Örökre megváltozik az életed: ma hirdetik ki a ponthatárokat





Az ország több pontján izgulhatsz a Pont Ott Partikon.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.07.26.
ponthatárok Pont Ott Parti felsőoktatási felvételi Pont Ott Party felvételi

A szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait idén július 26-án este hirdetik ki. Az őszi szemeszterre felvételizők ekkor tudhatják meg, hogy ősztől egyetemisták lesznek-e, illetve pontosan hol, milyen szakon kezdik meg tanulmányaikat.

Austin,-,Circa,April,2016:,Professor,Neil,Shubin,Delivers,A
Hamarosan kiderül, hogy kit, hova vettek fel (Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

A különleges eseményhez már évek óta hozzátartozik a Pont Ott Parti, melyen a leendő hallgatók egy óriási kivetítőn követhetik, hogy mely szakokra mennyi az aktuális év minimumpontszáma.

Ma már a délutáni óráktól színes programokkal, nagyszabású koncertekkel és további izgalmakkal várják a felvételizőket, hogy még emlékezetesebb legyen számukra ez az alkalom.

Tarolnak a slágerszakok

A várakozások alapján idén slágerszakok a gazdaságtudományi, a műszaki, a pedagógusi és az orvosi képzések, amit már az idei Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon is tudni lehetett.

Az idei évtől érvényes új pontszámítási és jelentkezési szabályok alapján dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese a Metropolnak elmondta:

A jogszabályi minimumpontszámok megszűntek, tehát a 280 (alapszak), a 240 (felsőoktatási szakképzés) és mesterképzés esetében az 50 pont, viszont a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy mégis meghatároznak minimumpontszámot.

Ez azért fontos, mert az egyetemek így egyfelől jobban tudnak szűrni, hiszen rájuk van bízva, hogy megadnak-e saját minimumponthatárt. Másfelől vállalást tesznek arra, hogy egy kevesebb előzetes tudással rendelkező, a többséghez képest alacsonyabb pontszámmal bekerült hallgatót az első félévben felhoznak az általuk elvárt szintre.

Megnézheted a korábbi ponthatárokat

Azoknak, akik nem tudják mivel elütni az időt, míg kiderülnek az idei ponthatárok, ott van többek között a www.diplomantul.hu pályakövetési oldal, ahol az elmúlt évekkel kapcsolatos statisztikákat is olvashatnak.

Idén a korábban kötelező, emelt szintű érettségi alól is mentesültek a felvételizők. Az érte járó pluszpont miatt viszont érdemes volt legalább egy tantárgyból letenni.

A pontváró rendezvényeken évről évre rengetegen vesznek részt (Képünk illusztráció) Fotó: Kovács Anikó

Tudatos az új generáció

A korábbi évekhez képest idén az is egyfajta újdonság, hogy a fiatalok már tizedik- osztályos korukban elkezdenek gondolkodni rajta, hogy milyen pályára készülnek majd. Meglepő, hogy többségük a szimpátia és az áhított álommunka alapján, nem pedig a várható fizetés alapján hozza meg döntését.

Azt látjuk, hogy a fiatalok a felvételiben, a pályaválasztásban kifejezetten tudatosak. Okos kérdéseket tesznek fel

– jegyezte meg a Metropolnak dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese.

Országszerte több helyszín

A fővárosban idén a Budapest Park ad otthont a Pont Ott Partinak. Már délután 15 órától várják azokat, akik előzetesen regisztráltak a rendezvényre, mely ingyenes ugyan, de regisztrációhoz kötött.

A nyitástól egészen este 22 óráig zenei programok és a kiállítók várnak majd. Az Afterparti pedig 22 órakor kezdődik, melyre viszont már jegy vásárlása szükséges.

A fővároson kívül idén Debrecen, Eger, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Salgótarján és Szeged rendez még Pont Ott Partikat, melyek hasonló hangulattal várnak.

További részleteket, valamint a kihirdetésük után a ponthatárokat a felvi.hu oldalon találhatsz.

Közel-keleti kulináris kaland

A II. Middle East Food Festival vár téged egy közel-keleti kulináris kalanddal július 26. és július 29. között a Botellón Terasz eseményén.

Isteni fűszerek, aromás gyógynövények és ínycsiklandó ételek várnak, miközben sovány fehérjékben, egészséges zsírokban, zöldségekben és gabonákban gazdag, egészséges finomságokat kóstolhatsz.

Lehűlést hozhat a szerda

Gomolyfelhős, részben napos időre számíthatunk szerdán. Szórványosan valószínű eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, olykor viharos. A hőmérséklet 19 és 25 Celsius-fok között alakul. A korábbi napokhoz képest lehűlés várható – hívta fel a figyelmet a Köpönyeg.

Forgalomkorlátozás Terézvárosban

Filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás van július 24. és július 28. között Budapest VI. kerületében.

Tilos megállni július 24-én 0 órától július 26-án 24 óráig a Szobi utca 1–7. és a 2–6. számok előtt, a Kármán utca 1–2. és a 2–4. számok előtt, valamint az Eötvös utca 47–49. számok előtt.

Lezárják július 26-án 8 órától 20 óráig a Szobi utcát a Teréz körút és az Eötvös utca között, és a Kármán utcát.

Időszakosan lezárják július 26-án 8 órától 20 óráig az Eötvös utcát a Szobi utca és a Podmaniczky utca között.

Forgalomkorlátozás a VII. kerületben

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz július 26-án Budapest VII. kerületében. Tilos megállni július 26-án 12 órától 21 óráig az Erzsébet körút páratlan oldalán a Dob utca és a Király utca között.

Ma 80 éves Mick Jagger

Sir Michael Phillip „Mick” Jagger Golden Globe-díjas angol rock and roll énekes, zenész, színész, dalszerző, producer és üzletember, a The Rolling Stones énekese 1943-ban született.

Jagger az angliai Dartford városban született. Jagger volt az elsőszülött fiú, akit úgy neveltek, hogy apja nyomdokaiba lépjen. Jagger a Rolling Stonesról szóló, Az Igaz Történet (angol címe: According to the Rolling Stones) című könyvben így nyilatkozik:

Mindig is énekes voltam. Állandóan énekeltem gyerekként. Azon kölykök egyike voltam, akik egyszerűen szerettek énekelni. Némelyik srác kórusokban énekel; mások szeretnek a tükör előtt pózolni. A templomi kórus tagja voltam és hallgatni is szerettem az énekeseket a rádióban – a BBC-n vagy a Luxemburg Rádióban – vagy nézni őket a tv-ben vagy a filmeken.

Tanulmányait jól zárta a Dartford Grammar School középiskolában, majd a London School of Economics ösztöndíjas hallgatója volt, ám tanulmányait kevesebb mint egy év után befejezte, a zenei karrierje érdekében.

19 évesen énekesként lépett fel ugyanúgy, mint Keith Richards és a Rolling Stones többi tagja, Jagger nem tanulta a zenét, kottát sem tudott olvasni.

2002-ben lovagi címet kapott II. Erzsébet királynőtől, amelyet Károly walesi herceg adott át.

95 éve született Stanley Kubrick

Stanley Kubrick amerikai filmrendező és producer, akit a XX. század második felének egyik nagy hatású és innovatív filmkészítőjeként tartanak számon 1928. július 26-án született.

Kubrick filmjeire, melyeknek többségét irodalmi művekből adaptálta, az újító technikai megoldások, eredeti történetmesélés és szellemesség jellemző:

  • Filmjeiben gyakran használt hosszú, perceken át tartó snitteket, legtöbbször „kocsizó” kameramozgással, amint végighaladunk egy jellegzetes belső téren.
  • Első két filmjétől eltekintve minden alkotását irodalmi alapanyag alapján forgatta, általában tartalmilag igencsak eltérve az eredeti műtől.
  • Gyakran használt narrátort filmjeiben.
  • Gyakoriak voltak az arcokról készült közelképek.
  • Kubrick minden filmje végén, még jóval ennek a divatnak a lecsengése után is használta a „The End” feliratot.

Legismertebb filmjei között szerepel:

  • 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey) (1968)
  • Mechanikus narancs (A Clockwork Orange) (1971)
  • Ragyogás (The Shining) (1980)

 





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás