Harc az újbudai roncsautó ellen: a helyiek a kezükbe vették az autó sorsát, itt a megoldás





Támadások kereszttűzében van az idős újbudai férfi, aki a Harangos játszótérnél parkoltatja a roncsautóját tavaly nyár óta. Az autója ellen már nemcsak szóban, hanem erővel is felszólaltak a helyiek.



Megosztás
Szerző: E. R. A.
Létrehozva: 2024.01.25.
roncsautó Harangos játszótér közterület-felügyelet

Nem csillapodik a Harangos játszótérnél parkoltatott roncsautó körüli vita. A környéken lakók tavaly nyár óta kerülgetik a piros, közel negyvenéves Toyota Corollát, ám a parázsló kommentháborút nemrég tettek követték. 

A roncsautó tavaly nyár óta nem működik / Fotó: E.R.A.
A roncsautó tavaly nyár óta nem működik Fotó: E.R.A.

A Metropol számolt be róla elsőként az újbudai roncsautó körül kialakult vitáról. Idén január elején az egyik környéken lakó írta ki az egyik kerületi csoportba, hogy a feleségével kénytelen kerülgetni a babakocsijukkal a roncsautót, amikor a játszótérre akarnak eljutni. Kiderült: ezzel sajnos nincsenek egyedül. Rengeteg dühös anyuka jelezte posztja alatt, hogy nekik is ez a bajuk a járművel, az autósok pedig amiatt panaszkodnak, mert a roncsautóval annak tulajdonosa a többi – működő – jármű elől foglalja a helyet.  

A roncsautó egy 80 éves férfié, akinek az autója tavaly nyár óta működésképtelen: az akkor a téren dolgozó munkások törték ki az autója kerekét, ezért nem tudja használni.   

„Amikor vége lett a munkálatoknak, a dolgozók emelték vissza az autót. Akkor tört ki a kereke” – nyilatkozta a Metropolnak korábban egy dühös anyuka. Az idős férfi azóta nem tudja használni a járművet, pénze pedig nincs rá, hogy megcsináltassa, bármennyire is akarja.  

Lezsírozott papírok 

Az autó idős tulajdonosa minden hivatalos papírt elintézett: Újbuda közterület- felügyeletének igazgatója, Bleszák Tibor megkeresésünkre korábban azt írta, a roncsautó műszaki engedélye 2025. április 25-ig érvényes. A jármű műszaki engedélyét a kerék kitörése előtt újította meg. A helyi éves parkolódíjat is kiváltotta. Jelenleg a gépjárművön rendszám, érvényes hatósági engedély van, így a gépkocsi nem szállítható el.  

Harc a parkolóhelyért 

Engedély ide vagy oda: a roncsautó használhatatlan. Az idős tulajdonos és a helyiek között joggal robbant ki a vita, ami nemrég tettlegességig fajult. 

A helyiekkel kialakult konfliktus kirobbanása után az autóról egyszer csak eltűntek a rendszámok

– fakadt ki a kerületi közteresek vezetője Újbuda önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán.  

A jármű tulajdonosa harcol a lakókkal: miután lelopták az autójáról a rendszámot, újat vásárolt, hogy ne szegjen szabályt. 

„Hamarosan újabb furcsa eset követte az elsőt: az autó zárja is – 36 év után először – elromlott, így a bácsi nem tudja elvégezni a rutinját, hogy kéthetente beindítsa a járművet az akkumulátor védelme érdekében” – részletezte Bleszák.  

A helyiek maguk vették a kezükbe a roncsautó sorsát / Fotó: E.R.A.
A helyiek maguk vették a kezükbe a roncsautó sorsát Fotó: E.R.A.

„Az összes bontót felkereste”

A roncsautóhoz 35 éve emléke köti az idős bácsit: 1989-ben vette Belgiumban. „Javítgat, ragaszkodik hozzá, de egyébként sincs pénze jobb autóra. A kerék kitörését sem hagyta annyiban, és minőségi szakszervizbe vitte, majd végül az összes bontót felkereste. Az autó szervizelése jelenleg azért szünetel, mert nem érhető el minden alkatrész. Megpróbálta maga a helyére tenni a kereket – mert akkor senki nem nézné roncsnak –, de egyedül nem ment neki” – derült ki a posztból.  

Újbuda közterület-felügyeletének vezetője korábban üzent a helyieknek, hogy próbálnak köztes megoldást találni a roncsautó-vita rendezésére. Most kiderült, mire gondolt. 

„Hatóságilag semmi ok a beavatkozásra, ennek ellenére megpróbálunk segíteni, a béke kedvéért. Felvesszük a kapcsolatot egy szállító céggel, amely átmenetileg olyan helyre szállítaná az autót, ahol a lakókat nem zavarja. Az önbíráskodás nem támogatható. Nem szeretném, ha az eset precedenst teremtene arra, hogy ha valakinek nem tetszik valami, így oldja meg. Barátibb megoldás lehet, ha a lakók először megkeresik az érintettet, és megkérdezik, segíthetnek-e az adott ügyben” – zárta posztját a vezető.  

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás