RETRO RÁDIÓ

Bő egy heted maradt életed egyik legfontosabb döntésére





Vészesen közeledik a szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezésének határideje – azaz február 15. –, mely kapcsán az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettesét, dr. Vanó Renátát kérdeztük az idei év várakozásairól.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.02.04.
felsőoktatás egyetem jelentkezés felvételi

Az idei év felvételi időszakában több, korábban nem látott változásra is számítaniuk kell azoknak, akik szeptembertől valamilyen felsőoktatási intézményben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat.

Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese Fotó: Máté Krisztián / Metropol

A korábbi éveknek megfelelően, az Oktatási Hivatal továbbra is igyekszik a felvételizők minden kérdésére válaszolni, így nemcsak a januári Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, hanem azt követően is kereshetjük őket.

Várakozásokkal teli ez az időszak

A várakozások alapján idén slágerszakok lesznek majd a gazdaságtudományi, a műszaki, a pedagógusi és az orvosi képzések.

Az idei évtől érvényes új pontszámítási és jelentkezési szabályok alapján dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese azt mondta a Metropolnak:

Bízunk egy markáns jelentkezői növekedésben. Nagyon bízunk egy 10-20 százalék közötti jelentkezői létszámemelkedésben.

Dr. Vanó Renáta felhívta a figyelmet:

A jogszabályi minimumpontszámok megszűntek, tehát a 280 (alapszak), a 240 (felsőoktatási szakképzés) és mesterképzés esetében az 50 pont, viszont a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy mégis meghatároznak minimumpontszámot.

Ez azért fontos, mert az egyetemek így egyfelől jobban tudnak szűrni, hiszen rájuk van bízva, hogy megadnak-e saját minimumponthatárt. Másfelől vállalást tesznek arra, hogy egy kevesebb előzetes tudással rendelkező, a többséghez képest alacsonyabb pontszámmal bekerült hallgatót az első félévben felhoznak az általuk elvárt szintre.

Rengetegen terveznek felsőfokú tanulmányokat Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Elérhetőek a korábbi évek statisztikái

Azoknak, akik bizonytalanok a megjelölt szakokat illetően, a www.felvi.hu oldalon felül érdemes ellátogatniuk a www.diplomantul.hu pályakövetési oldalra, ahol az elmúlt évekkel kapcsolatos statisztikákat is olvashatnak.

Idén a korábban kötelező, emelt szintű érettségi alól is mentesülnek a felvételizők. Az érte járó pluszpont miatt ugyanakkor érdemes lehet legalább egy tantárgyból letenni.

Fontos szempont lett továbbá az egyéni kompetenciák fejlesztése – árulta el lapunknak dr. Vanó Renáta. A leendő hallgatók ugyanis nemcsak kapcsolatépítés és tanulmányok, hanem egyéb lehetőségek szempontjából is vizsgálják az egyetemeket.

Érdemes tehát utánajárni, hogy az általunk áhított szakoknak mik a jelentkezési feltételei. Nem mindegy ugyanis, hogy hová és milyen többletpontokkal van a legtöbb esélyünk bekerülni.

Egyre tudatosabb az ifjúság

A korábbi évekhez képest idén az is egyfajta újdonság, hogy a fiatalok már tizedik osztályos korukban elkezdenek gondolkodni rajta, hogy milyen pályára készülnek majd. Meglepő, hogy többségük a szimpátia és az áhított álommunka alapján, nem pedig a várható fizetés alapján hozza meg döntését.

Azt látjuk, hogy a fiatalok a felvételiben, a pályaválasztásban kifejezetten tudatosak. Okos kérdéseket tesznek fel

– jegyezte meg a Metropolnak dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese.





 





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás