Drámai képsorok: így menekítették Robert Ficót – Fotók

Merénylő lőtt rá a szlovák kormányfőre egy ülés után.



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2024.05.15.
Módosítva: 2024.05.15.
Robert Fico Pozsony Nyitrabánya lőfegyveres támadás

Mint arról a Metropol beszámolt, lőfegyveres incidensben megsebesült szerdán Nyitrabányán (Handlova) Robert Fico szlovák kormányfő. Az eset a Pozsonytól mintegy 150 kilométerrel északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt. Fico előtte kihelyezett kormányülést tartott ott, és támogatóival találkozott. A rendőrség körbezárta a helyszínt.

FICO, Robert
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. / Fotó: Jan Kroslák

Sajtójelentések szerint a helyszínen három-négy lövés dördült, majd a Denník N hírportál helyszíni tudósítója azt látta, hogy a kormányfő testőrei felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik. A Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.

A szlovák kormányhivatal sajtóosztályának közlése szerint a kormányfőt életveszélyes állapotban szállították a besztercebányai kórházba, az életmentő beavatkozás sürgőssége és az intézmény közelsége miatt oda, és nem Pozsonyba – írta a közleményre hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. 

FICO, Robert
Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest őrizetbe vették  / Fotó: MTI - Jan Kroslák

„A következő órák sorsdöntőek lesznek” – írták a szlovák kormányfő közösségi profilján.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorul, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinák védelmi minisztert tartja a legesélyesebbnek ennek a feladatnak az ellátására.

FICO, Robert
Kórházba szállították az államfőt / Fotó: MTI - Jan Kroslák

A TA3 a F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházra hivatkozva azt írja, Robert Fico (Smer) kormányfő az életéért küzd. A Pravda információi szerint az egyik lövedék Robert Fico hasüregébe hatolt. A többi sérülései viszont nem életveszélyesek.

 

FICO, Robert
A következő órák létfontosságúak lesznek / Fotó: Jan Kroslák


 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás