RETRO RÁDIÓ

A várakozások szerint ezek lesznek a legnépszerűbb szakok

Idén is megrendezték az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást. A rendezvénynek ezúttal is a budapesti Hungexpo adott otthont. Az esemény a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre igyekezett választ adni, hogy az idei évben megváltozott szabályok között se vesszenek el a leendő hallgatók. Kiderítettük, hogy mely szakokon számítanak majd a legtöbb jelentkezőre idén.Megosztás
Szerző: H.Á.
2023.02.02. 07:00
felsőoktatás egyetem edutacio Budapest Hungexpo

A rendezvény helyszínén a hazai és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket egyaránt megtalálhatták a diákok, az oktatók és a szülők.

Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese
Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Az Oktatási Hivatal előrejelzése szerint az idei évben is toplistásak lesznek a gazdaságtudományi, a műszaki, a pedagógusi és az orvosi szakok. A nagy érdeklődésre való tekintettel a részvétel már évek óta regisztrációhoz kötött. A koronavírus óta pedig online formában is követhető. Nem volt ez másként idén sem.

Budapest mellett többen érkeztek Egerből, Halásztelekről, Miskolcról, Nagykovácsiból és Pusztaszabolcsról is. Ők szerették volna személyesen átélni a Hungexpón három napon át tapasztalható pezsgést. A standoknál így személyesen tehették fel kérdéseiket, miközben választásukhoz is közelebb kerülhetnek.

Az idei évtől érvényes új pontszámítási és jelentkezési szabályok miatt 10-20 százalék közé tehető a jelentkezők számának növekedése – árulta el a Metropolnak dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese.

A jogszabályi minimumpontszámok megszűntek, tehát a 280 (alapszak), a 240 (felsőoktatási szakképzés) és mesterképzés esetében az 50 pont, viszont a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy mégis meghatároznak minimumpontszámot

– hívta fel a figyelmet dr. Vanó Renáta.

A korábbi évekhez képest további újdonság, hogy a fiatalok már nemcsak tizenkettedik, de akár tizedik osztályos korukban elkezdenek gondolkodni rajta, hogy milyen pályára készüljenek. Meglepő továbbá, hogy az áhított álommunka elérése az első szempont, a várható fizetés pedig jóval hátrébb van a sorban.

 

Ezeket olvastad már?
Veszélyes skorpió szabadult el Budapesten – Videó

Veszélyes skorpió szabadult el Budapesten – Videó

Durva baleset: kisbusz kereke törött ki az M1-esen

Durva baleset: kisbusz kereke törött ki az M1-esen

A forró kocsiban hagyta unokáját a nagymama, másik unokája vízbe fúlt felügyelete alatt

A forró kocsiban hagyta unokáját a nagymama, másik unokája vízbe fúlt felügyelete alatt

Újabb gondok a parkolással Újbudán, most az automaták mondtak csődöt

Újabb gondok a parkolással Újbudán, most az automaták mondtak csődöt

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás