,,Az asztalok nagy része ebbe bele fog dögleni!" – durván megemelte a bérleti díjakat a főváros a Nagy Vásárcsarnokban is





A Nagy Vásárcsarnokot is utolérte a baloldali városvezetés piacellenes díjemelése. Az árusok felháborodtak, de nem mernek nyilvánosan szót emelni ellene, mert félnek a megtorlástól.



Megosztás
Szerző: F.R.
Létrehozva: 2023.09.23.
főváros árus romlás Karácsony Gergely piac

Nemrég robbantottuk a hírt, hogy brutális mértékben megemelték a piaci jegyárakat a főváros tulajdonában lévő Kórház utcai piacon. Ott az árusok fellázadtak az őket fojtogató brutális áremelés ellen. A budapesti piacok egyre jobban leépülnek, de Karácsonyék egyre több árusnak nehezítik meg az életét, ráadásul az áremelés végsősoron a vásárlókat is sújtja és gerjeszti az inflációt. Úgy tűnik, a korábban megírt brutális piaci díjemelés nem egyedüli eset.

A leghíresebb budapesti piac - többen már visszaadták a placcot, mert a vásárlókkal nem tudják megfizettetni a díjemelést  Fotó: MK

A Nagycsarnokot is szorongatják

A Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezetője, Földes Tamás a Vámház körúti Piaccsarnok asztalos árusainak a napidíját is keményen megemelte. Az összes költségelemet, amit eddig is fizettek, megemelték 30%-kal, de itt is bevezették az úgynevezett üzemeltetési költséget, ami egyébként eddig is benne volt az árban. Például a fogyasztott áramért, takarításért eddig is fizettek, ezért érthetetlen ez az új költségelem. Budapest egyik legnépszerűbb, ikonikus piacát – amit a legtöbb turista látogat – ezzel elkezdték szétverni.

A turisták kedvenc helye Fotó: MK

Az árusok meg vannak félemlítve

A legnépszerűbb vásárcsarnokban 56 asztalos árus van, akik, bár mélységesen fel vannak háborodva, nem mernek ellentmondani: többen felmondtak, akik meg maradtak, azok félnek a megtorlástól, attól, hogy elveszik az asztalukat.

Az árusok félnek Fotó: MK

A mi költségeink 43%-kal emelkedtek. Az üzemeltetési díj pedig, amit bevezettek, egy vicc, eddig is fizettünk az üzemeltetésért. Az áramért, mindenért külön. Fel vagyunk háborodva, de semmit nem tudunk csinálni. Azt mondták nekünk, majd ha 30 asztal visszaadja a helyét, akkor majd elgondolkodnak rajta, hogy csökkentsék a bérleti díjat. 46 éve itt vagyok, de ilyet még nem láttam! Itt mindenki fel van háborodva, de nem merünk szólni, mert azt mondták, hogy ha nem tetszik, mehetünk a fenébe, de ide nehéz bekerülni, szinte csak kihalásos alapon lehet, úgyhogy félünk, nehogy elvegyék az asztalunkat. Azt mondom, nem egyszerű, de ez már nagyon sok nekem. Januártól lehet, bedobják páran a törölközőt. Most kéthetente fizetünk előre, de százezrekben mérhető a havi költségnövekedés. És most be akarják hozni a vasárnapi nyitva tartást is! Most tesztelik december 31-ig. Még nem kötelező, de attól félünk, hogy hamarosan az lesz, ha jövünk, ha nem, azért is fizetni kell 

– nyilatkozta nekünk a helyszínen egy nevét nem vállaló asztalos árus hölgy.
 

43%-kal emelték az árakat Fotó: MK

A Csapi alatt élhetőbb volt a piac

Az itteni asztalos árusok nagy része már több évtizede itt árul, de iszonyatos romlást látnak a vezetésben, amióta Karácsony Gergely lecserélte a Csapit a Budapest Vásárcsarnokai Kft-re.

Az új igazgatónak mondtam, hogy az asztalok nagy része ebbe bele fog dögleni télen. De az igazgatóhelyettes, bár mindenben igazat adott, semmit nem csinált. A Csapi nagyon szépen működött. 18 évet húztam le a Csapi alatt, de nem volt olyan elefántcsonttorony vezetés, mint most. Fogalmuk sincs, mi megy a piacon, íróasztal mellől dirigálnak. Megkaptuk mi is azt a papírt, amiben azt írták, hogy 2019-óta nem volt emelés. Én mondtam, hogy ez hazugság, mert 2022. júliusban is volt emelés. Csak annyit mondtak, hogy fogalmazhattak volna pontosabban. Az üzemelési díjjal az a probléma, hogy az üzemelési díj eddig is benne volt a napidíjban, ezt nekem az előző igazgató mondta. Eddig 1.200.000 fizettünk havonta, most pedig már 1.800.000 Ft felett vagyunk. Most azon is kekeckednek, hogy az asztal 20 centivel szélesebb.

– panaszkodott az egyik régi árus. A piac dolgaiba régóta belelátó eladó egyértelműen úgy látja, hogy a Csapi lecserélésével Karácsony és a baloldal a saját vezetőit akarta a piacbirodalom élére ültetni. És ezt meg is tette!  

Nekünk azt mondták, hogy Karácsonyék a Kft-t azért rakták ide, hogy hajtson be minél több pénzt. Amikor jött az új vezetés, hogy találkozzunk velük, még 2019-ben, 40 percet vártunk Földes úrra, aki, mikor megjött, annyit se mondott, hogy bocsánat a késésért. Azt viszont elmondta, hogy 10 perce van, senki semmit nem kérdezhet, nem válaszol, elmondja a döntéseit. Hát ilyen most a vezetés. Mindenki ír nekik, de senkinek a panaszára nem válaszolnak

– számolt be tapasztalatairól a férfi.

Ami azt illető, a sajtót sem méltatják válaszra: már korábban is elküldtük kérdéseinket a  Budapest Vásárcsarnokai Kft.-nek, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük. Úgy tűnik azonban, megpróbálnak mindent kisajtolni az árusokból, még akkor is, ha ezzel tönkreteszik Budapest legkedveltebb piacait - végsősoron a budapestiek kárára.





 





Ezeket olvastad már?
10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás