Ma lejár egy fontos határidő: ezt teheted, ha elfeledkezel róla





Akinek nincs KAÜ-azonosítója, vagyis például Ügyfélkapuja, az már csak a mai napon kérheti az adóhatóságtól ennek a fontos iratnak a postázását. Mutatjuk, hogy hogyan!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.03.18.
Módosítva: 2024.03.18.
NAV sms posta

Március 18-ig kérhető a NAV-tól az adóbevallás postázása

A KAÜ-azonosítóval nem rendelkező adózók már csak ma kérhetik, hogy (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain lesz kérhető! Az szja-tervezet postázását adóazonosító jel (adószám) és születési dátum megadásával lehet megtenni, a következő formában:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon az SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn szöveggel;
  • a NAV honlapjáról elérhető webűrlapon;
  • levélben;
  • a BEVTERVK formanyomtatványon;
  • telefonon, a 1819-es hívószámon;
  • illetve személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen, április 30-ig küldi el postán az igénylőknek.

Berlinben barikádharcok törtek ki

176 éve a sikeres bécsi forradalom hírére, 1848. március 18-án Berlinben is kiéleződtek a politikai ellentétek, a berlini palota előtt összegyűlt tüntető tömeg és a katonaság között összetűzésre került sor. A forradalmárok elérték a katonaság kivonását Berlinből, IV. Frigyes Vilmos politikai amnesztiát adott, majd március 21-én összehívta a porosz országgyűlést, és kiáltványt bocsátott ki a német egységről.

Kezdődik a Happy-hét

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) iskolai egészséghét keretében a vízivást népszerűsítő kampányt indít mától. Arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy a gyerekeknek folyamatos hidratálásra van szükségünk a nap folyamán, a fizikai és szellemi egészség megőrzéséhez, a cukros italok túlzott fogyasztása viszont már gyermekkorban is elhízáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet! A program részletei itt olvashatók.

59 éve történt az első űrséta

1965. március 18-án egy szovjet űrhajós, Alekszej Leonov hajtott végre. A Voszkod 2 nevű űrkabinból szállt ki – biztosítókötéllel – és 20 percet tartózkodott a világűrben.

135 éve hunyt el a régészet atyja

1889-ben ezen a napon hunyt el Rómer Flóris Ferenc művészettörténész, a magyar régészet atyja, aki a magyar régiségtudomány egyik megalapítója volt. A szabadságharcban kapitányi rangot szerzett. Festőművész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, nagyváradi nagyprépost-kanonok is volt amellett, hogy alapító tagja volt a Magyar Történelmi Társulatnak. Mint elkötelezett kutató, bejárta az országot, valamint Európa nagy részét. Az egyike volt a műemlékvédelem első kezdeményezőinek Magyarországon.

A némafilmek legnagyobb magyar sztárja 33 éve hunyt el

Bánky Vilma (eredeti nevén Koncsics Vilma) színésznő, a némafilmek egyik legnagyobb magyar sztárja 33 éve, 1991. március 18-án hunyt el. Ő volt az első színész, akinek megtervezett, tudatos „márkabevezetési” kampányt szerveztek 1925-ben. A törékeny, egyébként 163 cm magas, tengerkék szemű, szőke európai szépség amerikai bevezetéséhez, a „The Hungarian Rhapsody” néven ismertté vált kampányt készítették. Amerika-szerte, Bánky megérkezése előtt már jóval, képeslapok tömkelegét lehetett kapni, amelyek mind a szépséges csillagot ábrázolták; magazinok címlapján jelenik meg, s az elkészült filmekhez később is emlékeztetőket lehetett vásárolni, fotókkal. Első filmje után valósággal Bánky-lázban égett Amerika, Sam Goldwin szervezésének köszönhetően.

174 éve alakult meg a Pesti Kereskedelmi és Iparkamara

Méghozzá 1850. március 18-án. Első elnöke Valero J. Antal selyemgyáros, alelnöke Hild József építész volt. 1852-től Pest-budai Kereskedelmi és Iparkamara néven képviselte a kereskedelem és ipar érdekeit a törvényhozásnál, a kormánynál és a hatóságoknál; közvetítette az érdekeltek javaslatait, a felmerülő panaszokat, statisztikákat készített, valamint áru- és vámalkuszvizsgákat szervezett. A kamara 1863-ban részt vett az Áru- és Értéktőzsde megalapításában.

Itt lehet ma vért adni Budapesten Fotó: Rákóczy Ádám

Itt lehet ma vért adni a fővárosban

  • 07.00–19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12.00–17.30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12.00–18.00 óra között az Esernyős-Óbudai Kulturális és Sport központban (1033 Budapest, Fő tér 2.)

Főként borús idő lesz, de nem fogunk fázni

A koponyeg.hu előrejelzése szerint ugyan lesz egy kis szél, de a maximum hőmérséklet a fővárosban 7–18 fok között alakul majd. Vagyis igazi tavaszias idő lesz ma, ám a napsütés mellett zömében felhős időszakra számíthatunk a nap folyamán.

Ezek is március 18-án történtek

  • 1813: David Melville szabadalmaztatta az utcai gázlámpát.
  • 1858: Megszületett Rudolf Diesel német gépészmérnök, a róla elnevezett belső égésű motor feltalálója.
  • 1985: Megszületett Berki Krisztián, olimpiai és kétszeres világbajnok tornász, lólengés-specialista.
  • 1990: Megtartották az első szabad választásokat az NDK-ban.
  • 2017: Meghalt Chuck Berry amerikai gitáros, énekes, a rock and roll egyik legfontosabb személyisége (Roll over Beethoven).
  • 2019: Meghalt Baló György televíziós újságíró, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója.

Ingyenesen látogatható ma ez a kiállítás

Mai Manó kiállítással ünnepli a Mai Manó Ház fennállásának 130. évfordulóját valamint a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár megnyitásának 25. évfordulóját. Ez alkalomból március 18-án jubileumi napot tartanak, izgalmas programokkal. Az évforduló keretében meghosszabbított nyitvatartási idővel, a császár és királyi fényképész élet- és háztörténetét ismertető vezetésekkel és vetítésekkel, archaikus technikát bemutató workshoppal, valamint Zalka Imre vándorfotográfus rendhagyó záró tárlatvezetésével várják az érdeklődőket. A belépés ingyenes egész nap, a nyitvatartási időben (12 és 19 óra között).

Zajlik a lomtalanítás a XIII. kerületben

2024. március 17–24. között a XIII. kerület egyik körzetében lesz lomtalanítás. Fontos, hogy lom kizárólag az adott címre vonatkozó, a postaládákba dobott hivatalos tájékoztatólevélben, valamint a külön ebből a célból készült online térképeken megjelölt napon, 18 óra után helyezhető ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül, ami bírságot vonhat maga után. A lomokat az FKF a kihelyezést követő napon szállítja el.





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás