Karácsony továbbra is csak maga akar dönteni a sokmilliós prémiumokról





Csaknem 300 millió forint prémiumot oszt szét felelőtlenül Karácsony Gergely hitelből, miközben csődközelben van Budapest. Emiatt kezdeményezte a Fidesz–KDNP, hogy Karácsony Gergely ne dönthessen a közgyűlés nélkül milliós bónuszok kiosztásáról Gyurcsány embereinek.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2023.10.25.
Módosítva: 2023.10.26.
Karácsony Gergely Gyurcsány forint prémium kifizetés hitel

„Gyurcsány Ferencéknek fontosabb, hogy sakkban tudják tartani a főpolgármestert, mint hogy az egész Fővárosi Közgyűlés előtt kelljen tárgyalni a saját káderei prémiumát” – mondta Wintermantel Zsolt. A fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője azután nyilatkozott lapunknak, hogy a fővárosi baloldal leszavazta azt a módosító javaslatot, amely a főpolgármester prémiumok kifizetésére vonatkozó egyszemélyes döntéshozatali jogát a közgyűlés hatáskörébe emelte volna. 

Wintermantel Zsolt Fotó: Bach Máté

Mint ismert, a főpolgármester titokban, két nap alatt, július 20-án és 21-én majdnem ötven fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot a hitelből működő, csődközelben lévő fővárosban. A csaknem félszáz érintett összesen 280 millió forintnál is többet tehet zsebre. Karácsony egy személyben döntött az ügyletről. Az ügy városszerte kiverte a biztosítékot, a fővárosi Fidesz–KDNP a legutóbbi közgyűlésen ezért nyújtott be módosító javaslatot, amely megszavazásával megakadályozható lett volna a jövőben a felelőtlen egyszemélyes döntés.  

Karácsony Gergely és a Gyurcsány-fióka, Mártha Imre

„Karácsony Gergely nincsen tisztában a szerepével. Nem tud különbséget tenni a cégek igazgatótanácsának és a felügyelő bizottságok javaslatainak súlya, és az ő döntési felelőssége között. Akkor, amikor más esetekben akár törvényi kötelezettségeinek nem tesz eleget – például nem fizet be adót –, akkor talál kiskapukat és megoldásokat, de akkor, amikor a saját kádereik prémiumáról van szó, akkor akár még hitelből is kifizeti ezeket. A javaslatunk éppen azért szólt arról, hogy vonjuk vissza a főpolgármester egyszemélyes hatásköréből a prémiumok ügyét, hogy hasonló rossz döntést ne hozzon később a főpolgármester. De úgy látszik, a baloldalnak fontosabb volt, hogy kézivezérelhessék Karácsony Gergelyt, mintsem hogy a közgyűlés és a sajtó nyilvánossága előtt kelljen ezekről dönteni – jegyezte meg Wintermantel Zsolt. 

Azért senki nem gondolja, hogy a luxuséletet élő Mártha Imrének problémát okozott volna, ha a prémiumát nem nyáron hitelből, hanem akkor fizeti ki a főváros, amikor az iparűzési adóbevétel befolyik. Már amennyiben a főpolgármester úgy akar dönteni, hogy a főváros jelenlegi rossz gazdasági helyzetében prémiumokat fizet. Amikor Karácsony Gergelynek döntési helyzete volt, akkor a főváros érdekeivel ellentétesen élt jogkörével, ezért akartuk áttenni a közgyűlés hatáskörébe a döntést, de ezt a baloldali többség leszavazta

– mondta el a Metropolnak a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

 

Karácsony 5-10 milliókat szórt szét személyenként 

Mártha Imre 9 milliót, a BKK, illetve a BKV felső vezetői összesen 65 millió forint prémiumot vehetnek fel, a kifizetések az adott társaság költségvetését terhelik.A főpolgármester a prémium július 20-i engedélyezése után egy nappal a BKK súlyos pénzügyi helyzetére hivatkozva példátlan mértékű, közel harmincszázalékos jegyáremelést jelentett be.

 Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, 

Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, 

Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat.

A BKV-s vezetők:

 Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió,

Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, 

Szedlmajer László, a cég autóbusz- és trolibusz-üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, 

Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forintot zsebelhet be.

Karácsony döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének jutalmáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forint prémiumot kaphat.

 





 





Ezeket olvastad már?
Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás