Ferencvárosi pénzpocsékolás: Százmilliókat költenek a romos házak aládúcolására ahelyett, hogy felújítanák





Pattanásig feszült a hangulat a IX. kerületben, ki vannak akadva a bérlők, hogy százmilliókért aládúcolják az önkormányzati házakat, hagyják, hogy élet- és balesetveszélyes körülmények között lakjanak, és a kampányban beígért felújításokat még csak el sem kezdik. Meddig mehet ez így?



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.02.04.
Módosítva: 2024.02.04.
Baranyi Krisztina életveszélyes ferencvárosi dúcolás bérlakás

Robbantotta a netet, hogy a IX. kerületi önkormányzat több százmilliókat költene idén is a baleset- vagy életveszélyes bérházak toldozgatására-foldozgatására ahelyett, hogy új bérlakásokat építene vagy vásárolna, esetleg végre nekilátna a választási kampányban beígért felújításoknak. „Váratlanul Baranyinál egymilliárd plusz került elő az Ecseri metrófelszín felújítására, de a bérlőkre nincs pénze. Csak dúcolás van, egymilliárd forintból legalább 40-50 bérlakást tudna vásárolni a kerület! Az 40-50 család!!!!” – írja felháborodva egy ferencvárosi bérlő. 

A Drégely utca 10. szám alatt élők sem babakocsival, sem kerekesszékkel nem tudnak közlekedni az aládúcolt lépcsőházban, de a bútorszállítás is akadályba ütközik. A bérlők cserelakásokat szeretnének, nem „sufnituning” tákolmányokat / Fotó:Metropol

Baranyi Krisztina 2019 óta nem tett szinte semmit a baleset- és életveszélyes bérházak rehabilitálásáért. Ahhoz, hogy történjen érdemi lépés egy ház ügyében, az kellett, hogy leomoljon például a körfolyosó. Bár a bérlők az elmúlt években felkeresték – sőt kávézni is meghívták azért, hogy megmutassák a polgármesternek, milyen állapotú épületben hagyja őket élni –, többségüket elküldte azzal, hogy vagy elfogad egy az önkormányzat által megállapított – szerény – lelépési összeget, vagy marad minden a régiben, mert cserelakást nem adnak. 

A Földváry 3. szám alatt több mint fél éve ki van rakva, hogy jönnek megcsinálni. Vicc ez az egész, a helyzet meg állítólag olyan veszélyes, hogy csak a fal mellett közlekedjünk a lépcsőn, akkor miért tart ennyi ideig??? Meg kell várni azt, amíg valami nagyobb baj történik???

– kérdezi felháborodottan az egyik bérlő, aki valószínűleg tudja, hogy az Üllői úti és a Földváry utcai bérházakban leszakadt a lépcsőház körfolyosója, mint megírtuk, egy hölgy élete akkor 20 centiméteren múlt. 

A bérlők ablakon kidobott pénznek tartják azokat a százmilliókat, amelyeket az önkormányzat javítgatásokra költ. Szerintük ebből a pénzből több lakást lehetett volna már venni, ahová átköltöztethetné őket Baranyi Krisztina / Fotó: Metropol

Baranyi ígérgetett fűt-fát, csak hogy megválasszák

Figyelemreméltó, hogy a baloldali politikus választási kampányának egyik fajsúlyos ígérete éppen az volt, hogy az áldatlan állapotú bérházak és abban élni kényszerülő bérlők szomorú helyzetét felszámolja. Úgy látszik, a baloldali politikus hazudott négy évvel ezelőtt, hiszen százmilliós toldozgatáson-foldozgatáson kívül mást nem csinált. A legutóbbi testületi ülésen is csak a veszélyelhárítási munkák folytatását irányozta elő a baloldali testület, igaz, vastagabban fogott a cerka, mint korábban, vélhetően az önkormányzati választások közeledése miatt. Az összeg egymilliárd fölötti, de a testület végül nem szavazta meg a költségvetést, éppen azért, mert abban nem szerepelt egy fia bérlakásépítés sem.

A Földváry utca 7. számú ház lépcsőjét hétfő óta dúcolják. Nagyjából maradt 1 méternyi lépcső, ahol közlekedni lehet / Fotó: olvasói

A bérlőknél viszont most már elszakadt a cérna

 Az aládúcolásokkal ugyan elhárul a közvetlen élet- és balesetveszély, de használhatatlanná válik miatta például a lépcső, mondják a lakók.

„Ha egy nagyobb bútort szeretnék felvinni vagy levinni, mert tönkrement, vagy hűtőt, esetleg ágyat, azt hogy fogjuk tudni kivitelezni?” – teszi fel a kérdést a Földváry utca 7. szám alatt élő egyik bérlő. Egy másik szerint a babakocsi sem fér el: „Mozgáskorlátozott lakók is vannak, hogyan fognak közlekedni? Azzal mi lesz, akit speciális babakocsival szoktak a lépcsőn fel- és lehozni? Hogyan fér el!!! Nem is értem!” Egy másik ferencvárosi arról számolt be: „Most a héten kezdődött a lépcső dúcolása (Drégely 10.), két szatyorral oldalazva jöttem fel. Az életveszélyesből használhatatlan lett. Szerinted ezt érdemlik az itt élő emberek?” Egy harmadik bérlő a lakások építését hiányolja: „Százmilliókat költünk dúcolásra ahelyett, hogy lakásokat vásárolna a városvezetés! Azt már tudjuk, hogy csak vihogni tudnak, dolgozni, bérlakásokat építeni, az nem megy nekik. Egy biztosan kiderült a héten tartott testületi ülésen, új házra egy fillért sem tettek a költségvetés soraira 2024-re. Ferencvárosnak bizony változás kell!” – hangsúlyozta.

Ferencváros romokban

A Metropol több lepusztult épületben is járt és beszélt annak lakóival, akik félelemben élnek a bérház rossz műszaki állapota miatt. Emlékezetes volt a Drégely utca 10–12. esete. Itt Baranyi Krisztina 2020-ban azt jelentette be egy kerületi tv-műsorban, hogy életveszélyes az épület, ezért az lesz a következő, amit lebontanak. Ez 2020–2021-ben lett volna esedékes. Három évvel később viszont azzal nyugtatgatta a bérlőket, hogy rémhír az életveszély, a ház biztonságos...

A tömbrehabilitáció négy éve áll

A ferencvárosi Fidesz–KDNP szerint a kerületben négy éve áll a városrehabilitáció, a lakásbérlők helyzete pedig a baloldal tétlensége miatt kilátástalan: „Az épületek kiürítését már évekkel ezelőtt el kellett volna kezdeni, erre a ferencvárosi Fidesz több javaslatot is tett azóta, a Baranyi Krisztina vezette önkormányzat mégis tétlenül nézi, hogy ilyen méltatlan és veszélyes körülmények között élnek családok. Az épületek kiürítését és a családok biztonságos elhelyezését azonnal el kell kezdeni!” – hívta fel a polgármester figyelmét a Fidesz–KDNP-frakció.

Elfogytak azok a felújított bérlakások – csaknem 200 darab –, amelyeket fideszes elődjétől, Bácskai Jánostól örökölt meg Baranyi Krisztina baloldali polgármester, miután az általa vezetett önkormányzat szinte egyáltalán nem foglalkozott a bérlakások, illetve bérházak felújításával. Így már ott tart a ferencvárosi önkormányzat, hogy ha nagyon muszáj kiköltöztetnie egy családot, például életveszélyessé vált kerületi otthonukból, akkor egy másik életveszélyes házban adnak neki cserelakást! Nemcsak a fideszes, hanem a baloldali képviselők számára is vállalhatatlan a polgármester nemtörődömsége. A 2024-es költségvetést levetettük napirendről, mert az anyagban nem szerepelt egyetlen bérházépítés sem, illetve nem tudta Baranyi Krisztina megmondani, mennyi pénz maradt az előző évről. Így nem lehet költségvetésről beszélni. Négy év semmittevés után sem sikerült a leállított tömbrehabilitációt folytatni. Ebből is látszik, hogy Gegesy Ferenc miért mondott fel a polgármesternél

– mutatott rá Gyurákovics Andrea. A IX. kerületi Fidesz–KDNP-frakció vezetője elmondta azt is, hogy két hét múlva kerül újra a testület elé a költségvetés kérdése. Ebben egyébként eredetileg egymilliárd feletti összeget szánnának toldozgatásra-foldozgatásra. A képviselők és a lakosság pedig csak remélni tudja, hogy bérlakás- illetve házépítés is belekerül az elképzelésbe.

Nézd meg az egyik helyszínen készült riportunkat!

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás