Kiakadtak a helyiek az újbudai roncsautó miatt – Meglepő helyről jöhet a megoldás





Minden fontos papírt elintézett az idős férfi a járművén, ezért nem tudják elvitetni a bosszús anyukák a roncsautóját a Harangos játszótérről. Helyette a közteresek vezetője egy jobb megoldást ajánlana nekik, a Metropolon keresztül üzent.



Megosztás
Szerző: E. R. A.
Létrehozva: 2024.01.17.
Módosítva: 2024.01.17.
XI. kerület Bleszák Tibor roncsautó Harangos játszótér

A helyieket tavaly nyár óta dühíti egy 1987-ben gyártott Toyota Corolla Újbudán. Az ütött-kopott jármű felett szemmel jól láthatóan eljárt az idő: rozsdafoltok, karcok csúfítják, az egyik elülső kereke pedig kitört, így az autó használhatatlan. Nem csoda hát, hogy hónapok óta küzdenek a környéken élők az elszállításáért. 

A helyiek nem tudják elvitetni a közteresekkel az autót. Kiderült, miért / Fotó: Erdei Róbert Arnold
A helyiek nem tudják elvitetni a közteresekkel az autót. Kiderült, miért (Fotó: Erdei Róbert Arnold) 

Így volt ezzel legutóbb Mátyás is. A családos apukánál akkor telt be végleg a pohár, amikor nemrég a gyermekét tolta a babakocsiban, és nem fért el a  roncsautó miatt a járdán. Ezután tehetetlenségében az egyik kerületi csoportban írt posztot a roncsautó miatt.  

„Mit lehet tenni a fél éve kerülgetett, kitört kerekű ronccsal a Harangos játszótér sarkán? Semmit” – fogalmazott akkor az apuka posztjában. De nemcsak ő, sokan mások is jelentették a roncsautót, ezért a Metropol kiment a helyszínre, hogy kiderítse: a jármű tényleg ekkora gondot okoz a környékbelieknek? 

Nyáron tört ki a kereke

Ottjártunkkor a piros Toyota még mindig a játszótérnél parkolt. Egy arra sétáló anyuka panaszolta el nekünk, hogy miért tehetetlenek a lakók és a közteresek is. Kiderült: egy 80 éves férfié az autó, aki nyár óta nem használja. A nyugdíjas minden nap a térnél sétáltatja a kutyáját, ezért tisztában van vele, hogy sokaknak szúrja a szemét a roncsautója. Elvitetni viszont nem tudja, mert nincs rá pénze. 

Már tavaly nyár óta nem használja. Egy ideje parkoltatta az úr, de nem ment vele sehova. Akkor volt az első gond, amikor a gázvezetékeket cserélték az utcában nyáron, és párhuzamosan kellett parkoltatni az autókat. Amikor vége lett, a munkások emelték vissza. Akkor tört ki a kereke

 – magyarázta lapunknak egy dühös anyuka.  

Megszólalt a közteresek vezetője

A roncsjármű miatt kerestük Újbuda közterület-felügyeletét, hogy kiderítsük, milyen okok miatt nem viszik el a láthatóan használhatatlan autót. A szervezet igazgatója, Bleszák Tibor válaszában azt írta, a Toyota miatt 2023 júliusában érkezett az első bejelentés Újbuda közterület-felügyeletéhez a lakóktól. Ezután nyomozták ki: a roncsautó tulajdonosa 2023. év első felében hosszabbította meg a jármű műszaki engedélyét. 

„Akkor még a közúti forgalomban való részvételre megfelelő állapotban volt az autó. A gépjármű ellenőrzésre került, a Közúti Közlekedési Nyilvántartásban, hatósági engedélye 2025. április 15-ig érvényes. A Károli Gáspár tér (a Harangos játszótér területe) díjfizető várakozási övezetnek minősül, a jármű tulajdonosa helyi lakosként kiváltotta az éves várakozási engedélyt” – fogalmazott az igazgató a Metropolnak.  

A roncsautó elülső kerekei totálkárosak, a jármű használhatatlan / Fotó: Erdei Róbert Arnold
A roncsautó elülső kerekei totálkárosak, a jármű használhatatlan (Fotó: Erdei Róbert Arnold)

„Nem szállítható el” 

A kerületieknek a legfőbb gondja a roncsautóval, hogy használhatatlan, és ennek ellenére mégis folyamatosan foglalja a helyet más autók elől.  A Harangos téri játszótérnél élők közül sokan közelebb is parkolnának az otthonukhoz. El szeretnék vitetni a közterületesekkel, ám ők is tehetetlenek. 

A gépjárművek elszállításával kapcsolatban a közterület-felügyeletről szóló törvény szerint nem álltak fenn azok az együttesen érvényes feltételek, amik alapján a gépjármű üzemképtelennek minősül, még ha sajnos vizsgálat nélkül is megállapítható, hogy a gépjármű nem alkalmas közlekedésre. Jelenleg a gépjárművön rendszám, érvényes hatósági engedély van, így a gépkocsi nem szállítható el

 – fejtette ki Bleszák Tibor. 

Békítenének?

A patthelyzetre tehát jogi megoldás nincs: se a közteresek, se a lakók nem tudják elvitetni a roncsautót a tér közeléből. A Harangos játszótér környékén élőknek azonban nem kell csüggedni. A közterület-felügyelet kész egy köztes megoldásban közvetítő szerepet vállalni. 

A gépjármű tulajdonosával felvesszük a kapcsolatot, segítünk olyan megoldást találni a problémára, mely a tulajdonos és a környezetében élők számára is elfogadható

– zárta szavait lapunknak Újbuda közterület-felügyeletének igazgatója válaszlevelében.  





 





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás