Mutatjuk, mikre figyelj a pótfelvételi jelentkezésednél!





Csak pár nap van hátra, hogy eldöntsd, hol tanulsz tovább.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.08.03.
pótfelvételi jelentkezés egyetem felsőoktatási intézmény pedagógusképzés ez lesz ma

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy biztosan simán menjen a felsőoktatási pótfelvételi jelentkezésed!

Focused,Young,Man,Wear,Headphones,Study,Online,Watching,Webinar,Podcast
Jól gondold át, hova adod be a pótfelvételi jelentkezésedet! (Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

Július 26-án szerdán kihirdették a szeptemberben induló képzések ponthatárait. Az idei évben több mint 126 ezren jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe. Ez a szám a tavalyi év hasonló időszakához képest 27 ezerrel több. A slágerszakok között szerepeltek a különféle gazdasági képzések, de nőtt a pedagógusképzésekre jelentkezők száma is. Azok, akiket nem vettek fel akkor, augusztus 6., vasárnap éjfélig tudják beadni a pótfelvételi jelentkezésüket annak érdekében, hogy szeptembertől valamilyen felsőoktatási intézményben tanulhassanak.

Fontos, hogy a pótfelvételi során már csak egy képzés jelölhető meg, valamint csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen szakra sem vettek fel a július 26-án zárult általános felsőoktatási felvételi eljárásban.

Az idei pótfelvételi eljárásban 35 egyetemen, főiskolán nyílik lehetőséged az agrár, a hitéleti, az informatika, a műszaki, az orvos- és egészségtudomány, a pedagógusképzés és a természettudomány képzési területek egyikének egy szakjára, akár állami ösztöndíjas formában is jelentkezni. Az önköltséges képzéseket 47 intézmény kínálja valamennyi képzési területen. Összesen négy és fél ezer meghirdetésből lehet választani.

Jelentkezni kizárólag az e-felvételi rendszerén keresztül tudsz, egyetlen egyetem, egyetlen képzésére, egészen 2023. augusztus 6., éjfélig. Fontos, hogy a jelentkezők az áhított egyetem honlapján és a felvi.hu oldalon is figyelmesen tanulmányozzák át a jelentkezési feltételeket! Ha szabálytalanul vagy hiányosan nyújtod be a jelentkezésed, automatikusan elutasítják.

A jelentkezési űrlapok kitöltésével egy időben, 2023. augusztus 6-án éjfélig hitelesíteni is kell a jelentkezést, amit kizárólag Ügyfélkapun keresztül lehet megtenni. A jelentkezési kérelemhez csatolandó dokumentumokat a jelentkezési kérelemmel egyidejűleg kell feltölteni 2023. augusztus 6-ig!

Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vagy felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek!

A pótfelvételi ponthatárai várhatóan 2023. augusztus 28-án derülnek ki. A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2023. szeptember első napjaiban. A pótfelvételi jelentkezést azoknak is javasoljuk, akik a hagyományos felvételi időszakban nem jelentkeztek sehova, de idő közben meggondolták magukat.

Ma kezdődik hazánk legnagyobb csillagászati rendezvénysorozata

Idén immár 4. éve rendezik meg az országos Csillagok alatt csillagászati rendezvénysorozatot. Idén még több profi és amatőr csillagász bevonásával készülnek a programsorozatra, hogy még több érdeklődőnek adják át a Galilei-élményt, mutassák meg galaxisunk sávját az égbolton, vagy épp hogy együtt keressék a szakértők és az amatőr érdeklődők a Nyugalom-tengerét a Hold felszínén, ahová az Apollo–11-küldetés is leszállt.

A rendezvény augusztus 3–13. tart majd és a tavalyi évben is nagyon sikeresnek bizonyult a 10 napon át tartó, 75 különböző helyszínen zajló, 150 csillagászati programmal kecsegtető, több mint 15 000 résztvevőt magáénak tudható rendezvénysorozat.

Rumkóstoló a Gólyában

Augusztus 3-án, csütörtökön este a Gólya pultos munkatársai egy nyolctételes kóstolósorral és rumos bevezető előadással készülnek. Számíthatsz továbbá egy-két rumhangsúlyos koktélra is. Ismerkedhetsz érlelt és érleletlen rumokkal, bejárva a legtöbb jelentős rumtermelő vidéket, kicsit elidőzve Kubánál. Szó lesz a rumok történetéről és a francia, a spanyol, az angol stílusok összehasonlításáról. Érdekességeket tudhatsz meg az ízesített rumokról, rumalapú likőrökről és a rum koktélkultúrában elfoglalt helyéről. A rendezvény 18 órakor veszi majd kezdetét.

Ilyen véletlent látott a Hungaroring 15 éve

2008-ban egy szerencsés vagy éppen szerencsétlen véletlen folytán Heikki Kovalainen finn autóversenyző a Hungaroringen megszerezte élete első és egyben egyetlen F1-es futamgyőzelmét.

A szinte végig első helyen autózó Felipe Massa Ferrarija három körrel a leintés előtt meghibásodott, így a brazilnak vezető helyről kellett kiállnia. A győzelem pedig Heikki Kovalainen ölébe hullott. Az akkor a McLaren–Mercedes színeiben versenyző finn pályafutása egyetlen futamelsőségét aratta akkor a Forma–1-ben.

Növekszik a felhőzet csütörtökön

A napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet csütörtökön. Délutántól északnyugaton, északon már zápor, zivatar is kialakul. A szél északnyugatira fordul és egyre jobban megélénkül. A nappali hőmérséklet legfeljebb 30 Celsius-fok körül alakul. Viszonylag meleg, párás időnk lesz – írta meg a Köpönyeg.





 





Ezeket olvastad már?
Ismét gázolt a vonat, elesett a vasút Debrecen felé

Ismét gázolt a vonat, elesett a vasút Debrecen felé

Balesetveszélyes volt Karácsony kampányplakátja, letépték a feldühödött járókelők

Balesetveszélyes volt Karácsony kampányplakátja, letépték a feldühödött járókelők

A férfiak csak ne gyászoljanak hetekig – eltemette újszülött babáját, kirúgták az édesapát

A férfiak csak ne gyászoljanak hetekig – eltemette újszülött babáját, kirúgták az édesapát

Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás