„Ellenőrizzük a Gondosóráját" – vigyázat, újabb trükkel próbálkoznak a csalók!





Már több mint félmillióan regisztráltak eddig a Gondosóra programra, ezt próbálják kihasználni a csalók. Figyelem, nincsenek Gondosóra-ellenőrök!



Megosztás
Szerző: IF
Létrehozva: 2024.02.27.
Módosítva: 2024.02.27.
Gondosóra idős csalás csalók szolgáltatás

A Gondosóra a magyar kormány egyik legsikeresebb programja az idősek számára: ez egy ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják, hogy segítségre van szükségük. Nem meglepő, hogy az átverésre szakosodott bűnözők máris felfedezték a Gondosórában rejlő lehetőségeket. Korábban is volt már erre példa, akkor a Gondosóra programba való regisztrációra hivatkozva próbáltak meg bejutni nyugdíjasok otthonába. Most azonban új csellel álltak elő: állításuk szerint ellenőrizni szeretnék az eszközt.

Újra az időseket vették célba a csalók  Fotó: Soós Lajos / MTI

A napokban több hír is napvilágot látott, miszerint idős embereket telefonon kerestek, állításuk szerint „a Gondosóra Program megbízásából”. A telefonálók felajánlják, hogy otthonában felkeresik a hívott személyt, és ellenőrzik az általa korábban megkapott, használt eszközt vagy segítenek a Gondosóra beszerzésében, beüzemelésében. A Facebookon cégvezetők, magánszemélyek, de még a siroki polgármester is figyelmeztette a község lakóit a csalók jelentette veszélyre.

A mai napon jelzés érkezett, hogy egy új csalási típus ütötte fel a fejét az egyik településünkön, nevezetesen, hogy egy idős embert telefonon kerestek a Gondosóra megbízásából, hogy a mai napon otthonában felkeresik ellenőrizni az eszközt, amelyet korábban megkapott. Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy a Gondosóra nem keres fel senkit személyesen ellenőrizni az eszközt!

 –  hívta fel a figyelmet Sirok polgármestere a közösségi oldalán. Tuza Gábor kiemelte: aki ezzel az ürüggyel keres személyesen vagy telefonon idős embereket, az határozottan rossz szándékkal teszi ezt, és kérnek mindenkit, hogy senki ne engedjen be idegeneket az otthonába.

A polgármester arra kéri az időseket, a hozzátartozókat, hogy figyelmeztessék erre az új veszélyre szüleiket, nagyszüleiket.

Gyanakodjanak, ha ismeretlen hívja vagy keresi őket! Ne dőljenek be az ilyenfajta megkereséseknek! Sőt, azonnal hívják az önkormányzatot vagy a rendőrséget

 – fogalmazott. 

Már életeket mentett a Gondosóra

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. A Gondosóra program, egy 0–24 órás diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. Mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén: nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomással elérhető.
A Gondosóra programban nyújtott szolgáltatás és a jelzőeszköz INGYENES, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.
A programmal kapcsolatos kérdésekre választ talál itt: https://gondosora.hu/gyakranismeteltkerdesek/

 





 





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás