Ufók Budapest fölött? Kiderült a rejtélyes kék fények titka – Fotók





Fénydómmá változik a Biodóm teljes területe, bő két hétig különleges fényművészeti alkotások keltik életre az egyébként lezárt épületet.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.03.03.
Módosítva: 2024.03.03.
Fővárosi Állat-és Növénykert Biodóm Fénydóm természeti jelenség

Rejtélyes kék fények tűntek fel Budapest egén – de nem az ufók szálltak le, hanem legalább két hétig életre kell a haldokló Biodóm… Természeti jelenségek által inspirált installációkkal eleveníti meg a Fővárosi Állat- és Növénykert a Karácsony Gergely főpolgármester által lepusztulni hagyott Biodómot

A különleges kiállítás március 1-jétől már látogatható Fotó: Markovics Gábor

A dr. Persányi Miklós volt állatkerti főigazgató által megálmodott, Európában is egyedülálló épületet márciustól 1–17. között nyitják meg a nagyközönség előtt a szervezők, az eseményre Fénydómként átlényegülő helyszínen hazai és külföldi fényművészek egyedi alkotásait lehet megcsodálni. 

Több száz intelligens lámpa és projektor Fotó: Markovics Gábor

Több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel keltik életre az építészetileg egyedi atmoszférájú Biodóm belső tereit – tájékoztatott a Fővárosi Állat- és Növénykert. A fényművészeti tárlat kifejezetten helyspecifikus fényművészeti, illetve audiovizuális installációkat vonultat fel, amelyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta. Erre a cápák számára tervezett, hárommillió literes, óriási akvárium a legjobb példa, amely maga is varázslatos fényművészeti alkotássá változik át. 

Minden installációt valamilyen természeti jelenség inspirált Fotó: Markovics Gábor

Különleges csoda: először látható teljes egészében a Biodóm

A Fénydóm megnyitása lesz az első alkalom, amikor a Biodóm szinte teljes területét megcsodálhatja a nagyérdemű, a lenyűgöző látnivalókat a művészek lényegében a teljes bemutatóteret kihasználva helyezték el. 

Egészen különleges látványban lehet részünk Fotó: Markovics Gábor

A Fővárosi Állat- és Növénykert arra törekszik, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is valamiképpen hasznosítsa. A művészeti kiállításoknak egyébként nagy hagyománya van az intézményben. Az elsőt még 1971-ben tartották az akkori oroszlánbarlanghoz tartozó, abban az időben használaton kívüli területen.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás