Nincs megállás az V. kerületben: már a Szabadság téri játszótér felújításán dolgoznak – Galéria!





Faltól-falig megújult a Wekerle Sándor utca egy szakasza, az V. kerület önkormányzata a Szabadság téri játszótér felújításával folytatja klímatudatos stratégiáját.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.01.21.
Módosítva: 2024.01.21.
zöldfelület szabadság tér zöldszemléletű játszótér kút

Belváros Önkormányzata átadta a Wekerle Sándor utca, Apáczai Csere János utca és a Belgrád rakpart közötti, faltól falig megújított szakaszát, ahol három új fát is elültettek, valamint a gyalogos- és az autósforgalmat is elválasztották. A közterület természetes kockakő burkolatot kapott, mozgáskorlátozott parkolóhelyet is kialakítottak lakossági kérésre. Hamarosan – a Fővárosi Önkormányzattól önként átvállalt feladatként –, a Szabadság tér délnyugati oldalán található játszótér felújítása, illetve bővítése következik.

Wekerle Sándor u Apáczai Csere János u és Belgrád rakpart közötti terület
Az Apáczai Csere János utcánál új zebrát is létesítettek, öntöttvas kandelábereket telepítettek az utcaszakaszra, valamint lámpatesteket is cseréltek. A gyalogos felület gránitburkolatot kapott – a látássérültek érdekében –, taktilis jelzésrendszert is építtetett Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester  Fotó: Metropol

Hamarosan megújul és bővül a Szabadság téri játszótér 

Most a Szabadság tér délnyugati oldalán található játszótér korszerűsítése következik, amelyet szintén a Fővárosi Önkormányzattól önként átvállalt feladatként végez el a Szentgyörgyvölgyi Péter által vezetett önkormányzat. „Az évet egy újabb családbarát fejlesztéssel kezdjük. Azon dolgozunk, hogy felújítva és új játszóelemekkel bővítve, több korosztály és megváltozott képességű gyermekek számára is megfelelő, akadálymentes kialakítással, berendezéssel, új utcabútorokkal, új ívókút létesítésével adhassuk át a családoknak ezt a játszóteret is” – tájékoztatott a tervekről a polgármester.

Szabadság tér játszótér
Tavasszal már korszerű játszóteret vehetnek birtokba a gyerkőcök 
Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Az V. kerületben évek óta tartó zöldszemléletű fejlesztési elvek szerint természetesen, ennél a fejlesztésnél is növeljük a zöldfelületet és új fákat ültetünk. A játszótér több közkedvelt elemét, így például a kisvasutat felújítjuk, illetve a játszóteret új elemekkel bővítjük. A szülők kérésének megfelelően a gyerekparadicsom a felújítás eredményeképpen zárható lesz

– ismertette Szentgyörgyvölgyi Péter. A polgármester hozzátette: „Amennyiben az időjárás engedi, tavasszal már birtokba is vehetik a gyerekek a megújult Szabadság téri játszóteret”.

Klímatudatos városfejlesztés

Mint korábban megírtuk, Belváros minden közterület-fejlesztését a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés jegyében tervezi meg, illetve valósítja meg. Folyamatosan növeli a kerület zöldfelületét és gazdálkodik a természeti kincsekkel, különösen az esővízzel, annak megtartásával és öntözési célú használatával. Ahol erre a lehetőségek adottak, a kerület az esővizet összegyűjti és fúrt kút létesítésével a talajvizet is hasznosítja. Többek között így újult meg Magyarország első klímatudatos utcája, az Arany János utca, a Hild tér és a Bástya park is.

 

Belváros az innovatív faültetési technikák zászlósa

A kerületi önkormányzat a zöldítési programja részeként már több mint félezer új fát ültetett el, ebből csak 2022-ben és 2023-ban 140 darabot.

Belváros Önkormányzata minden közterület-fejlesztésnél növeli a zöldfelület arányát, innovatív technikák alkalmazásával. Ilyen például a Magyarországon a kerületben elsőként alkalmazott gyökérmenedzsment rendszer vagy a Magyarországon a legnagyobb egyedszámból álló fasor esetében alkalmazott Stockholm Faültetési Módszer. Az innovatív technikák alkalmazásáért 2022-ben Belváros díjat is kapott. Az elültetett fák száma, zöldfelületek növelése, a zöld buszvárók létesítése, a megfelelő árnyékolás és az automata öntözőrendszerek mind hozzájárulnak a városi hőszigethatás csökkentéséhez, kedvezően befolyásolják a mikroklímát. Javítják a levegőminőséget, szerepük van a por- és légnemű anyagok megkötésében, amelyet bárki megtapasztalhat, aki beáll egy zöld buszváróba vagy ellátogat például Bástya utcai közparkba, vagy akár a Podmaniczky térre.

Az elmúlt hónapok legkiemelkedőbb beruházásai:

  •     • Az Arany János utca fejlesztése, amelyet közel 100 új fával, növénykazettákkal, zöld buszváróval. A zöld és a kék szemlélet jegyében víztakarékos öntözőrendszerrel, esővízgyűjtő ciszternával és a talajvizet hasznosító fúrt kúttal, természetes kőburkolatokkal, több mint félszáz kerékpártárolóval, valamint a közvilágítás megújításával valósult meg. Újak az utcabútorok, a padok, a hulladékgyűjtő edények és két új ivókút is helyet kapott. 
Arany János u és Hercegprímás u zebra
Szélesebbek lettek a járdák, a Hercegprímás utcai csomópontnál egy új gyalogos-átkelőhely is létesült Fotó: Metropol

  • A Hild tér és környékének megújítása változatos kialakítású. Az akadálymentessé vált közparkban többek között – hiánypótló beruházásként – egy illemhely, pelenkázó, továbbá a régi helyett egy modern játszótér kapott helyet. Így a megváltozott képességű gyerekek igényeinek is megfelelő. A játszótér ráadásul Dániel András nagy sikerű Kuflik mesesorozatának szereplőivel népesült be. A tervezési területen összesen 851 m² értékes zöldfelület jött létre, ennek arányát a parkban a korábbi 24%-ról 37%-ra emelték. A park 13 új, köztük 4 db igazán nagyméretű, 20-25 éves, 15-20 m magas fával és változatos magasságú cserjékkel, évelőkkel és gyepfelülettel gazdagodott. Mindemellett, mint ahogyan a Belváros összes, elmúlt időszakban megújult közterületén, a csapadékvíz-gazdálkodás feltételeinek a kialakítására is sor került. A növényzet vízellátását a helyben gyűjtött és megtartott csapadékvízzel, fúrt kútból származó talajvízzel, vízpazarlásmentes automata öntözőrendszerrel biztosítják. Gyermekbarát ivókutat is telepítettek az új közparkba, valamint gyalogosan átjárható párásítóberendezést is beszereltek, amely jól jön a látogatóknak a nyári forróságban.

Hild tér játszótér
A Kuflik mesesorozatának szereplői várják a kicsiket Fotó: Metropol 

A téren a közvilágítás is teljesen megújult, illetve új utcabútorok, kerékpártámaszok és pingpongasztal is kihelyezésre kerültek. A sötétedéskor zárható kapukkal ellátott új, Hild téri közpark a biztonsági őröknek és a térfigyelő kamerarendszernek is köszönhetően tiszta és biztonságos. Hasonló odaadással és oda figyeléssel valósították meg, mint a Bástya parkot, ahol Belváros erőfeszítéseit a szakma Építőipari Nívódíj odaítélésével ismerte el, komplex infrastrukturális létesítmény kategóriában.





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás