Orbán Viktor: Robert Ficót egy háborúpárti merénylő akarta megölni

Robert Fico, választások, háború vagy béke – fontos témákról beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.17.
Módosítva: 2024.05.17.
Orbán Viktor Robert Fico Választás 2024

Megrázó témákkal indult a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott beszélgetés.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió vendége volt 
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megrázó tény: Robert Fico szlovák miniszterelnököt, Orbán Viktor békepárti szövetségesét merénylet érte szerdán, ezzel a témával indult a Kossuth rádió beszélgetése a magyar kormányfővel.
„A merénylet ténye meglepő, de az, hogy Európában az erőszak szintje nő, az nem hiszem, hogy bárkit meglepne” – mondta a magyar miniszterelnök. Majd így folytatta: „Terrortámadások voltak az elmúlt évtizedben. Aztán jött a háború, és az emberek átdolgozása háborúpártivá.”

S ha már erőszak: Orbán Viktor rámutatott arra, hogy Európa álláspontja radikálisan megváltozott a háború ügyében az elmúlt két évtizedben. „A sisakoktól jutottunk el a katonák küldéséig. Az erőszakról való gondolkodás változása egy kitapintható folyamat” – tette hozzá a miniszterelnök. Majd visszatért a Robert Fico elleni merényletre.
„Politikai szempontból ez egy nagy veszteség Magyarország számára, mert egy olyan választás előtt állunk, amikor eldöntheti a háború és a béke kérdését, és nagyon kellett volna egy békepárti vezető” – fejtette ki Orbán Viktor. Hozzátette: Magyarországnak kétszeres erővel kell küzdenie a mostani helyzetben.

Ebbe nem húzhatnak bele minket!

A kormányfő kifejtette, hogy a NATO-ban egy ukrajnai missziót szerveznek, és mindent el kell követni, hogy Magyarországot ne húzzák ebbe bele. 100 milliárd dollárt akarnak erre a misszióra költeni, tönkre fogunk menni ebben – mondta Orbán Viktor. A háború kapcsán nyomatékosította: az emberéleten túl a gazdaság is szenved ebben a helyzetben, és tönkreteszi nemzedékek munkáját.

Orbán Viktor kitért rá, hogy még a választások előtt Magyarországra jön a NATO főtitkára. Emlékeztetett: Tisza István kívül akart maradni az első világháborúban, mert tudta, hogy hatalmas a kockázat. Horthy Miklós is mindent megtett, hogy kívül maradjunk a háborúból, de végül a németek belekényszerítették. S hogy mi a helyzet most? A minket körülvevő nagyhatalmak bele akarnak minket nyomni a háborúba – közölte Orbán Viktor.

„Csak nemzeti egység révén lehet elérni a kívülmaradást, és erre most kiváló alkalmat ad az európai parlamenti választás” – tette hozzá a magyar miniszterelnök. „Magyarországon a baloldal háborúpárti, mert azoktól kapják a pénzt, akik folytatnák a háborút” – mondta. Aki a Fideszre szavaz, az a békére szavaz.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás