RETRO RÁDIÓ

Baán László: Kinyitottuk a világ kapuját! A Liget-projekt sikertörténet, kár, hogy Budapest vezetése megpróbál keresztbe feküdni...





Már elkészülhetett volna az Új Nemzeti Galéria és a Biodóm is, ha a fővárost nem csak a politikai nyerészkedés érdekelte volna a városligeti fejlesztések kapcsán. Baán László miniszteri biztost a kulturális negyeddé váló Liget-projekt eddigi sikereiről, további terveiről kérdeztük.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.21.
Módosítva: 2022.12.21.
Budapest Arcai Budapest helyei

 

A miniszteri biztos szerint a Liget-projekt fejlesztéseivel Európa legkomplexebb kulturális negyedévé válik a Városliget, amelynek végső koronáját az új Nemzeti Galéria jelenti majd. Ez ma egész Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése.

Baán László a közelmúltban vette át az egyik legrangosabb nemzetközi díjat, szerinte a Liget projektnek kiemelkedő küldetése van Fotó: Metropol/MG

A világot lenyűgözte a Magyar Zene Háza, legutóbb az Architecture MasterPrize nemzetközi versenyen nyert el az építészeti fődíjat. Az amerikai alapítású elismerésért 65 országból pályáztak több mint 2000 pályaművel. Milyen kritériumok alapján nyert a Magyar Zene Háza?

Rendkívül sok szempontot vett figyelembe a zsűri, így az esztétikai szempontok mellett például a környezettel való összhang és a fenntarthatóság is sarkalatos kritériumok voltak, de mint utólag mesélték, nem volt kérdés, hogy minden tekintetben ez az épület érdemli meg a fődíjat. A zsürielnök, egy XIX. századi német gondolkodót idézve, mely szerint az építészet tulajdonképpen megfagyott zene, azt mondta, talán nincs épület, ami jobban és szebben igazolná ezt a hasonlatot, mint a Magyar Zene Háza. A díjat a bilbaói Guggenheim Múzeumban adták át, amely éppen most volt 25 éves. Mielőtt felépült ez a múzeum, Bilbao egy lepusztult iparváros volt, mára viszont, a különleges múzeumépület vonzerejének köszönhetően a nemzetközi kulturális turizmus egyik kedvelt célpontja lett, ami döntően hozzájárult az egész város revitalizációjához. Ezt a jelenséget, hogy akár egyetlen kiemelkedő kortárs múzeumépület újrapozicionálhatja egy város helyét a nemzetközi kulturális térképen, úgy emlegetik azóta: Bilbao-effektus. A Liget Budapest projekt és ezen belül a Magyar Zene Háza és küldetése is hasonló Budapesten.

Az Architecture MasterPrize nemzetközi versenyen elnyert fődíj Fotó: Metropol/MG

Ezt hogyan kell érteni?

 A Liget projekt ma egész Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztése. A már több mint száz éve itt álló nagyszerű intézmények felújításával, zseniális kortárs épületekkel, bővülő és megújuló zöldfelületekkel a kontinens legkomplexebb kulturális negyede lesz a miénk, ami hosszú évtizedekig jelentős többletvonzerőt jelent majd Budapestnek. A megújuló Városliget már eddig elkészült létesítményei is rendkívül népszerűek: több mint nyolcszázezren csodálták meg eddig a Magyar Zene Házát, akárcsak a felújított Szépművészeti Múzeumot, a Nagy játszótéren is már több mint egymillióan jártak, és a különleges formájú Néprajzi Múzeum, a közösségi sportpályák és a kutyás élményparkok is kiemelkedően kedvelt hellyé váltak. De még a ligeti Múzeum Mélygarázs is egyedi, mert nincs a világon még egy olyan mélygarázs, ahol a falakat, egy múzeumi kiállítást megidéző módon, kiemelkedő remekművek kézzel festett másolatai díszítenék. Amikor az egész fejlesztést befejezzük, a világ egyik legkomplexebb és legvonzóbb kulturális és egyben kikapcsolódást nyújtó városnegyede lesz a Városliget.

Az új Nemzeti Galéria kizárólag a Ligetben épülhet meg, a tervek szerint 2028 körül nyithatja meg kapuit Fotó: ligetbudapest.hu

Akkor beszéljünk arról, ami még nincsen készen! A háború és a szankciók okozta válság miatt a kormány leállította a még meg nem kezdett beruházásokat. Így mikorra lesz új Nemzeti Galériánk?

A háború okozta súlyos gazdasági helyzet miatt valamennyi jelentős, eddig meg nem kezdett állami beruházást érint, így az Ligetbe, a volt Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria megépítését is, későbbre kellett halasztani. Azt reméljük, hogy 2024-25-re az ország újra visszatérhet az elmúlt bő tíz év gazdasági fellendülésének a pályájára, s ha így lesz, akkor nekiláthatunk és 2027-28-ra befejezhetjük ennek a csodálatos épületnek a megvalósítását, amelynek terveit a világ egyik leghíresebb és legjobb építészirodája, a japán SANAA készítette el. Világszínvonalú tervekről van szó, amelyek megvalósítása a zárókövet, s egyben a világhír kulcsfeltételét jelenti az egész városligeti fejlesztés számára.

A Biodóm fantasztikus tervei, sajnos nem valósultak meg Fotó: zoobudapest.com

A Biodóm ügye pillanatnyilag megoldhatatlannak tűnik. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egyenesen azt közölte, hogy január elsejétől sem őrizni, sem fűteni nem fogják a Biodómot, ami viszont egy fővárosi létesítmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert területén van, nem állami beruházás. Mi lesz így a sorsa?

Ezt a problémát a főváros okozta, amelynek tárgyalásos megoldására, a Liget projekttel összefüggésben, 2019 óta számtalan lehetőség lett volna, de erre a főváros nem volt nyitott. Már elkészülhetett volna az Új Nemzeti Galéria és a Biodóm is, ha a fővárost nem csak a politikai kommunikációs meccselés és nyerészkedés érdekelte volna a városligeti fejlesztések kapcsán.

Persányi Miklós az Állatkert korábbi igazgatója álmodta meg a Biodóm részleteit Fotó: zoobudapest.com

A főváros azt mondja, ez nem az ő beruházásuk...

Ez a beruházás mindig is a fővárosé volt, amit közgyűlési tagként és zuglói polgármesterként annak idején Karácsony Gergely is megszavazott. Ehhez a fővárosi projekthez a kormány támogatást nyújtott, nem is keveset, eddig már több mint harminc milliárd forintot. Ez épület vagy elkészül és a tervezett Biodóm lesz, vagy le kell bontani: nem lehetséges más funkciójú épületté átalakítani.

Mi lesz veled Biodóm? Tarlós István korábbi főpolgármester szerint, 13 milliárdja lett volna Karácsony Gergelyéknek a befejezésre, de ők mégsem folytatták a munkát Fotó: Balogh Zoltán

Ha a főváros szakmai szempontok alapján viszonyult volna a kérdéshez, akkor már kész lehetne a Biodóm?

A helyzet az, hogy 2019-ig a budapestiek és az ország számára egyaránt termékeny együttműködés volt a főváros és a kormány között, amit az új fővárosi vezetés nem kívánt folytatni. Ez nagyon sok dolognak ártott, hiszen már az Új Nemzeti Galéria is készen lehetne, ha a főváros nem akasztja meg rövidlátó politikai kommunikációs előnyök kedvéért a Liget megújítását, amelynek eddig elkészült részei mindenki számára bizonyítják, hogy a fejlesztés ellen folytatott hangzatos ellen kampány csupán egy hazugságokkal nagyra fújt politikai lufi volt, amely mikor végül is találkozott a megvalósult fejlesztésekkel és az emberek azokat fogadó elismerésével, csúfosan kipukkadt.

 

Baán László a Metropolt beavatta abba is, hogy a januárban nyíló, első időszaki kiállítástól is nagy sikert remélnek  Fotó: Metropol/MG

A Liget projekt az ön „gyermeke”, évek óta következetesen dolgozik a megvalósításán. Mi áll a legközelebb a szívéhez belőle?

Magának a folyamatnak az egésze, amelyben kiváló szakemberek ezrei, politikai hovatartozástól függetlenül, nagyszerű együttműködésben, akár súlyos hazugságokkal terhelt ellenszélben is, egy csodálatos dolgot valósítanak meg a nemzet javára. 


Januárban nyílik az első időszaki kiállítás

A magyar pop- és rockzene történetét mutatja be, eddig soha nem látott mélységben és átfogó módon, 1957-től a rendszerváltozásig az az időszaki kiállítás, amely egy hónap múlva nyitja meg kapuit a Magyar Zene Házában, A szervezők egy izgalmas tartalmú, rendkívül gazdag zenei és vizuális élményt nyújtó, különleges bemutatót ígérnek a nagyközönségnek.

A Magyar Zene Háza aulája rendezvényeknek is helyet ad Fotó: Markovics Gábor / Metropol


Nemzetközi díjakból sosem elég

A Magyar Zene Háza lenyűgözte az egész világot, Európa egyik legtöbbet díjazott épülete lett. Néhány az eddigi főbb elismerések közül:

   • „Ingatlanszakmai Oscar-díj” – Ez év tavaszán Cannes-ban, a MIPIM-en, a világ legrangosabb ingatlanszakmai rendezvényén nyerte el a zsűri fődíját.

   • Architecture MasterPrize, építészeti fődíj

   • A German Design Council által odaítélt Iconic Award

   • Elhozta a „világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” díjat, az amerikai Music Cities Awardson.

   • „A világ legjobb nemzetközi középülete” díját is elnyerte az International Property Awards-on.

   • A Time Out magazin a világ 2. legizgalmasabb helyszíneként tüntette fel a Magyar Zene Házát a 2022-ben mindenképpen megnézendő új kulturális helyszínek listáján.

Nem csoda, hogy számtalan díjat zsebelhetett be a Magyar Zene Háza Fotó: Markovics Gábor / Metropol


 





 





Ezeket olvastad már?
Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás