Balaton-átúszás, Duna Ünnepe, praktikus utazási tippek–Mutatjuk, mire számíthatsz a hétvégén





Ötven százalék kedvezménnyel utazhatunk a Balaton-átúszásra, de hétvégén lesz a Duna Ünnepe és a Forma-1 is.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.07.21.
esemény forgalmi rend verseny magyar nagydíj Hungaroring

Forma-1, Duna Ünnepe és Balaton-átúszás. Bőven lesz miből válogassunk a hétvégi programok közül, de érdemes az időjárásra figyelni, eső vagy szél miatt újra változhat a Balaton-átúszás időpontja. A végleges döntés pénteken délben születik meg. 

Balaton-átúszás
Akik vállalják a megmérettetést, biztonságban úszhatnak a Balaton két partja között / Fotó: Knap Zoltán / Bors

 

Féláron utazhatnak a Balaton-átúszásra igyekvők

A várhatóan csapadékos időjárás miatt előreláthatóan vasárnap rendezik meg a 41. Balaton-átúszást, a kedvelt eseményhez kapcsolódóan 50 százalékos kedvezménnyel utazhatunk Révfülöp állomásra, illetve onnan vissza. Az akció az Ötpróba sorozat része, ezért ne felejtsük el, hogy a helyszínen bélyegeztetni kell a jegyeket. Az alkalmi jegy július 21-én 0:00 órától 23-án éjfélig lesz érvényes az utazásra. A Révfülöp és Balatonboglár közötti távnak idén ezrek vágnak neki úszva. A szervezők komppal szállítják vissza a résztvevőket Balatonboglárról. Az elmúlt évekhez hasonlóan az 5,2 km-es táv mellett a 2,6 km-es féltávot is választhatják az indulók. SUP-pal már harmadik alkalommal állhatnak rajthoz az 5,2 km-es és a 2,6 távon azok, akik a Balaton-áthúzást választják. 

 

A MÁV többféle jeggyel, a Volán több busszal készül

Akik az esemény után a tó partján maradnak, azok a MÁV-START  Balaton24 és 72 napijegyeket is választhatják, ezekkel ugyanis korlátlan számban utazható be a Balaton környéke az érvényességi időtartama alatt. A MÁV-START felhívja a figyelmet, hogy a jegyeket érdemes elővételben megvásárolni, mivel a helyjegyek elfogyhatnak a nagy érdeklődés miatt. A Volánbusz a környékbeli településekről, Tapolcáról, Veszprémből, Balatonfüredről, Keszthelyről, Hévízről és Zalaegerszegről rendszeresen közlekedő autóbuszokkal javasolja megközelíteni a helyszínt. A menetrend szerinti autóbuszjáratokról  a megszokott felületeken lehet tájékozódni.

Magyar Nagydíj / Fotó: Földi Imre - Nemzeti Sport

Forma-1: Praktikus tanácsok 

Július 21. és július 23. között lesz a Magyar Nagydíj Mogyoródon. Emiatt számos korlátozásra, ideiglenes forgalmi rendre és módosított menetrendre kell számítanunk. Mutatjuk a legfontosabbakat.

Ideiglenes forgalmi rend az M3-as autópályán

A 13-as és 18-as kilométerkő között ideiglenes forgalmi rendre kell számítani. A versenyre érkező tömeg miatt az M3-as autópálya Budapestről Gödöllő felé vezető szakaszán hosszabb menetidővel kell kalkulálnunk. A Budapest felé vezető oldal forgalma várhatóan szombaton az időmérő edzés után, vasárnap pedig a verseny végeztével, 17 és 20 óra között jelentősen nő majd.


A Hungaroring megközelítésére válasszuk a tömegközlekedést

A MÁV-VOLÁN-csoport a látogatók minél gördülékenyebb ki- és hazajutásának elősegítése érdekében készül a háromnapos versenyre: a MÁV-START gödöllői járatai KISS és FLIRT motorvonatokkal, a MÁV-HÉV járatok több kocsival kiegészülve közlekednek. A Volánbusz ingyenes különbuszokat indít. Emellett két új jegytípust, az úgynevezett Hungaroring-jegyet és a Hungaroring flexijegyet is bevezetik.

Ez változik a menetrendben a Forma–1 miatt

A H8-as HÉV a Formula–1 Magyar Nagydíj mindhárom napján sűrűbben, 10-15 percenként, megerősítve, hat kocsival közlekedik a látogatók által használt szakaszon. A gödöllői vasútállomásról a MÁV-START korszerű, nagy kapacitású KISS, illetve dupla FLIRT motorvonatai is 15 percenként indulnak Budapestre, a Keleti pályaudvarra. A Volánbusz díjmentesen igénybe vehető különbuszokat indít. Ezek a csuklós autóbuszok pénteken, szombaton és vasárnap szállítják az utasokat Kerepesről a Hungaroringre, illetve a Hungaroringről a Gödöllő vasút- és autóbusz-állomásig. A Volánbusz a teltházas sportesemény csúcsidőszaka alatt közel 40 csuklós autóbusszal áll majd az utasok rendelkezésére. 

Duna ünnepe
A Duna Ünnepe 10 órakor kezdődik a pesti Duna parton, a Vigadó kikötőben és a Lánchídnál a Hunyadi hajón / Fotó: Mohai Balázs / MTI

Mindenkit vár a Duna Ünnepe 

A szombati eseménnyel az 1456-os nándorfehérvári győzelem évfordulóját ünnepeljük. Hagyomány, hogy ezen a napon a Duna vizére helyezett virágokkal és koszorúkkal emlékezünk meg a természeti katasztrófák, a vizek és a hajótörések áldozatairól és az egyházak képviselőivel együtt mondunk imát a hajósokért, a háborúk áldozataiért és a szolgálatteljesítés során elhunyt honvédőinkért. A folyóra helyezett virágokkal idén a koszovói Zvecsánban megsérült, majd elhunyt békefenntartónk, valamint a Horvátországban, a Čikola kanyonban lezuhant KFOR katonáink előtt is tisztelgünk. Az eseményen a többi között Horvátország, Szerbia és Bulgária nagykövetségének képviselői is részt vesznek. A rendezvénynek, a Duna mentén együtt élő népek örökségével foglalkozó civil szervezet, az ÓMT teremtett hagyományt. 

 

Müller Péter Sziámi és a barátok 

Müller Péter Sziámi, Kirschner Péter valamint Bakos Zita, Tóth Márton és Kónya Csaba. Pénteken vadonatúj dalok és a legjobb régebbiek várják a nagyérdeműt a Kobuciban, ahol immár hagyományosan dalpremierekről, a készülő új lemezről és egyéb izgalmas érdekességek is szó esik. Bemelegít a Totoro, koncert után tánc hajnalig! 

Müller Péter Sziámi
Müller Péter Sziámi énekli legjobb dalait Fotó: Markovics Gábor / Ripost

 

A"Vadnyugat revolverhőse" elkövette az első nagy vonatrablást

Az 1847-ben született Jesse James 1866. 02. 13-án, a Missouri állambeli Liberty első bankjának kirablásával kezdte pályafutását, majd 1873. 07. 21-én, a Reno-járat megtámadásával kezdődött meg a vasúti rablók korszaka. Testvérével, Frank Jamesszel a legsikeresebb vonatrablók közé tartoztak. 1882-ben orvul lelőtték.

 

Megtartották a legelső autóversenyt

Az 1894. 07. 22-én tartott verseny Franciaországban zajlott, Párizs és Rouen között. Jules-Albert de Dion volt a nyertese.

 

A nándorfehérvári diadal, ahol Hunyadi János serege legyőzte a törököket

1456. július 4. és 21. között a keresztények hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán  több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd július 21-22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket. A győzelemben kiemelkedő szerepe volt a Kapisztrán (Capistrano) János szerzetes által gyűjtött kereszteseknek, akik Hunyadi határozott utasítása ellenére a Száva folyón átevezve oldalba támadták az ostromló török sereget. A beállt zűrzavart felismerve támadott ki a várból Hunyadi. A déli harangszó az egész keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet.

 

Hétvégén mérséklődik a hőség, de csak pár fokot

Pénteken és szombaton megváltó felhők érkeznek, enyhülést ez főként nyugaton és északon hoz. Több helyen záporra, heves zivatarra lehet készülni. Egy újabb hidegfront hatására néhol viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet 19 és 30 fok között ingadozik napközben. Vasárnap reggelre csökken a felhőzet mennyisége, alapvetően napos idő várható, ekkor Budapesten 32 fok körülire várják a csúcshőmérsékletet. Magas UV-B sugárzással számolhatunk. 
 





 





Ezeket olvastad már?
Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás