8+1 tanács: így vigyük haza autóval a fenyőfát!





Számos bosszúságtól megkímélhetnek ezek a hasznos tanácsok.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.16.
fenyő autó karácsony szállítás

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik néhány méterre laknak a fenyőárustól, így akár a vállukon is hazavihetik a fát karácsonyra. Ha viszont autóval szállítanánk, fontos, hogy tisztában legyünk a szabályokkal – mondja a Fanny magazinnak nyilazkozó Kőrön András, a Groupama Tanpálya szakmai vezetője.

Fotó: Pexels/Arthouse Studio (Képünk illusztráció)

1. Nem lóghat ki sehol

Először is fontos lemérnünk, mekkora fa férne el az autónkban. Ha nem fér el a csomagtartóban, hajtsuk le az üléseket, és így is mérjük le a teret. Arra figyeljünk, hogy nyitott ajtóval nem közlekedhetünk, és a leeresztett ablakokon sem lógathatjuk ki a fát.

2. Elbírja a tető

Ha olyan méretű fát szeretnénk vásárolni, ami nem fér el az autónk belső terében, csak akkor tehetjük fel a tetejére, ha tetősínre szerelhető keresztléc vagy tetőcsomagtartó van felszerelve. Itt is fontosak a méretek: a fa maximum 40-40 cm-re nyúlhat túl előre és hátra a járművön.

3. Kerékpár helyett karácsonyfa

A fenyőt az autó hátsó részén, a vonóhorogra szerelhető csomagtartóra is rögzíthetjük. Ebben az esetben gyakran előfordul, hogy a fa szélesebb, mint az autó, ezért figyeljünk arra, hogy oldalanként maximum 40 cm-re nyúlhat túl az autón, de a szélessége ne haladja meg a 2,5 métert.

4. Legyen jól látható!

A méretek mellett arra is figyeljünk, hogy a fát úgy tegyük az autóra, hogy az ne takarja le az autónk lámpáit, indexét. Bírságot kaphatunk azért is, ha a fa eltakarja a hátsó rendszámtáblát, ezért ha máshogy nem tudjuk megoldani, szereljük át a bicikliszállítóra.

5. Lobog rajta a zászló

Ha a fenyő túlnyúlik a járművön, akkor a végét jelöljük meg egy piros zászlóval, vagy táblával. Ez segíti a mögöttünk közlekedő jármű vezetőjét abban, hogy megfelelő követési távolságot tartson. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a hátra nyúló rakományt piros fényű lámpával és piros fényvisszaverővel kell ellátni.

6. Gumipók, csodapók!

Egy rosszul rögzített fa életveszélyes lehet, ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően legyen rögzítve. Akár az autón kívül, akár a belső térben szállítjuk a fát, a hagyományos gumipók is megoldás lehet, a legbiztonságosabb azonban a feszíthető heveder, amellyel a fa törzsét közvetlenül a keresztpántos csomagtartóhoz lehet rögzíteni.

7. A csúcsa legyen hátul

Ha a fát a jármű tetején szállítjuk, a legjobb, ha a csúcsával hátrafelé tesszük fel, így biztos, hogy a menetszél nem tud belekapaszkodni az ágakba, és elkerülhetjük, hogy egy nagyobb szélvihar lehúzza az autónkról a fát.

8. Tekerjük pokrócba!

Mielőtt útnak indulunk, érdemes előre felkészülni a gyantafoltok ellen is. Amellett, hogy az autó fényezését elcsúfíthatja, a kárpitból is nehezen lehet eltávolítani. Megoldás lehet, ha a fa köré egy régi rossz pokrócot tekerünk, vagy a csomagtartót leterítjük egy takaróval, esetleg nejlonnal, így megóvhatjuk az autónkat a szennyeződésektől.

+1. Egy úttal kevesebb

Ha egyszerre több fát szállítanánk, a fenyőket célszerű a tetőcsomagtartóra rögzíteni. Tegyük a fákat egymás mellé úgy, hogy mindegyik csúcsa hátrafelé nézzen. Fontos, hogy külön-külön is rögzítsük őket a csomagtartóhoz, hogy egymáshoz képest ne tudjanak elmozdulni. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy magasabb lesz a kocsi, ezért óvatosan hajtsunk be a mélygarázsokba, sorompók alá, alagutakba.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás