Karácsony Gergely szétveri a budapesti piacokat





Brutális, kb. 70%-os áremelés borzolja a kedélyeket az óbudai piacon. Az árusok teljesen kiakadtak. A főpolgármester a Covid alatt saját emberét ültette a piacbirodalom élére, aki most ellehetetleníti az eladókat.



Megosztás
Szerző: Fügedi Richárd
Létrehozva: 2023.08.21.
Módosítva: 2023.08.24.
Budapest piacok Karácsony Gergely Óbuda áremelés

Ahogy korábban megírtuk, kitört a lázadás Óbudán a Kórház utcai piacon. Az árusok felháborodtak az elmúlt időszak legdurvább áremelésén. A jegyszedőtől a vásárlóig mindenki elképesztő pofátlanságnak tartja ezt a hihetetlen emelést ezekben a nehéz időkben. A piac vezetése egyetlen papírral állította a kész helyzet elé az árusokat: „akinek nem tetszik, az elmehet!”, mondták.

Ennyi az egész „bejelentés": erről a papírról tudták meg, hogy durva áremelés jön Fotó: Fügedi Richárd

Karácsony egyszemélyben döntött

Karácsony Gergely 2021-ben a Covid alatt, kihasználva a rendkívüli jogrendet, 925/2021. számú határozatával egyszemélyben döntve megszüntette a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságát (Csapi). Ez a szervezet üzemeltette többek között a Nagycsarnokot, a Fehérvári úti Vásárcsarnokot, a Bosnyák téri Vásárcsarnokot, a Rákóczi téri Vásárcsarnokot, a Kórház utcai Vásárcsarnokot, a Flórián téri Üzletközpontot, vagy a Nagykőrösi úti Használtcikk Piacot, amit a legtöbben Ecseri piacként ismernek. Látható tehát, hogy egy komplett piacbirodalmat játszott át egy személyben döntve Karácsony 2021. június 1-jétől a Budapest Vásárcsarnokai Kft.-nek, amit feladatbeli jogutódnak nevezett ki. Karácsony a május 13-án meghozott döntéscsomagjában továbbá egymaga nevezte ki a piacbirodalom élére Földes Tamást 1 millió 400 ezer forintos havi fizetéssel. Földes ügyvezető igazgató Karácsony hű katonájaként augusztus 1-én kelt levelében tájékoztatta az árusokat arról, hogy durva, 30%-os áremelést és új díjtétel bevezetését kell benyelniük. Az Óbudai piacon betelt a pohár az árusoknak.

Karácsony maga tette a piacbirodalom élére Forrás: Főpolgármesteri döntések

„Karácsony meg Szabó Timi csak agitálni jönnek ide választáskor”

Karácsony Gergely az előválasztási kampányban Szabó Tímeával feszített a Kórház utcai piacon. Józseffel is beszélgettek és előadták, hogy milyen fontos nekik a piac meg az itteni emberek. József hatalmasat csalódott:

Nem értek semmit sem. Üzemeltetési díj eddig nem volt. A havi 138 000-ről most több mint kb. 220 000 forintra jön ki, amit fizetnem kell. De felemelték még a szemétdíjat is. Nem tudjuk kitermelni ezt a magas összeget. Ha már csak almát tudnék árulni ősszel, azért már ilyen árak mellett nem fogok tudni kijönni. Más munka után kell majd néznem. Hiába kérdjük, erre miért volt szükség, semmi magyarázat nincsen. Kihoztak egy körlevelet, hogy 30% plusz áfa lesz az áremelés, de ehhez hozzájön még az 1800 forintos díj, meg üzemeltetési díj, tehát mire fizetni kell, a duplája jön ki kb. Ha nem tetszik, azt mondták, el lehet menni. Karácsony meg Szabó Timi csak agitálni jönnek ide választáskor, máskor nem jönnek ide, nem foglalkoznak velünk.

József hatalmasat csalódott a városvezetésben Fotó: K.G. facebook/Fügedi Richárd

A boltosok összeomlottak

A kiskereskedők egymás után fejezték be az elmúlt időszakban az árulást, mert olyan mértékben emelkedtek a költségeik, amiket már nem bírtak kifizetni. Egy fiatal nő kezdi nekünk felháborodva mesélni, hogy

nemrég 47 forintról 98 forintra emelték az áram árát, kb. 2 éve beduplázták, de ezen felül sok mindent kell még fizetni, például használati, szemétszállítási, takarítási díjat, és minden emelkedik, nem egyben, hanem szépen egyesével, hogy ne lázadjanak fel.

Közben pedig sorra zárnak be a boltok:

A hentesüzleteknek fájt a legjobban, ott a villany adott esetben 600 000-ről 1 600 000-ra ugrott és fizetünk még a fűtésért, pedig azt nem is használjuk.

A boltosok egymás után zárnak be Fotó: Fügedi Richárd

Arra a kérdésre, hogy ezeket az áremeléseket beépítik-e az árakba, azt mondta:

Hova húzzuk fel az árakat? Hát már így sem maradunk meg. Áremelés talán csak nálunk volt itt Óbudán, mert ez fővárosi fenntartású. Egy éve csináltunk egy aláírásgyűjtést, mindenki aláírta, csak ígérgettek, hogy segítenek, de nem volt semmi. Az utóbbi években tömegesen zártak be a boltok. Nézd meg, az a bolt is zárva, az is zárva, egy csomó bolt nincs kiadva, itt áll üresen, itt volt mellettünk, ők tavaly zártak be 28 év után. Két idős ember csinálta, de 28 év után be kellett zárniuk, mert nem bírták kitermelni a költségeket.

28 év után zárt be… Fotó: Fügedi Richárd

A henteseknek a legnehezebb

A hentesek mindennél jobban ki vannak téve az elszabaduló energiaáraknak, hiszen komoly hűtőrendszert kell 0–24-ben üzemeltetniük.

Azért nincsenek nyitva a boltok, mert irreális árak vannak. Itt már túlélés van. Azt kértük az aláírásokkal, hogy engedjenek az áramárból, de nem csináltak semmit Karácsonyék. Próbálnak pénzt csinálni önmaguknak. Amíg a baloldalnál marad, addig ez a szenvedés megy. Lesz**ják, hogy itt mi lesz, ide semmi pénzt nem raknak be, semmi intézkedés, semmi felújítás nem lesz

– meséli elkeseredve Attila, a hentes.

A henteseknek a legnehezebb Fotó: Fügedi Richárd

„Az üzemeltetési díj egy vicc”

A piac egy belső csarnokból és külső árusítóhelyekből áll. Kint semmit nem kell üzemeltetni, ezért nem értik az árusok, hogy mire vezetik be ezt az új sarcot. Így magyarázza Zsolt:

Nem értjük miért emelkedik ilyen mértékben, azt sem, hogy Karácsonyék miért vezették be az üzemeltetési díjat, hát nem vagyunk benn a csarnokban. Itt ülünk kint, télen megfagyunk, nyáron megsülünk, nem értjük, mit kell itt üzemeltetni. Eddig a havidíjon felül naponta max. 2500 forintot fizettem, de most hiába pakolok kisebb helyre, fizetek 5000 felett, volt hogy 6100-et is fizettem. Tehát a dupláját fizetem már, sőt több mint 100%-ot. Aztán ott van a havidíj, az olyan 50 000 volt eddig, na most az lesz kb. 80-90 000. Ezt a vevőkre ráterhelni nem merjük, mert ha nagyon felemeljük az árakat, nem tudunk már a multikkal versenyezni.

 

A napidíj Fotó: Fügedi Richárd

 





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás