„Nagyon veszélyes" – nem tetszik a fővárosiaknak Karácsony Üllői úti biciklisávja





Megkérdeztük a fővárosiak véleményét az Üllői út biciklisávjáról, és a legtöbben nem értik a főváros logikátlan döntését. Nem a bringasávval van bajuk, hanem annak logikátlan és szakszerűtlen kialakításával. A forgalmas, háromsávos út most kétsávosra csökkent.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.07.24.
Módosítva: 2023.07.24.
Karácsony Gergely főváros biciklisáv

Nagyon úgy néz ki, hogy a főváros vezetése tönkretette az egykor háromsávos Üllői utat. A 3-as metró felújításának idejére az oldalsó sávból buszsávot alakítottak ki, hogy a metrópótló buszok zavartalanul tudjanak közlekedni. Ez idáig rendben is van, az autósok úgy tudták, ez ideiglenes megoldás, amit addig kell elviselniük, amíg a metrófelújítás tart. Csakhogy a metró felújítása befejeződött, de a sávot nem kapták vissza az autósok: Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis biciklisávot álmodott meg a helyére; amivel nem is lenne probléma, ha nem az egyik legforgalmasabb út jelentős részét jelölte volna ki erre a célra. A fővárosiak kiakadtak.

Lehúzódni sem lehet, ha jön egy mentőautó. Fotó: Fügedi Richárd

A három és fél méteres biciklisávot már csak biciklisztrádának csúfolják az emberek, akik nem értik, miért van ekkora sávra szükségük a kerékpárosoknak egy sűrű autóforgalmú úton. A forgalom teljes ellehetetlenítése érdekében zöld, hajlékony műanyag cölöpökkel szegélyezték a biciklisávot, ami nem védi a bicikliseket, inkább csak nehezíti a mentők, kereskedők dolgát, vagy a lerobbant autók félreállását. 

Több száz autóra jut néhány biciklis

Az Üllői úton rengeteg az autó, viszont biciklis alig jár. Egy délután lemértük, és 12 perc alatt nagyjából 250 autót és csak 7 biciklit számoltunk. A kerékpárosok fele pedig a számukra kialakított sáv ellenére is a járdán közlekedik. 

Logikátlanok az új biciklisávok Fotó: Metropol

„Nagyon veszélyes"

A fővárosiak többsége nem érti a főpolgármester döntését, szerintük logikátlan, amit művelnek. A taxisok is bosszankodnak, hiszen nekik is a többi autó között, a dugóban kell araszolniuk. 

A Metropol megkérdezte az emberek véleményét. Merkely Béla professzorral, a Semmelweis Egyetem rektorával is összefutottunk, aki szintén kifejezte nemtetszését. Az emberek többsége nála jóval sarkosabban fogalmazott:

Az egy kalap sz*r. Ekkora biciklisávot? Itt elférne egy autó

– háborodott fel egy férfi.

Én múltkor jöttem errefelé, és majdnem belementem, nem láttam. Nagyon veszélyes. Balesetveszélyes

– vélekedett egy másik járókelő.

Videónkból többek között azt is megtudhatod, mit gondol Merkely professzor a biciklisávról:

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás