RETRO RÁDIÓ

A várakozások szerint ezek lesznek a legnépszerűbb szakok





Idén is megrendezték az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást. A rendezvénynek ezúttal is a budapesti Hungexpo adott otthont. Az esemény a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre igyekezett választ adni, hogy az idei évben megváltozott szabályok között se vesszenek el a leendő hallgatók. Kiderítettük, hogy mely szakokon számítanak majd a legtöbb jelentkezőre idén.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.02.02.
Módosítva: 2023.02.03.
felsőoktatás egyetem edutacio Budapest Hungexpo

A rendezvény helyszínén a hazai és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket egyaránt megtalálhatták a diákok, az oktatók és a szülők.

Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese
Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Az Oktatási Hivatal előrejelzése szerint az idei évben is toplistásak lesznek a gazdaságtudományi, a műszaki, a pedagógusi és az orvosi szakok. A nagy érdeklődésre való tekintettel a részvétel már évek óta regisztrációhoz kötött. A koronavírus óta pedig online formában is követhető. Nem volt ez másként idén sem.

Budapest mellett többen érkeztek Egerből, Halásztelekről, Miskolcról, Nagykovácsiból és Pusztaszabolcsról is. Ők szerették volna személyesen átélni a Hungexpón három napon át tapasztalható pezsgést. A standoknál így személyesen tehették fel kérdéseiket, miközben választásukhoz is közelebb kerülhetnek.

Az idei évtől érvényes új pontszámítási és jelentkezési szabályok miatt 10-20 százalék közé tehető a jelentkezők számának növekedése – árulta el a Metropolnak dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese.

A jogszabályi minimumpontszámok megszűntek, tehát a 280 (alapszak), a 240 (felsőoktatási szakképzés) és mesterképzés esetében az 50 pont, viszont a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy mégis meghatároznak minimumpontszámot

– hívta fel a figyelmet dr. Vanó Renáta.

A korábbi évekhez képest további újdonság, hogy a fiatalok már nemcsak tizenkettedik, de akár tizedik osztályos korukban elkezdenek gondolkodni rajta, hogy milyen pályára készüljenek. Meglepő továbbá, hogy az áhított álommunka elérése az első szempont, a várható fizetés pedig jóval hátrébb van a sorban.





 





Ezeket olvastad már?
Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás