Fegyelmi után 10 milliós prémiumot adott Karácsony





Barts J. Balázs 2021-ben fegyelmit, most közel 10 milliós prémiumot kapott a főpolgármestertől.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.09.
Módosítva: 2023.10.09.
Karácsony Gergely milliós prémium Barts J Balázs Mártha Imre főpolgármester

Újabb hatalmas összegű prémium kiosztásáról értesült a Magyar Nemzet. Karácsony Gergely most annak a Barts J. Balázsnak adott közel tízmillió forint pluszpénzt, akit 2021 végén fegyelmiben részesített. Ő volt az, aki  befektetőkkel tárgyalt a Városháza eladásáról. 
A napokban már kiderült, hogy több fővárosi cégvezető kapott mesés, közel tízmilliós prémiumot, miközben Budapest a teljes pénzügyi összeomlással küzd.

KARÁCSONY Gergely
Fotó: Illyés Tibor

Még nem tudjuk, melyik nagy értékű fővárosi ingatlant veri dobra vagy árulja éppen a budapesti vagyonkezelő vállalat vezére, de az biztos, hogy Karácsony Gergely maximálisan elégedett a munkájával – írja a Magyar Nemzet. Majd így folytatja: a főpolgármester ugyanis – több más önkormányzati cég vezetőjéhez hasonlóan – Barts J. Balázsnak is mesés prémium kiosztását engedélyezte. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának a 2022. évi prémiumfeladatainak teljesítéséért 9,48 millió forintot fizethet ki a vállalat a főpolgármester döntése nyomán. Ez a közel tízmilliós összeg Barts J. Balázs 2022. évi alapbérének a 40 százaléka.

Mindez azért is felháborító, mert a vagyonkezelő vezetője az egyik főszereplője a Városháza-botránynak.

Emlékezetes, hogy 2021 novemberében jelentek meg az első hangfelvételek a sajtóban arról, hogy a patinás épületegyüttes lehetséges értékesítéséről tárgyaltak befektetőkkel, a megbeszéléseken főszerepet játszott Barts J. Balázs is.

Az is kiderült a felvételeken, hogy jutalékos rendszert működtettek a Városházán, amelyen keresztül fű alatt értékesítettek fővárosi ingatlanokat.

Mint arról korábban beszámolt a lap, a főpolgármester saját hatáskörben eljárva, titokban mesés prémiumokat hagyott jóvá három BKK-s, és hat BKV-s vezető számára is, ráadásul éppen akkor, amikor bejelentette, hogy 28 százalékkal megemeli a tömegközlekedési jegyárakat. Az érintettek összesen 65 millió forintot vehetnek fel, a kifizetések azokban az esetekben is az adott társaságok költségvetését terhelik.

Karácsony egyébként szerdai Facebook-posztjában elismerte a BKK-s, valamint a BKV-s felső vezetői prémiumok engedélyezését, amelyekre az érintettek szerinte azért jogosultak, mert teljesítették az ehhez szükséges vállalásokat.

Mártha Imre és Karácsony Gergely

Múlt csütörtökön pedig az derült ki, hogy Mártha Imre, a budapesti közműcég vezetője is hatalmas prémiumban részesült. Karácsony Gergely döntése alapján közel nyolcmillió forinttal gazdagodhat az egyébként milliárdos vagyonnal rendelkező Mártha Imre.

Tehát a fővárosi vagyonkezelő vezérének, a közlekedési vállalatok vezetőinek, valamint a budapesti közműcég első emberének kiosztott prémium összesen már közelít a 100 millió forinthoz, miközben Karácsony Gergely szerint súlyos anyagi gondokkal küzd az önkormányzat.

Sajátos módon reagált Mártha Imre a fővárosi cégvezetők között neki is kiosztott sokmilliós prémiumok miatt megfogalmazott kritikákra. A budapesti közműcég vezetője a Magyar Nemzet kérdésére, hogy milliárdosként lemond-e a csaknem nyolcmillió forintos extra juttatásról, amit Karácsony Gergely főpolgármester jóváhagyott számára, nem válaszolt, viszont a közösségi oldalán megtámadta a Fidesz-frakcióvezetőjét.

Kocsis Mátét személyében is megtámadta, szerepe ebben a kérdéskörben Mártha szerint csak „foxi-maxi jelentőségű”.

A kormánypárti politikus ezt megelőzően szintén a Facebookon közzé tett bejegyzésében arról írt:

„míg Karácsony Gergely siránkozik a főváros csődközeli helyzete miatt, Gyurcsányék kipakolják a kasszát, pont úgy, mint régen az egész országot. És úgy tervezik, hogy még fél évtizedig ezt fogják csinálni: a városban semmit, a városházán mindent.”

Kocsis Máté a posztjában megjegyezte azt is, hogy Gyurcsány Ferenc nemrég azt jövendölte, a „hozzájuk közel álló világ fogja vezetni Budapestet a jövő évi választások után is ”. Sőt, a DK elnöke hangsúlyozta, hogy „több Mártha Imrét szeretne”.

Már többször is írt róla a Magyar Nemzet, ki is az a Mártha Imre, akit Gyurcsány ennyire nagyra tart, és mit művelt az elmúlt években az általa vezetett közműcég élén, amiért közel nyolcmilliós prémiumot kap a fővárosi adófizetők pénzéből.

Szinte napra pontosan egy éve vette kezdetét Budapesten a kukakáosz.

A Budapesti Közművek kötelékébe tartozó szemétszállítók 2022 októberének első napjaiban jutottak el oda, hogy rossz bérviszonyaikat nem tűrték tovább, és a kukásautók hibáira hivatkozva napokon át nem ürítették a szemeteseket.

A Karácsony Gergely vezette főváros először azt állította, hogy a kormány miatt nem tud bért emelni, ám ez két ok miatt sem helytálló érvelés.

Egyrészt a Világgazdaság számokkal alátámasztva megírta, hogy az állam nem kevesebb, hanem éppen hogy több pénzt adott a fővárosnak az előírtnál, másrészt pedig a kukákban bűzlő szemét egyre csak gyűlt. A dolgozókkal maga a fővárosi közműcég vezére, a leginkább milliárdos playboyok életét élő Mártha Imre is tárgyalásba bocsátkozott, ám a kukásküldöttség egyik megjegyzése kellően érzékeltette a helyzetet: szerintük Mártha aznap viselt ruhái drágábbak lehettek, mint amennyire az ott ülő alkalmazottak havi fizetése összeadva rúgott.

A húrt nem lehetett tovább feszíteni, a pénztelenségre hivatkozó Karácsonyék három nap után megegyeztek, ennek részeként bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást és 120 ezer forintos karácsonyi ajándékot kínáltak fel a kukásoknak.

Ilyen előzmények után a főpolgármester úgy döntött, Mártha Imre annyira kiválóan végezte a munkáját az elmúlt évben, hogy megérdemli a prémiumot. Karácsony Gergely július közepén úgy döntött, hogy a tavalyi munkavégzése alapján megilleti a közműcég vezetőjét az éves alapbére negyven százalékát kitevő összeg, azaz 7,842 millió forint.

Korábban több orgánum is részletesen beszámolt a közművezér a milliárdos értékű, egyébként korábban Prisztás József nevén volt ingatlanáról, drága óragyűjteményéről, nagy értékű autójáról és különböző nyaralásairól. Amerikai és más ingatlanüzleteiről is számos cikk született.





 





Ezeket olvastad már?
Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

Müller Péter is megkapta a Gondosórát

Müller Péter is megkapta a Gondosórát

Tombolnak az eltűnt kisgyerekek szülei: miért költenek ennyit Maddie felkutatására?

Tombolnak az eltűnt kisgyerekek szülei: miért költenek ennyit Maddie felkutatására?

Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Kása, gyurma, virág - A Metropol olvasói így köszöntik fel édesanyjukat Anyák napján

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás