Ezüstbe mártott karácsonyi csoda – így készülnek a legszebb magyar üveggömbök





A karácsonyhoz hozzátartozik az ünnepi pompába öltöztetett karácsonyfa, ám, ha igazi csillogásra vágyunk, hanyagoljuk a műanyagot. A magyar mester egyedi készítésű üveggömbjeinek fényét igazi ezüst adja, de vigyázat, valóban törik!



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2023.12.24.
retró üveggyártás karácsony karácsonyfadísz

Szabó Lajosnak köszönhetjük a 70-es évek egyik legnagyobb sláger játékát a Moncsicsit, de ő gyártotta a bólogatós kutyákat is. Lajos bácsi számára ugyan a játékkészítés már csak egy szép emlék, a több évtizedes múlttal rendelkező családi manufaktúra egy hatalmas karácsonyi üveggömbkészítő csodabirodalommá nőtte ki magát. A ma 91 éves Szabó Lajos a felvonógyárban dolgozott tervezőként, ám mindig önállóságról fantáziált, ami a kommunizmus idején bizony elképzelhetetlen volt.

Az üveggömbök Szabó Lajos által készített gépeken készülnek. Fotó: Vaskó Tamás

Egy új technológiát mutattak be a gyárban, ami engem azonnal megfogott

 — kezdi lapunknak Lajos bácsi, aki végül megépítette a gépet és a technológia segítségével legyártotta a korszak legnagyobb játék slágereit a bársonyos tapintású moncsicsit és a bólogatós kutyát, melyek hatalmas sikert és anyagi biztonságot hoztak a családnak. Később a kiváló műszaki érzékkel rendelkező férfi újabb gépet épített, mellyel ezüstös színűre festette a műanyag játékokat. A rendszerváltás követően a játékgyártás véget ért, és bezárt a cég, akikkel Szabó üveggyártásba akart fogni.

Szebbnél szebb gömbök lógnak Szabóék üzletében. Fotó: Vaskó Tamás

Az volt a tervünk, hogy nagy sorozatba, gépekkel gyártunk és szállítunk karácsonyfa díszeket Amerikába

 — meséli Lajos bácsi, aki ekkor családjával együtt visszakényszerült a családi pincébe, ahol végül valóra vált az álmuk. A család saját ízlése alapján egyedi gyártású, kézzel készített gömböket kezdett el készíteni, ami hamar meghozta a sikert.

A frankfurti világkiállításon akkora sikerünk volt, hogy nem győztük felvenni a rendeléseket

 — árulja el büszkén Lajos bácsi, aki minden egyes gépet önállóan készített el, ráadásul hulladék gépekből. Lajos bácsi szerint a titkuk a családias hangulat, a valóságtól nem elrugaszkodó árak és a termékek egyedisége. A tulajdonos szerint ezek a nosztalgikusnak ható üveggömbök ma újra reneszánszukat élik, hiszen évről-évre több a megrendelésük. A cég csupán néhány dologban változtatott, de szerencsére arculatban és technológiában is régimódiak maradtak. A cég számára a legfontosabb a minőség és az egyediség épp ezért csak valódi üveggömböket festenek meg, szigorúan kézzel.

A manufaktúrába belépve igazi karácsonyi csodabirodalomban találjuk magunkat. Bármerre nézünk, szebbnél-szebb üveg gömböket és üveg figurákat látunk, melyek azonnal visszaröpítenek a gyermekkorba, szinte megérezve a csillagszóró semmivel össze nem téveszthető illatát. Az épület több teremből áll, melyek mindegyikében szorgos kezek azon dolgoznak, hogy minél több és minél szebb karácsonyfa díszeket vihessenek haza a vásárlóik. Elsőként az üvegfújás rejtelmeibe vezet be Tuboly János.

Az üvegcsövek az üvegfúvó mester keze által kelnek életre. Fotó: Vaskó Tamás

A mester felhevíti és forgatja az üvegcsövet, amely a megfelelő hőmérsékleten úgy viselkedik a kezében a belefújt levegőtől, mint egy léggömb. Azonnal  ki is próbáljuk, de az olvasztott üvegünk maximum Grincs fáján mutatna valahogy. A formára fújt üvegek ez után kapják meg a meglehetősen drága ezüst réteget, amitől olyan szépen fénylenek majd. 

Ezüst-nitrátot és redukáló folyadékot ráz össze a gép a gömb belsejében, így a két folyadék reakcióba lép, és egy szép vékony, egyenletes ezüstréteget alakít ki belülről az üveg falára

 – magyarázza Éliás Katalin, a gép kezelője.

Fotó: VT

Az ezüstözött díszeket ezután egy másik teremben festékbe mártjuk, majd egy újabban díszítjük. A festékbemártás és az egyedi díszítés egész jól ment, így két saját készítésű harangot is hazavihetett munkatársunk. 





 





Ezeket olvastad már?
Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás