Így pusztul le a Hotel Római - itt bujkált az angyalföldi gyilkos is - galéria





Az angyalföldi gyilkos búvóhelyén jártunk. Az ingatlan a főváros tulajdona, brutálisan lepusztult - Karácsony Gergelyék nem tesznek semmit.



Megosztás
Szerző: F.R.
Létrehozva: 2023.07.29.
Római-part épület fővárosi önkormányzat Hotel Római állapot

Budapest egyik legendás épülete, a Hotel Római, hosszú évtizedekig emelte a Római-part szépségét, most pedig tanúi lehetünk pusztulásának. Az egykoron fényűző üdülőhely mára elhagyatott romhalmazzá vált, és a főváros vezetése láthatóan nem foglalkozik a saját tulajdonával. A közelmúlt tragikus eseménye kapcsán – itt bújkált az angyalföldi gyilkos – ismét felhívtuk a figyelmet a Hotel Római állapotára, amely már-már visszafordíthatatlanul kezd az enyészeté lenni.

Elhanyagolt szellemház... Fotó: Metropol

A múlt

Az 1920-as években az Esti Kurír nevű napilap üdülőjeként épült fel a komplexum, majd a Kádár-korszakban az MSZMP, a Magyar Szocialista Munkáspárt tulajdonába került. Egykoron az országos pártvezetés középkáderei és kultúrmegmondói, mint Aczél György és maga Kádár János is gyakran megfordultak a Hotel Rómaiban. A nyolcvanas évek elején az üdülőt felújították és kibővítették, így 176 férőhelyet kínáltak a vendégeknek. A rendszerváltozás idején az MSZMP-ingatlanokra vonatkozóan törvénybe iktatták, hogy ezeket csak oktatási célokra lehet hasznosítani. Ennek köszönhetően a Római-parti volt pártüdülő a Hostis Nevelési-Oktatási Közalapítvány kezébe került, de az MSZP gyakran rendezett itt eseményeket.

A hotel fénykorában Forrás: romai.go

2016-ban zárták be

Sajnos a Hotel Római mára már csak a múlt emléke, és a jelenlegi állapota kétségbeejtő. 2016-ban bezárták, és azóta az ingatlan hanyagul kallódik. A fővárosi önkormányzat tehetetlennek tűnik a probléma megoldásában. Az elhagyatott épületbe hajléktalanok is bevették magukat, ami tovább rontotta az állapotát. A helyzet súlyosságára a Metropol egy cikkében hívta fel a figyelmet, amelynek hatására a fővárosi önkormányzat betonacélból készült rácsos hálókkal zárta le a földszinti nyílászárókat, megakadályozva ezzel az épület további lerablását. Azonban ez sem oldotta meg a problémát, hiszen a hajléktalanok az emeletre mászva továbbra is használják az épületet otthonukként. Az óbudai önkormányzat szerint a Hotel Római jelenleg a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, de láthatóan nem találnak megoldást az elhanyagolt épület sorsára. Az egykori üdülőhely állapota olyan rohamosan romlik, hogy hamarosan már az eldózerolása kerülhet terítékre.

A következő képre kattintva képgaléria nyílik!





A Hotel Római múltja gazdag és a város életének szerves része volt, azonban sajnálatos módon napjainkban csak egy lerobbant emlék. Az épület hanyatlása jelképesen tükrözi Budapest lepusztuló kincseinek sorsát, Karácsony Gergely tehetetlenségét. Az elhagyatottság és az összeomlás veszélye miatt fontos lenne, hogy a városi vezetés és a közösség közösen keressen megoldást, hogy újra életet leheljenek az egykoron népszerű Hotel Rómaiba, mielőtt az örökre elveszíti egykori fényét és jelentőségét a Duna partján.


 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás