Mérlegen a 4 év: Karácsony Gergely az ígéretei egynegyedét sem tartotta be





Pénzügyi csőd és közlekedési káosz: ezenkívül gyakorlatilag semmi nem juthat eszünkbe Karácsony Gergely elmúlt 4 évének „eredményeiről”: íme a mérleg!



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2023.10.20.
Karácsony Gergely prémium túlórázás Budapest hitel

A főpolgármester választási ígéreteinek csak alig negyedét valósította meg 2019 óta, de közben csőd szélére kormányozta Budapestet. Az elmúlt egy éve az áremelésekről szólt – és annak ellenére, hogy hitelből él a város, százmilliókat szórt ki prémiumokra...

Karácsony Gergely a budapesti közműcég milliárdos vezérének, Mártha Imrének is milliókat osztott ki prémiumként, miközben saját bevallása szerint is a csőd szélén áll a város

Tettek helyett szlogenek és Facebook-posztok

Már 4 éve tartó budapesti regnálása alatt Karácsony Gergely rengeteg szlogent gyártott, de az ígéreteiből csak néhány olyat váltott be, amelyek semmitmondóak, valódi munkát nem igényelnek. Miközben a budapestiek pénze kifolyt a kezei közül: csődközelbe kormányozta a koszossá, rendezetlenné és kaotikussá vált várost, ami ígéretei szerint, „átlátható, zöld és szolidáris lesz” – aminek nyomát sem látni. Csak a sok tízmilliós prémiumoknak, amiket titokban kiszórt a haveroknak, volt, akinek a fegyelmije után adott közel tízmilliós összeget...

 A főpolgármester a 2019-es választásokon mindent beígért a győzelemért. De munkájának mérlege, azon túl, hogy a városon nem látszik semmi a dugókon és a koszon kívül, számokban kifejezve is siralmas. Főpolgármesteri kampányában és azt követően összesen több mint 150 ígéretet tett, de körülbelül 130 ezen a szinten meg is rekedt: megmaradt csupán ígéret. 

  • Első ígéretei között szerepelt a zöldítés: hogy kihirdeti a klímavészhelyzetet, elindítja Budapest zöldítési programját. Létrehozza Budapest legnagyobb zöldövezetét a Margitszigettől a Római-partig. Minden Budapesten születő gyerek kap tőle egy fát, ami szerinte évente 15 ezer facsemetét jelent a közterületeken. Tarlós István tervei nyomán új zöldfelületeket is ígért, egész pontosan Ferencvárosban és Észak-Csepelen – ebből nem valósult meg gyakorlatilag semmi. Sem Budapest legnagyobb zöldfelülete, fát sem ültetnek az újszülöttek után, a két kerületben nincs új zöldfelület. A klímavészhelyzetet meghirdette, de ez egy deklaráció, nem következik belőle semmi. Eközben Karácsony folyamatosan akadályozza Budapest tényleg „legzöldebb” projektjét, a kormány által vezényelt Liget-projektet – aminek köszönhetően megújul és még zöldebbé válik a Városliget.
  • Karácsony bérlakásprogramot is ígért Budapestnek – nem lett belőle semmi. Azt ígérte, az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanokat megadóztatná, az ebből befolyó összeget pedig szociális bérlakásépítésre költené. A budapesti lakásállományon belül az önkormányzati bérlakások arányát 4,5-ről tíz százalékra emelné, lakásügyi ombudsmant nevezne ki, a lakbért pedig az önkormányzati lakások esetében jövedelmi helyzethez igazítanák– de hozzá sem nyúlt a bérlakás témához.
  • Az ígéretek között szerepelt az esélyegyenlőségi iroda létrehozása, a nők és a férfiak bérének egyenlővé tételét vizionálta a budapesti cégeknél – mindebből semmi sem valósult meg, a bérek és a túlórázás is változatlan maradt Budapesten.
  • Karácsony a Fővárosi Önkormányzat épületét, vagyis a Városházát megújította volna, ha betartja ígéretét – ehhez képest az eladási szándékról lehetett később hallani a sajtóban... Ráadásul a hátsó udvarból – ahol a képviselők parkolnak –, olyan parkot ígért, ami minden budapesti előtt nyitva lesz. Valami kis elmozdulást történt ebben az ügyben, néha megnyitják az egyébként „lelakott” területet, ahol éppen a Metropol videója és fotói mutatták meg a néhol derékig érő gazt. A főpolgármester „zöldítési” tervei egyedül itt teljesedtek ki...
  • Karácsony az egészségügyi ellátásra is tett néhány ígéretet. Megígérte, hogy ha megválasztják, fővárosi finanszírozású szűrőprogramot indít a rákos megbetegedések kiszűrése érdekében – eddig egyedül Ferencvárosban lett CT-berendezés, azt is a kormány finanszírozta a Nemzeti Atlétikai Stadion építésekor, Baranyi Krisztina polgármester kérésére.
  • A nyugdíjasokat és rászorulókat sem hagyta ki a szórásból Karácsony, nekik nemcsak a választási évben, hanem minden évben legalább 20 ezer forint fűtési támogatást ígért. Olyan konkrét vállalást is tett, hogy „minden kerület vállaljon részt abból, hogy a fűtési szezonban a családok ki tudják fizetni a számláikat”. A főpolgármester több év semmittevés után 2022-ben új rezsitámogatási rendszert jelentett be, ebben részben eleget tett ígéretének –  igaz, csak az átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjat kapókra terjesztették ki a csomagot, nekik 24 ezer forintot biztosít. 
  • Karácsony belengette, hogy ingyenessé teszi a tömegközlekedést a 14 év alattiaknak és az álláskeresőknek – ezt az ígéretét teljesítette, de mondjuk ehhez elég volt egy tollvonás. De azt is megjelölte, hogy ciklusa végére eléri, hogy az éves BKV-bérlet napi 100 forintot jelentsen az utazóknak – de ezek a bérletek a 365 ezer helyett bőven a 100 ezer forintos nagyságrendben kaphatók ma is....
Az adóhatóság jelenleg nemcsak költségvetési csalás, hanem pénzmosás gyanújával is nyomoz a főpolgármester mozgalmának pénzügyei miatt Fotó: Máté Krisztián

Az ígéreteivel nem foglalkozott, de akkor mit is csinált az elmúlt évben Karácsony?

 

  • Bejelentette, hogy a várost csődközeli helyzetbe kormányozta, ezért hitelt vett fel.
  • A BKK-jegyek 28 százalékos áremelésével korábbi saját magának mondott ellent. 
  • De a BKK-jegyáremelések előtt kevéssel fizetett ki több száz milliós prémiumot a fővárosi cégek vezetőinek. Két nap alatt majdnem 50 fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot Karácsony, az érintettek összesen 280 millió forintnál is többet tehettek zsebre. A BKV és a BKK vezetőinek összesen 65 millió forintot jutott. 
  • A főpolgármester csaknem 100 százalékosan megemelte a piaci árusok (őstermelők) bérleti díját, akik a bezáráson gondolkodnak emiatt. Itt is saját ígéretének mondott ellent Karácsony, hiszen a piacokat üzemeltető fővárosi cég átszervezésénél azt mondta, nem látják kárát az árusok a változtatásnak.
  • A jóval később és drágábban átadott Blahán lévő közvécé többet van zárva, mint nyitva. Ráadásul inkább a prostik használják, mint kiderült...
  • Parkolóhelyeket számolt fel, megemelte a parkolási díjakat, és kiterjesztette a fizetős zónákat olyan helyeken is, amelyek korábban ingyenesek voltak.
  • Írásos ígérete ellenére, nagy dugókat okozva nem adta vissza az autósforgalomnak a Lánchidat, amelyet egyébként jóval drágábban és kevesebb műszaki tartalommal valósított meg, mint az az eredeti tervekben szerepelt.
  • Városszerte megjelentek a biciklisávok mellett a „gerikarók”: az Üllői úti és Váci úti sávval közfelháborodást váltott ki, nemcsak a budapestiek, de a mentősök között is – a erikarók növelik a káoszt és a dugókat városszerte.
  • Újrafestetett néhány kerékpárutat – ami rendben is lenne, de sajnos a zebrák újrafestésére jóval kevesebbet költ, mint erre: még saját bevallásuk szerint is így egyre rosszabb, veszélyesebb lesz a helyzet a láthatatlan zebrák és sávfelfestések miatt.
  • Újabb rovarhoteleket, darázsgarázsokat és méhbarát kerteket telepíttetett fővárosi közparkokba. Bár a főpolgármester erre a legbüszkébb, a budapestiek többsége inkább gyomos, gazdátlan részeknek látja ezeket a területeket.

 





 





Ezeket olvastad már?
Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

"Az álmomat törte össze" - Ámokfutó vandál garázdálkodott Sashalmon

"Az álmomat törte össze" - Ámokfutó vandál garázdálkodott Sashalmon

Elzárkózásra szólították fel a helyieket: nagy baj történt Kunszentmiklóson

Elzárkózásra szólították fel a helyieket: nagy baj történt Kunszentmiklóson

„Felháborító!” - recskafantomot fotóztak a KÖKI-nél

„Felháborító!” - recskafantomot fotóztak a KÖKI-nél

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás