Balaton régen és most: megmutatjuk, hogyan nyaraltak egykor a magyar tengernél! – Galéria





Egy kis nosztalgia, ezt mindenképp látnod kell!



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.07.18.
Módosítva: 2023.07.18.
Balaton retró strand nyaralás

Az utóbbi években ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Balaton. De milyen volt régen, a szüleink, nagyszüleink idejében?

70-es évek: sátor és Lada  Fotó: Fortepan

Amikor még nem volt nekünk görög meg olasz meg horvát tengerpart, csak a jó öreg magyar tenger, a 70-es, 80-as években mindenki itt nyaralt. A fiatalok sátrat vertek, a szüleik beutalót kértek és kaptak a lakókocsis kempingbe vagy a SZOT-üdülőbe. Azok, akik már akkor nyaralni jártak, biztos, hogy szép emlékeket őriznek róla, akik pedig később születtek, a magyar filmekben és sorozatokban találkozhattak  a Balatoni retró hangulatával, például a Bujtor István és Kern András főszereplésével készült Csöpi-filmekben, amiket ma is gyakran játszanak a televíziók.

Akkoriban még nem voltak luxuskörülmények, ahogyan luxus úti célok sem. A gasztronómia élményéhez a kék hűtőtáskában cipelt szalámis és paprikás szendvicsek mellett hozzátartozott a csalamádés hamburger. Szinte hallani lehet a képek láttán a „Mais bite!”, azaz a „Kukoricát tessék!” német nyelvű felkiáltást.

Nem is beszélve a fokhagymás-sajtos-tejfölös lángos illatáról.

Sokan szívesen elfogyasztottak egy-egy korsó hideg sört vagy valamilyen arányban elkészített fröccsöt, s pohár oldalán legördültek a páracseppek.

A háttérben épp csak akkora hangerővel szólt a rádió vagy a strand hangszórójából a zene, mely egybeolvadva a strandok alapzajával és már odafelé menet jelezték, hogy közeledünk és hamarosan lepakolhatunk a pokrócra, mehetünk a vízbe.

Az akkori balatoni hangulat az utóbbi években ismét közkedveltté vált. A külföldi nyaralások mellett akkor is szívesen megyünk a Balatonra, ha már sokszor jártunk ott. Azokat a helyeket is szívesen felkeressük újra, ahol korábban már nyaraltunk.

Az alábbi képre kattintva megnyíló lapozható galériánkban azt is megmutatjuk, hogyan élvezték a pihenést akkoriban és hogyan nyaralunk ott az utóbbi években.

Íme néhány érdekesség

– A Balaton 77 km hosszúságú.

– Legkisebb szélessége Tihanynál 1,3 km, legnagyobb szélessége pedig 12,7 km Balatonvilágos és Balatonalmádi között. Az átlagos szélessége 7,7 km.

– A Balaton felülete 600 négyzetkilométer.

Legmélyebb pontja a Tihanyi-szoros legmélyebb árkában az úgynevezett „Tihanyi-kút”, ahol a tó medre kb. 11-12,5 méter mélyen van. Egyes források szerint a kút mélysége 10,67 méter.

– A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe.

– 2004-ben elnyerte az Örökségünk – Somogyország Kincse címet.

– A tóban élő halak közül őshonos a balin, a bodorka, a dévérkeszeg, a karikakeszeg, a ponty, a fogassüllő, a csuka, a compó, a fejes domolykó, a garda és a harcsa. A híres „balatoni hekk” azonban nem tartozik a tó élővilágához, a hekk, más néven tengeri csuka ugyanis az Atlanti-óceán európai partjai mentén, Észak-Skandináviától és Izlandtól Észak-Afrikáig honos. Argentína, Chile, Peru és Afrika partjairól került Európába.

–  A „Balaton fővárosa” címet hivatalosan Keszthely viseli, de Siófok a déli part, Balatonfüred pedig az északi part fővárosaként tekint magára.

– A tó környékét a közigazgatási széttagoltság jellemzi, mert három megyéhez, három régióhoz tartozik.

– Minden évben megrendezik a tóhoz kapcsolódó három nagy tömegsporteseményt: a tókerülő Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyt, a Révfülöp–Boglár közötti, a Balatont keresztben átszelő távúszóversenyt, legújabban pedig a Fonyód–Badacsony–Fonyód útvonalon bármilyen kézi hajtású vízi járművel, illetve a Zamárdi és Tihany között oda-vissza 8 km távon a Balaton-átevezést.





 





Ezeket olvastad már?
"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás