Hétvégén megszállják Budapestet, ezt fogják tenni





Maraton fesztivál lesz ezen a hétvégén Budapesten, várják a futás szerelmeseit.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.10.13.
maraton program ez lesz ma időjárás

Idén október 14. és 15. között szervezik meg a 38. SPAR Budapest Maraton Fesztivált. A főváros első számú őszi futóünnepére a klasszikus maratonisták mellett a rövidebb távok futóit is örömmel várják, sőt azokat az egyéni indulókat, baráti társaságokat és családokat is, akik talán életükben először kóstolnak bele egy ilyen esemény hangulatába.

A futóverseny túráit teljesítők egyedi kitűzőket kapnak majd. (Képünk illusztráció) 
Fotó: Illyés Tibor/MTI

A különleges rendezvényre október 10. keddig lehetett nevezni. A futótávok mellett idén városi túrákra is lehetett nevezni azoknak, akiknek nem a futás a kedvelt mozgásformájuk, de családi, baráti, munkatársi körben szívesen sétálnak, gyalogolnak Budapest válogatott látnivalóiban gyönyörködve.

A túrák útvonala érinti a 150 éve egyesült Óbuda, Pest és Buda legszebb részeit, elhalad a három városrész nevezetes épületei előtt, miközben a résztvevők ellenőrző pontokon gyűjtik a teljesítést igazoló pecséteket az ELTE Lágymányosi Campusánál található célig. A túrákat teljesítők egyedi „Budapest 150” kitűzőt kapnak majd.

Vagyok, aki vagyok – Magyar képzőművészet 1945 után

Október 13-án pénteken, 11 órakor az YBL6 Művészeti Térben (Várkert Bazár Déli palota, 1013 Budapest, YBL Miklós tér 6.) egy sajtóeseményen mutatja be a Várkapitányság a Vagyok, aki vagyok – Magyar képzőművészet 1945 után című kiállításának beharangozóját.
A Jáky-gyűjtemény alapkarakterét a párbeszéden alapuló értékteremtés friss lehetőségei, valamint azok láthatóvá tétele jelenti. A gyűjtemény válogatott anyaga hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet történetének félmúltját 1945-től az 1990-es évekig. A tárlat három alappilléren nyugszik, gerincét az Európai Iskola hagyományai, az úgynevezett Iparterv-generáció meghatározó figuráinak életműve, valamint az 1980-as és az 1990-es évek Új szenzibilitása adja. A kiállítás megtekinthető 2024. június 28-ig, hétfőtől–vasárnapig 10.00–18.00 óra között.
 

76 éves lenne Mary Zsuzsi

Mary Zsuzsi magyar énekesnő az 1968-as Táncdalfesztivál fődíjas és közönségdíjas győztese 1947. október 13-án született Szegeden.

Miután szülővárosában, a Ságvári Gimnáziumban kitűnőre érettségizett, a fővárosba utazott, hogy álmait valóra válthassa. Budára, egy Hattyú utcai albérletbe költözött és beugró énekesként az ekkor már igen népszerű Atlantisszal kezdett koncertezni. 1965-ben lett közismert, amikor elénekelte Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című filmjének betétdalát, a Te szeress legalább címűt. (Ugyanekkor Mikes Éva előadásában is ismertté vált ez a szám.)

Az igazi sikert azonban 1968-ban a III. Táncdalfesztivál hozta el számára, későbbi férje, Dobos Attila ekkor szerezte számára a Mama című slágert – Szenes Iván zseniális szövegével –, amely megosztott első díjat kapott, illetve elnyerte a közönség fődíját is. Érdekesség, hogy akkoriban a tévénézők az otthonaikban lévő villany fel- és lekapcsolásával szavaztak, miközben a villamoserőművek mérték és jelentették az eltéréseket.

Ezen győzelme alapján jutott ki a keleti blokk országai számára, Szocsiban megrendezett Táncdalfesztiválra. Itt a Mama harmadik helyezést ért el, az első helyezett számot – melyet a szovjet táncdalénekesnő, Edyta Piecha adott elő – aztán Mary Zsuzsi itthon magyarul énekelte, amivel szintén sikert aratott az A trombitás című szám. Sikerei csúcsán, a hatvanas évek végén váratlanul disszidált. A sztárokat megillető életét hátrahagyva, első lányával terhesen követte férjét, aki Nyugat-Németországban akart új életet kezdeni, és csak az 1990-es évek végén tért vissza Magyarországra.

2011. december 24-én budapesti, XII. kerületi családi házában lett öngyilkos, holttestére másnap, december 25-én találtak rá. Az öngyilkosság tényét második férje, Klapka György is megerősítette.

76 éves lenne Mary Zsuzsi Fotó: Bors

Őszi Kertészeti Napok 2023

Október 13. és 15. között, az Őszi Kertészeti Napokon rengeteg növénnyel telnek meg a MATE Budai Campus kül- és belterei. Termelők, dizájnerek portékáját láthatod, a rendezvényen pedig kertészeti előadások, tanácsadás vár. Ezenkívül lesz még arborétumi séta, a díszteremben bonszajkiállítás, szobanövény-kiállítás, középpontban a kontyvirágfélékkel, de növénydekoráció- bemutatóra, illetve gyerekprogramokra is számíthatsz.

10 éves a Kürtőskalács Fesztivál

Október 13-án, pénteken a Fővárosi Állatkert megnyitja kapuit a 10 éves Kürtőskalács Fesztivál előtt. A 3 napos eseményen az egész állatkert területén koncertekkel, gyerekprogramokkal és 30 különböző ízű, formájú kürtőskaláccsal várják a szervezők az édesszájúakat.

30 különböző ízű, formájú kürtőskaláccsal várják a szervezők az édesszájúakat. (Képünk illusztráció) 
Fotó: Vaskó Tamás/Metropol

25 éves a Trafó

Október 13-án 25 éves szülinapját ünnepli a Trafó ingyenes programokkal, filmvetítéssel és koncerttel. A Nehru parton és a Trafó Házban várnak minket táncelőadással, installációkkal, múltösszegzéssel és zenével.

Megnézheted például a Fermentált Jövők című éléskamra-installációt, amely különféle tudások, narratívák és ételek megosztásán keresztül világít rá a sürgető ökológiai kihívásokra. Este 8 órától K. Takács Márton és Kazsimér Soma filmjének bemutatójára kerül sor, amit egy Los Orangutanes-koncert követ.

Október 13., a tojás világnapja

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekjére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.

40 éves az első mobil

1983. október 13-án Amerikában mutatták be az első kereskedelmi forgalomba szánt mobiltelefonokat. Az USA-ban már 1946 óta használtak rádiótelefonokat, de a használható rádiófrekvenciák száma igen korlátozott volt. Ezért a városokat vételi zónákra (cell) osztották, és 1948-ban már megoldható volt az automata kapcsolás. Sok időnek kellett még eltelnie azonban, hogy megszülessenek a megfelelő minőségű telefonkészülékek is. Skandináviában 1981-ben, Európában a nyolcvanas évek végén kezdetek tömegesen elterjedni a mobiltelefonok.

Családi nap a Gyermekvasúton

Október 14-én, szombaton családi napon vehetsz részt, a hűvösvölgyi végállomáson. Lesz ugrálóvár, KRESZ-pálya, óriás társas, óriás kirakó és vásári játékok, de kipróbálhatják a kicsik az arcfestést, vagy az alkotóházat is. A vonatokért rajongókat hajtánypálya, favasút, vonatszimulátor és terepasztal várja, de családi kvízen is kipróbálhatod a tudásod.

Ezen a napon a legkisebbek is beöltözhetnek gyermekvasutasnak egy fotó erejéig, és természetesen egész nap járnak a vonatok Hűvösvölgy és Széchenyihegy között. Az idén 75 éves Utasellátó sátrában az étkező- és bisztrókocsikból jól ismert START Burgeren és helyben készre sütött lepényeken kívül édességekkel, üdítőkkel és meleg italokkal várnak a szervezők.

Október 14. a magyar fürdőkultúra napja

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére 2012 óta ünnepeljük ezt a jeles napot október második szombatján. A rendezvények célja a gyógyfürdőzés hagyományának felélesztése és népszerűsítése mind a hazai, mind a nemzetközi polgárok körében.

Október 15., az ölelés világnapja

Az ölelés világnapja egy amerikai kezdeményezés hatására honosult meg világszerte. Az ölelés napjának célja az érzelmek nyílt kitárásának ösztönzése, a szeretet kimutatása olyan ölelésekkel, amelyeket mindkét fél akar. Számos országban, különböző dátumokon ünnepelt nap.

Október 15., a kézmosás világnapja

Az UNICEF kezdeményezésére október 15-ét a kézmosás világnapjává nyilvánították. A nap célja az óvodás és iskolás korú gyerekek figyelmének felhívása a kézmosásra és a higiénia fontosságára.

Az UNICEF kezdeményezésére október 15-ét a kézmosás világnapjává nyilvánították Fotó: Szakony Attila

Többfelé lesznek forgalomkorlátozások Budapesten

Gyűlések miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz október 13. és október 15. között Budapest II., V., VIII. és IX. kerületeiben.

Tilos megállni október 13-án 8 órától 20 óráig a II. kerületben a Fekete Sas utca páratlan oldalán a Frankel Leó utca és a Henger utca között.

Szakaszosan és időszakosan lezárják október 14-én 13 órától 15 óráig a VIII. kerületben a Blaha Lujza tér–Népszínház utca–Nagy Fuvaros utca–Mátyás tér útvonalat, valamint október 15-én 15 órától 16 óra 30 percig az V. és IX. kerületekben a Nehru part–Bakáts utca–Bakáts tér–Ráday utca–Károly körút– Deák Ferenc tér–Erzsébet tér útvonalat.

Hiába a hidegfrontok, jön az októberi nyári hétvége

Az átvonuló hidegfrontok után sem marad el a kései nyár. Október közepe táján az érkező melegfront miatt még akár 30 Celsius-fok közelében is lehet majd a nappali csúcsérték.

A Köpönyeg előrejelzése szerint a pénteki melegfront hatása még szombaton is érezhető lesz. A lehűlés csupán vasárnap veszi kezdetét. Így pénteken hosszabb-rövidebb napos időszakok válthatják egymást. Kisebb eső, zápor az északkeleti és kezdetben még a keleti tájakon fordulhat elő. Csak néhol élénkülhet meg a szél.

Szombaton a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően napos, csapadékmentes idő ígérkezik. Többfelé élénk, erős lehet a déli-délnyugati szél. Napközben 23 és 28 Celsius-fok közé melegedhet a levegő.

Vasárnapra egy erős hidegfront érkezhet, melynek hatására megnövekedhet felettünk a felhőzet, és többfelé eső, zápor is kialakulhat. Az élénk, erős északi-északnyugati szélben már csak 14–21 Celsius-fokot mutathatnak a hőmérők.

A jövő héttől már tartósan megérkezik az igazi ősz. 12–14 Celsius-foknál nem lesz melegebb és egész héten várható csapadék, így a fűtést is érdemes lehet bekapcsolni azokban a háztartásokban, ahol ez nem automatikusan történik meg a fűtési idény kezdetével. Valószínű, hogy a mostani nyárias idő már nem tér vissza idén, így érdemes kihasználni az elkövetkezendő napok kellemes hőmérsékletét.





 





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás