Hová lett a pénz? A több százmilliárd forintnyi plusz ellenére is csődbe vitték Budapestet Karácsony Gergelyék





„Egészen elképesztő az a ’teljesítmény’, amit a főpolgármester az elmúlt években felmutatott: csődbe vitte Magyarország leggazdagabb települését” – mondta Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.07.05.
Módosítva: 2023.07.05.
Karácsony Gergely Wintermantel Zsolt csőd Budapest

„A mai hírekben látott napvilágot az a levél, amelyet Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes írt Varga Mihály pénzügyminiszternek. Ebben bevallotta: a nyár végére elfogy Budapest pénze. Ez rekord teljesítmény, figyelembe véve, hogy több mint 200 milliárd forint tartalékkal vette át a várost, és az elmúlt négy évben több mint 200 milliárd forint többletadóbevétele volt Karácsony Gergelyéknek. Összességében tehát több mint 400 milliárd forintnyi pluszpénzzel gazdálkodhatott elődjéhez képest” – mondta videójában Wintermantel Zsolt. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy ennek ellenére mégis felélték Budapest pénzét.

Gyurcsány Ferenc utasította Karácsony Gergelyt, hogy határozottabban lépjen fel a kormánnyal szemben – így a város vezetése helyett a politikai háborúskodással törődik

A fejlesztés helyett azonban ők megint csak magukra gondoltak, és csődbe vitték a fővárost. Ez az egyetlen »eredmény«, amit a dollárbaloldal és Karácsony Gergely fel tud mutatni

− fogalmazott a frakcióvezető.

Mint ahogyan megírtuk, a Karácsony Gergely vezette, DK-s többségű főváros 214 milliárdos (ebből 180 milliárd szabad felhasználású) megtakarítást örökölt 2019-ben Tarlós Istvántól, mégis,  2023 augusztus végére „összejöhet” a 90 milliárdos mínusz – utóbbit maga a városvezetés ismerte el egy levélben. A fizetésképtelenség elkerülését – mint minden más esetben is – a kormánytól várják.

Karácsony összevissza beszél, nincs tisztában a számokkal? Fotó: Magyar Nemzet

A Pénzügyminisztérium szerint a baloldali városvezetés felélte Budapest pénzügyi tartalékait

Miután Gyurcsány Ferenc a kormánnyal szembeni határozottabb fellépést követelt, április közepén a főpolgármester gyorsan újra bejelentette a várható csőd közeli helyzetet és azt, hogy nem fizeti be a szolidaritási adó egy részét, amelyet a hátrányos helyzetű települések kapta volna meg. Továbbá közigazgatási pert is indítanak a szolidaritási hozzájárulás növekménye miatt. A Pénzügyminisztérium ezt követően ismertette: Karácsony városvezetése 214 milliárd forint megtakarítást örökölt. Ezek:

  • rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, 
  • hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint,
  • pénzeszközállományban 48 milliárd forint
  •  továbbá a főváros intézményeinél 7 milliárd forint.

Hozzátették: 

  • a főváros iparűzésiadó-bevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot, 

ezenfelül Budapest további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két tétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019-es adatnál.

 

A Mandiner megszerezte a városvezetés levelét

Közben a mandiner.hu birtokába került az a levél, amit még márciusban küldött a PM-nek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Ebből röviden és elsőre az szűrhető le, hogy Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése, a nyár folyamán olyan likviditási problémája lehet, amit nem tud egyedül megoldani. Tehát valós veszély a totális fizetésképtelenség! Kiss ismertette az azóta bejelentett intézkedéseket is, továbbá néhány közlekedési projekt uniós finanszírozásba „emelését”. Ugyanakkor  a tárca részéről már előzetesen közölték, a szolidaritási hozzájárulás megtagadása technikailag sem lehetséges, hiszen azt a fővárosnak járó költségvetési támogatásból előzetesen levonják. Karácsony Gergely alighanem ennek ismeretében jelentette be később mégis a befizetés megtagadását.

Az Kiss Ambrus leveléből is kiderül, hogy a főváros anyagi helyzete 2019 óta folyamatosan romlik. Ezt persze a főpolgármester-helyettes szerint nem a rossz gazdálkodás, hanem a „gazdasági válság, a Covid–19 okozta humánjárvány, az orosz agresszió miatti energiaárak növekedése, és a kormányzati elvonások növelése” eredményezte. A város átlagos havi működési költsége 25,7 milliárd, ennek fele a közösségi közlekedésre megy el. „Ezzel szemben a likviditási védőhálót jelentő folyószámlahitel-keret 25 milliárd forint, amely azért okoz jelentős problémát, mivel a bevételi ütemezése a városnak az iparűzési adó szabályozása miatt nagyon egyenlőtlen” – magyarázta Kiss Ambrus, elismerve, utóbbi forrásból a tavalyi évhez képest báziskorrekcióval 25 százalékos nominális növekedésre lehet számítani.

 

Ebben a hónapban 60 milliárdos, augusztusban akár 90 milliárdos mínuszra lehet számítani

Csakhogy eközben ott van a kiadási oldal növekedése is, például a bővülő kamatterhek és a Lánchíd felújítása miatt. További adalék a panaszáradatban, hogy Budapest egyelőre kimaradt az energiatámogatásból és egyes beruházásokat előfinanszírozni kénytelen. A főváros által összerakott táblázat szerint már júliusban hatvanmilliárdos, augusztusban akár 86 milliárd forintos mínuszban is lehet a budapesti büdzsé. A fenti körülmények miatt 

ez valóban a fizetésképtelenséget jelentheti, s a jelek szerint ezt maga a városvezetés is beismerte már tavasszal.

A főpolgármester-helyettes kormányzati érdekként azonosította március végi levelében, hogy az iparűzési adó szeptemberi beérkezéséig Budapest elkerülje a fizetésképtelenséget, ennek érdekében operatív munkacsoportot is létrehoznának Karácsonyék, a kormánnyal közösen, mégpedig a likviditási helyzet monitorozására és döntések előkészítésére. 

A főváros hivatalos dokumentumai bizonyítják, hogy Karácsony Gergely valótlan állításokat tesz arról, mennyi megtakarítással vette át 2019-ben Budapest vezetését Tarlós Istvántól – tájékoztatta a Világgazdaságot a Pénzügyminisztérium. A lap hangsúlyozta, hogy a tárca a főváros éves költségvetési beszámolójára hivatkozik, Karácsony szerint azonban ezek a számok „egyszerű hazugságok”. 

Mint ismert, Karácsony a minap egy Facebook-bejegyzésben azt közölte, hogy Budapestnek 2019-ben 186,2 milliárd forint le nem kötött tartaléka volt. Ehhez képest Varga Mihály pénzügyminiszter arról tájékoztatta nemrég a nyilvánosságot, hogy a főváros baloldali vezetése 214 milliárd forintot örökölt az előző, fideszes városirányítástól.

 

Karácsonyék dokumentumaira hivatkozik a Pénzügyminisztérium

A Világgazdaság szerette volna feloldani ezt a mintegy harmincmilliárd forintos ellentmondást, ezért megkereste a Pénzügyminisztériumot, az iránt érdeklődve, hogy mire alapozza a tárca, hogy a főváros 2019-ben 214 milliárd forinttal rendelkezett. Mint kiderült, nem másra, mint Budapest hivatalos dokumentumaira – hangsúlyozták. A Világgazdaság szerint Karácsony Gergely nem akar tudomást venni a beszámolóban szereplő számokról, egy minapi nyilatkozatában a hvg.hu-nak egyenesen úgy fogalmazott: „A 214 milliárd hazugság, ilyen sose volt.”

A dokumentumokat, amelyek a Pénzügyminisztérium szerint cáfolják Karácsonyt, és amely tételek éppen 214 milliárd forintról szólnak, itt tekinthetik meg.

 





»»





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás