Ellepték a kidobott fenyők és a szemét a várost: megint sztrájkolnak a dolgozók? – Fotók





Mintha nem fogynának a fenyők a budapesti közterületekről... Mi történik itt?



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.01.21.
Módosítva: 2024.01.21.
fenyőfa szemét Karácsony Gergely Budapest

Minden évben több százezer karácsonyi fenyőfa kerül a főváros utcáira. Egyes becslések valamivel több mint félmillióra teszik a számukat. Az elszállításáról a főváros cége, a Budapesti Közművek Hulladékgazdálkodási Divíziója gondoskodik. A fák rendszeres begyűjtését és felhasználását vízkereszt, tehát január 6. után kezdte el a cég. De azt látjuk, hogy valami nagyon nincs rendben a BKM alá tartozó cégnél, mert az utakon nem hogy fogynának, hanem egyre több a száraz fenyő.

Gül Baba türbéjénél is száraz fenyők fogadják a turistákat (II. kerület) Fotó: Fügedi Richárd

Már hetek óta folyik a gyűjtés

A tapasztalatok alapján január 6-a, vízkereszt után kezdődik az igazi kihelyezési dömping, ami általában egy-másfél hónapig tart. Az FKF is ekkor kezdte a gyűjtést. A lakosság számára több lehetőség is kínálkozik a fák leadására: a háztartási hulladékos kukák mellé helyezve vagy az előre kijelölt gyűjtőhelyeken. Ez Budapest-szerte nagyjából 250 gyűjtőpontot jelent, amiről az úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a száraz növényeket. Az FKF a járatokat kifejezetten ebből a célból indítja és elvileg naponta összeszedi a fákat a város különböző pontjairól. Elvileg...

Óbudán is mindenhol száraz fenyők vannak Fotó: Fügedi Richárd

Késik a szállítás

Sok helyen azonban azt tapasztaltuk, hogy már hegyekben áll a fenyő, de senki nem szállítja el és ez rombolja a városképet. Volt, ahol már zsák szemetet is tettek le mellé, így az illegális hulladéklerakók célpontjává is válhatnak ezek a fenyőhegyek. 

Fenyőhegyek Újpesten, a tövükben szemétkupacok gyűlnek... Fotó: Fügedi Richárd

Ezek kapcsán tervezett napi elszállításról semmi esetre sem beszélhetünk. Ezt a munkát egyébként naponta átlagosan 12 ,,fenyőfajáratnak” kéne végeznie, aminek semmilyen más dolga nem lenne ezenkívül. Úgy tűnik, a főváros ezeket a régóta ismert helyzeteket sem tudja már kezelni, mintha idén valami komoly gond lenne a cégnél. Hogy a probléma hátterében munkaerőhiány vagy megint munkabeszüntetés állhat-e a szemétszállításban dolgozóknak adott alacsony bérek miatt, mint bő egy évvel ezelőtt, azt nem tudjuk, de a negatív tendenciákat az egész város tapasztalja.

A II. kerület frekventált részein is hasonló a helyzet Fotó: Fügedi Richárd

Nem volt megfelelő a tájékoztatás

A lakók arról panaszkodtak, hogy az FKF nem tájékoztatta őket rendesen a gyűjtőpontokról. Még azok se hallottak arról, hogy hova lehet vinni a fenyőket, akik csak pár méterre laknak ezektől.

Nem tudtam, hogy vannak gyűjtőpontok. Nem vagyok lusta ember, mindegy, hogy 50 méterre még el kellett volna sétálni a fával, de nem is tudtam róla. Ugyanakkor nézze meg, mennyi fa van itt. Innen miért nem tudják elvinni? Egy-két hete már biztos kerülgetem ezt a fenyőhalmot

– panaszkodott Péter lapunknak.

A XIII. kerületben sem tudtak róla Fotó: Fügedi Richárd



 





 





Ezeket olvastad már?
Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás