Újabb drámai részletek: Előre eltervezte Robert Fico ellen a merényletet a lövöldöző

Letartóztatása után elárulta az indokait.



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2024.05.15.
Robert Fico Nyitrabánya kormányülés merénylet

Mint arról a Metropol beszámolt, lőfegyveres incidensben megsebesült szerdán Nyitrabányán (Handlova) Robert Fico szlovák kormányfő. Az eset a Pozsonytól mintegy 150 kilométerrel északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt. Fico előtte kihelyezett kormányülést tartott ott, és támogatóival találkozott. 

Members of Slovak and Ukrainian government meeting in Michalovce, Slovakia
Fotó: Anadolu via AFP

Sajtójelentések szerint a helyszínen három-négy lövés dördült. A TA3 a F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházra hivatkozva azt írja, Robert Fico (Smer) kormányfő az életéért küzd. Állapotáról és a kórházba szállításának körülményeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

Mint arról már beszámoltunk, a merénylő neve Juraj Cintula 1953-ban született, alapítótagja volt egy irodalmi klubnak: a dúhának. 2016-ban egy szupermarketben dolgozott biztonsági őrként, ahol egy drogos megtámadta.  Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek.

A Markíza egy rövid videót tett közzé, amelyet röviddel Juraj C. őrizetbe vétele után vettek fel. Ebben a támadó arról beszél, egy hónappal ezelőtt döntötte el, merényletet követ el Fico ellen. 

 

„Nem értek egyet a kormány politikájával. A médiát felszámolják, miért támadják az RTVS-t? Miért rúgták ki Mazákot?” – kérdezte a videóban.

A támadó, Juraj C. 2016-ban rendszeresen találkozott a Slovenskí branci nevű szervezettel, amelyeket fényképek dokumentáltak. Ez a szervezet a Facebook-oldalán íróként és publicistaként jelölte meg Juraj C.-t, közölte is az írásait. Ezekben a férfi bírálta a menekülteket és az államot, s nyíltan támogatta a szervezetet, amelynek nem hivatalos félkatonai jelleggel bírtak. Kapcsolatban álltak különféle szélsőségesekkel, és oroszpárti orientációjuk volt. 2022-ben beszüntették a tevékenységüket - írja az Új Szó.
 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás