Extrém hőség, szuperviharok: a szakember figyelmeztet, még nincs vége!





Az éjjel durva vihar tarolta le az országot, nem kevés kárt okozva, főként Budapesten. De nem csak hazánkat, egész Európát sújtja a felborult időjárás.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.08.05.
hidegfront Dr Pintér Ferenc meteogyógyász éghajlatváltozás klíma

Péntek éjjel egy nagyon erőteljes hidegfront vonult át a térségen, ami rengeteg kellemetlenséget okozott. Az extrém időjárás több órán keresztül másodpercenként több tucat villámmal, széllel, esővel párosult. Az ország több pontján ágak szakadtak le, fák dőltek ki, kimarad a víz, az áram és az internet szolgáltatás. Nem a fizikai hatások az egyetlenek, melyektől tartanunk kell. Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója mondta el, milyen következményekkel jár az éghajlatváltozás.

dr. Pintér Ferenc meteogygógyász, a Meteo Klinika igazgatója
Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Fotó: Vaskó Tamás / Metropol

Folytatódik az elképesztő időjárás. Hetek, sőt, hónapok óta rendkívül kritikusak ezek a humánmeteorológiai folyamatok. Nagyon szélsőségesen alakulnak az egymás utáni napok. Az a baj, hogy a sok szélsőség sorozatban követi egymást. Nem egy-egy hatás a fontos, hanem ezek egymás utáni tartós fennállása. A szervezet nem bír el, nem tud kezelni ilyen mértékű tartós terhelést. Ez a hétvégén is folytatódik.

– hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc.

Az egészséges embereket is megterheli

A hétvégi időjárásnak sajnos nem örülhetnek a nyaralók. Az ugyanis annyira extrém már most, hogy olyan, mintha nem is nyár lenne.

Az időjárásra érzékeny embereknek egy kicsit jobb feltételeket teremt a lehűlés. Ezúttal elmarad a nagyon erős felmelegedés és az ebből eredő komoly terhelő hatások. Keleten, délkeleten ugyanakkor viszonylag magas, akár 35 fok közeli hőmérséklet is előfordulhat a nap folyamán.

 

A villanyvezetéket is vitte magával az éjjel egy útra dőlt fa Fotó: Mihádák Zoltán

Szombaton a front mögött megindul a hideg levegő beáramlása, ami véget fog vetni a nyári időnek. Napokon át jóval 30 fok alatt lesz a hőmérséklet csúcsértéke. A reggelek alkalmával sokfelé 10, a nappalok alkalmával 20 fok körül alakul a hőmérséklet.

Az utóbbi 1-2 évben teljesen megváltozott a Kárpát-medence éghajlati jellege. Sokkal extrémebbek lettek a folyamtok. Több a szélsőséges helyzet, erőteljesebbek ezek a változások. Teljesen átalakulnak az évszakok. A szokásos éghajlati jellemzők szinte eltűntek.

– mondta a meteogyógyász, aki arra is emlékeztetett, hogy idén egész nyáron, hetente 2-3 fronttal kellett számolnunk.

Az El Nino hatását érezhetjük most 

Az éghajlat változásának erőteljes jelei mutatkoznak, mely az El Nino folyamathoz köthető. Európába és a Kárpát-medencében is érezteti hatását.

Látjuk, hogy világszerte rendkívüli események zajlanak, szélsőséges időjárási folyamatok indulnak be. A fő probléma az, hogy nem tudunk alkalmazkodni. Az időjárásra érzékenyek nem vagy nem könnyen tudnak alkalmazkodni a szélsőséges változásokhoz.

Szombaton délután jön a ráadás

A Köpönyeg előrejelzése szerint szombaton dél, délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Délutántól egyre többfelé várható eső, zápor, majd zivatarok akár felhőszakadással. Az északnyugatira forduló szél megerősödik.

Vasárnap délutánig az erősen felhős, vagy borult égből sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Késő délután már szakadozhat a felhőzet, de még ekkor is szórványosan lesz csapadék. Sokfelé erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet 15 és 24 fok között alakul, kora őszies idővárható.





 





Ezeket olvastad már?
"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás