,,Megfojtanak minket Karácsonyék!” – fellázadtak az óbudai piacosok





Soha nem tapasztalt áremelésen akadtak ki az óbudai Kórház utcai piac árusai. A jegyszedőtől az árusokon keresztül a vevőkig mindenki megdöbbenve áll a brutális díjemelés előtt. Az eladók fellázadtak a fővároshoz kötődő piacüzemeltető pofátlanságával szemben.



Megosztás
Szerző: Fügedi Richárd
Létrehozva: 2023.08.18.
Módosítva: 2023.08.18.
áremelkedés költség Karácsony Gergelye áru áremelés

Az ország vezetése erejét megfeszítve küzd az inflációval és az energiaár-emelkedéssel, közben viszont Budapest vezetése, Karácsony Gergelyék brutális áremelésekkel fojtogatják a piaci árusokat Óbudán. Az elmúlt időszakban körülbelül 70%-kal emelték az árusok piaci költségeit. A jegyszedőtől a vásárlóig mindenki elképesztő pofátlanságnak tartja ezt a hihetetlen emelést ezekben a nehéz időkben. A korábban virágzó Kórház utcai piacot a főváros üzemelteti a Piacokat, Üzletközpontokat és Vásárcsarnokokat Üzemeltető Kft.-n keresztül. Itt korábban boltosok, kereskedők/zöldségesek és őstermelők tömege árulta a jó minőségű, egészséges és kiváló magyar termékeit. Most azonban bezárt boltok, üres árushelyek tömege fogadja a piacra látogatókat.

A leromló állapotú piac Fotó: Fügedi Richárd

Megfojtják a kereskedőket

A zöldségesek vagy kereskedők a Nagybani piacról és közvetlenül a magyar termelőktől veszik az árujukat, de úgy érzik, annyi költséget kell fizetniük, hogy megfojtják őket ezekkel az áremelésekkel.

A kirakodásokért 30%-kal emelkedtek az árak. Mindenért fizetni kell. Azért is, hogy a saját kocsinkat tologatjuk, itt azért is pénzt kérnek. Megkérdeztük, hogy a díjemelésért mit kapunk, ezért az extra díjemelésért, de nem kaptunk rá semmi választ, semmit nem kaptunk érte, hát szét kell nézni, hogy néz ki a piac. Hullaház van itt bent, az üzletek sorra zárnak be. Megfojtanak minket ezekkel az áremelésekkel Karácsonyék. A túlélésre játszik itt már mindenki

– panaszolta el nekünk Judit a tapasztalatait.

Judit is megosztotta tapasztalatait Fotó: Fügedi Richárd

Az őstermelő apa gyermekeiért tart ki

A piac több pontján is őstermelők árulnak. Nekik valamennyivel kedvezőbbek az árak, de ők maguk termelik meg az árut, ami rengeteg pluszköltséggel, pluszmunkával jár még az eladáson kívül is.

Károly elkeseredetten meséli:

Olyan 60-70%-os áremelkedés volt. Én egy hónapban fizettem a bérlésért 65 ezret, most 109 000-et. De ezenfelül naponta fizetek még több jogcímen is, kirakás, hulladék, stb. Mi nem merünk árat emelni, mert félünk, hogy elmennek a vevők. Így nekünk kell benyelni az áremelést. Karácsonyék üzemeltetik egy cégen keresztül a piacot. De nekünk a termelés is rengeteg költséggel jár: a locsolás, a permetezés, a munkadíj, stb. Itt évek óta nincs már új arc, pedig 5-6 éve nem volt itt üres hely, nem lehetett ide bekerülni, most pedig már nem jönnek ide az árusok. Küzdünk, amíg tudunk, de egyre nehezebb. Egyedül kell dolgoznom, a nejem beteg, két gyereket kell etetnem, de kitartunk, amíg tudunk

Károly igyekszik kitartani Fotó: Fügedi Richárd

Karácsony Gergelynek ebben benne van a keze

Egyszer csak megjelent egy helypénzes, aki teljesen egyetértett az árusokkal, maga is undorítónak tartja ezt a pofátlan áremelést:

A havidíjam mennyi lesz?

– kérdi az árus.

Sok, bele fog rokkanni, csak szólok.

Annyira emelkedik? 

– kérdez vissza az eladó.

Nagyon sokat emelkedik. Nem tudom, miért, emelték és kész. Olyan 70%-kal körülbelül. Velünk nem közölték, miért emelték az árakat. Egyik nap reggel szóltak nekünk, jött parancsba, onnantól kezdve így kell számolni. Minden árus morog, mert ez nagyon durva. Jogosan morognak

– ismerte el maga a díjbeszedő.  A zöldségárus erre azt válaszolta:

Karácsony Gergelynek ebben benne van a keze.

Mi van? Szegény Gerit hagyjátok már, az egy bolond, azért hagyjuk már.

Semmi indoklása nincs ennek az emelésnek. Hát bevezettek egy üzemeltetési díjat és szétdobták az árusok között. Ezzel együtt egy olyan 70%-os áremelést csináltak, amit én úgy látok, hogy nem fogják tudni az árusok kitermelni

– vélekedik a díjbeszedő.

A vásárló is kiakadt

A vásárló, aki fültanúja volt az elhangzottaknak, mélységesen felháborodott az áremelésen. Edit így kommentálta a dolgot:

Ez egyszerűen aljas dolog, amit művelnek, ez az áremelés! Most akkor ne együnk, vagy mi legyen? Amíg tudok, járok ide, de nekem se sok a nyugdíjam. Itt sokkal frissebb, érettebb az áru. És én a magyar termelőket akarom támogatni, ezt büszkén mondom. Ez egyszerűen aljas dolog az emberekkel, az árusokkal.

A vásárlók sem értik, félnek, hogy az áremelés kihat majd az árakra is. Fotó: Fügedi Richárd


Szerettük volna megkérdezni a piac vezetését, mi indokolta ezt a nagy áremelést, de a piacfelügyelőségen a vezetőséghez irányítottak minket, akik csak augusztus 21. után tudnak rendelkezésünkre állni. Válaszaikat természetesen közreadjuk majd.





 





Ezeket olvastad már?
Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás