Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Sokfelé heves zivatarokkal köszönt be az a markáns hidegfront, ami március 27-én, az esti órákban érte el Magyarország területét. Ez alaposan tönkre vágta az elmúlt napok nyugodt, tavaszias időjárását és ehhéz még jön az utánpótlás is, így ma sem ússzuk meg zivatarok és viharos szél nélkül.Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.03.28.
időjárás széllökés hidegfront zivatar

Izmos hidegfront hagyta el hazánk területét, de már érkezik is az újabb: napközben előbb az Északi-középhegység északi felén, majd estétől az északi megyékben újra kedvezőek lehetnek a feltételek a zivatarok kialakulásához.

Sokfelé ismét zivatarok kísérik az újabb hidegfrontot Fotó: Pexels (illusztráció)

A HungaroMet előrejelzése szerint napos, de gomolyfelhős idő várható, miközben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, ezért estére már nagyrészt erősen felhős lesz felettünk az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések is kísérik majd. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Ma kora este északnyugat felől egy újabb hidegfront érkezik, amelynek csapadékzónáját, elsősorban az ország északi felén, már nagyobb eséllyel kísérheti zivatar. A fronthoz kapcsolódó intenzívebb záporokat, zivatarokat kis méretű jég is kísérheti, valamint környezetükben a legerősebb széllökések akár a 85 km/h-t is elérhetik, vagy meg is haladhatják. A zivatarok miatt a mai napra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki 12 vármegyére. Az éjféli óráktól csökken a zivatar esélye.

A zivatarok miatt 12 vármegyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés Fotó: HungaroMet

Ma estére az északnyugatira forduló szelet több helyen is viharos lökések kísérhetik. A front mögött késő este, éjszaka veszít erejéből a légmozgás, péntek napközben ugyanakkor újra erőre kap majd a szél: elsősorban az északnyugati harmadban ekkor is elérhetik a 70-80 km/h-t a legerősebb lökések.

Szinte az egész ország területén várhatóak erős széllökések az esti órákban Fotó: HungaroMet

A széllökések miatt 16 vármegyére van érvényben elsőfokú figyelmeztetés – olvasható a HungaroMet honlapján. Húsvétra pedig jelentősen javul majd az időjárás.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás