Súlyos veszély fenyeget Óbudán, már áldozata is van





Veszélyre figyelmeztetnek Óbudán az állatvédők, de a XIII. kerületben is történt már mérgezés. A nyilvános itatók, bár praktikusak, mégsem biztos, hogy a legjobb választást jelentik. Vannak ugyanis, akik fagyállót töltenek a kint hagyott itatókba. Az állatvédők arra kérik a kutyásokat, hogy inkább vigyenek magukkal otthonról palackozott vizet az állatoknak.



Megosztás
Szerző: M. N.
Létrehozva: 2024.02.02.
itató fagyálló kutyus állatvédő állatorvos

Mérgezésre figyelmeztetnek minden kutyást az óbudai civil állatvédők. Korábban, még 2023. december végén történt egy sajnálatos eset, amikor az egyik helyi vendéglátóhely elé kirakott itatóba fagyállót öntöttek, ami miatt egy kutya elpusztult. Az állatvédők szerint továbbra is tartani kell hasonló mérgezéstől. 

Young,Dog,Drinking,Water,With,Relish
Vigyünk magunkkal inkább palackozott vizet a kutyáknak! Fotó: Nicky J. Graham

Figyelem! Sose engedjétek a kutyusotoknak, hogy köztéri itatóból igyon a mérgezések és a fertőzések elkerülése végett! Ne feledjétek, halt már így meg kutyus. Jobb félni, mint megijedni

 – írták.

Ezután egy korábbi esetet is felidéztek, ami több gazdát is megrémített. Pedig – mint írják – nem a pánikkeltés volt a céljuk, hanem a megelőzés. 

Még 2023. december végén történt a sajnálatos eset. Mázli kutyus egy virágosnál ivott aznap... Várják a hivatalos toxikológiai eredményt, amivel meg fogja tenni a gazdi a feljelentést. És ő úgy tudja az állatorvostól, hogy volt még egy áldozat előttük, a gazdái már megtették a feljelentést. Ha a XIII. Pozsonyi úton sétáltattok reggel, ne engedjétek, hogy a kutyusotok a vendéglátóhelyek előtt kint hagyott tálból igyanak! Összefutottunk az egyik gazdival és mesélte, hogy az ő kutyája ivott az egyik tálból és sajnos fagyálló mérgezésbe halt bele, amit valaki éjszaka az itatóba öntött… 

– írták. Az állatvédők azt javasolják, hogy a kirakott ingyenes itatók helyett inkább a gazdák vigyenek magukkal palackot, amit otthon megtöltenek vízzel, hiszen nem tudják garantálni, hogy a nyilvános itatókba nem kerül-e méreg, ráadásul ellenőrizni sem lehet ezeket. Persze más, amikor egy vendéglátóhelyen a pincér hozza oda az itatótálat és ő önti bele a vizet.

Kiderült, jó ötlet-e benyugtatózni a kutyákat szilveszterkor / Fotó: Two ScaredOr,Afraid,Puppies,Dogs,Hide,Behind,A,Green
Mit tegyünk, ha mérgezést szenved a kutyánk? Fotó: smrm1977/Shutterstock


Mit tegyél, ha fagyállót ivott a kutyád? 

Bár a megelőzés nagyon fontos, mégis történhetnek balesetek. Érdemes tudunk, hogy ha a kutyánk fagyállót nyelt, mi a teendő és hogy hogyan vesszük észre a mérgezést. A tünetek gyorsan, a méreg felnyalását követő fél-hat órán belül jelentkeznek. Feltűnhet a gazdának, hogy az állat sok vizet iszik, majd fokozatosan csökken a vizelet mennyisége, esetleg teljesen megszűnik. Ezt követően 24–36 órán belül jelentkezik a súlyos anyagcserezavar, a vese- és az agy károsodására utaló rángógörcs.

Ha észrevesszük ezeket a tüneteket, akkor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz! Na de otthon mire van lehetőség? Elsősegélyként tömény szeszesital itatását javasolják, az állatorvossal való egyeztetés után. Igen, furcsán hangzik, de segíthet, mivel az alkoholt és az etilénglikolt ugyanaz az enzim bontja le a szervezetben. Ilyenkor az alkohol valóban „orvosság” lehet.

A te kutyád is szokott nyilvános itatókból inni? 





Young,Dog,Drinking,Water,With,Relish
Fotó: Nicky J. Graham

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás