A gyerekek "tűkön ülnek", már kinn van a Szabadság téri kockavár





Néhány hét és birtokba vehetik a gyerkőcök a főváros egyik legkorszerűbb játszóteret.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.03.30.
Belváros gyerekparadicsom korszerű játszótér

Új és felújított játszóeszközök, megnövelt zöldfelület és biztonság, akadálymentesítés, illetve öko csapadékvíz-gazdálkodás lesz a megújuló Szabadság téri játszótéren, amelyet Belváros önkormányzata a tőle már megszokott korszerű klímatudatosság jegyében újít meg. A tervek szerint, április végén már megnyithatja kapuit a gyerekparadicsom, amely óriási átalakuláson megy keresztül.

2024.03.29
Szabadság tér játszótér
A végéhez közelít a munkálat, amelyet januárban kezdtek meg. Igazi gyerekparadicsom válik az elavult játszótérből Fotó: Máté Krisztián

Belváros önkormányzata azért vette saját kézbe a terület fejlesztését, mert az illetékes főváros, nem tartotta karban és nem is fejlesztette a mostanra leamortizálódott játszóteret, amelyet gyakran a hajléktalanok illemhelyként is használtak. A munkálatokat januárban kezdték, akkor Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester arról tájékoztatott: 

Azon dolgozunk, hogy felújítva és új játszóelemekkel bővítve, több korosztály és megváltozott képességű gyermekek számára is megfelelő, akadálymentes kialakítással, berendezéssel, új utcabútorokkal, új ívókút létesítésével adhassuk át a családoknak ezt a játszóteret is”.

A szülők kérésére zárható lesz a játszótér Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzatának látványterve

A kockavár és a kisvasút is a helyén áll, de lesz itt még más is

A munkálatok mára előrehaladottak, az elbontott gumiburkolatot felhasználták az alap építésénél. A játszóeszközök alapját betonozzák, ezt pedig lefedik ruganyos burkolattal, így nem történhet rossz kimenetelű baleset. Már a helyére került az egyik legizgalmasabb új elem, a  kocka alakú játszóvár csőcsúszdával, de emellett még számos meglepetés érkezik. A játszótér több közkedvelt eleme, így például a megújított kisvasút vissza kerül a helyére, a kisebb gyerkőcök örömére. Mellé alacsonyabb mászóka, meglévő rugósjátékok, illetve az új, kerekesszékkel is használható körforgót helyezik ki. A homokozó fölé pedig árnyékoló napvitorlát feszítenek. A nagyobbak játszórészén kombinált mászóka csúszdával, trambulin, fészekhinta, illetve hagyományos hinta lesz.

2024.03.29
Szabadság tér játszótér
Három új fát ültetnek, így a játszótéren a számuk 21-re nő. A fák megfelelő vízutánpótlását gyökéröntöző berendezés biztosítja Fotó: Máté Krisztián

Közkedvelt gyerekparadicsomok jöttek létre a belvárosban

Az elmúlt években Belváros számos korszerű gyerekparadicsomot létesített, a többi között átadták a Bástya utcai esővédett és lebegő sportpályával ellátott játszóteret, szintén a fővárostól önként átvállat feladatként korszerűsítették a Hild téri játszóteret, amelyet megváltozott képességű gyerekek is használhatnak. Megújították a Tesz-Vesz Óvodát, amelyben 20 fő befogadására alkalmas sószobát és 70 négyzetméteres játszóházat építettek trambulinnal és mászófallal. 

Klímatudatos városfejlesztés

Mint korábban megírtuk, Belváros minden közterület-fejlesztését a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés jegyében tervezi meg, illetve valósítja meg. Folyamatosan növeli a kerület zöldfelületét és gazdálkodik a természeti kincsekkel, különösen az esővízzel, annak megtartásával és öntözési célú használatával. Ahol erre a lehetőségek adottak, a kerület az esővizet összegyűjti és fúrt kút létesítésével a talajvizet is hasznosítja. Többek között így újult meg Magyarország első klímatudatos utcája, az Arany János utca, a Hild tér és a Bástya park is.


 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás