„Be kell nyújtani a számlát Karácsonynak, ha kára lesz valakinek” – Toklászmezők lepték el a fővárost, a főpolgármestert szidják a lakók





Hatalmas a gaz Budapest több területén. Egyes kerületeket teljesen elleptek a toklászmezők, melyek nemcsak csúnyák, hanem a kutyák számára életveszélyesek is.



Megosztás
Szerző: F.I.
Létrehozva: 2023.06.28.
Módosítva: 2023.06.28.
toklász főváros növény

Ahogy arról lapunk már korábban beszámolt, a fővárosban lassan talpalatnyi hely sincs, ahol ne a toklász uralkodna, vagy ne lenne tele minden a kaszálás után hanyagul otthagyott darabjaival. A kutyások rettegnek ettől a növénytől, hiszen meglehetősen sok galibát és nagy fájdalmat tud okozni kedvenceiknek. A kutyák például nemcsak belélegezhetik, hanem le is nyelhetik, de a fülébe, mancsába, szemhéjába, vagy akár a fogínybe, illetve a garatba is belefúródhat. A Metropol a minap számolt be egy brutális esetről.

III-ker-Veder-utca-
Ez a kép Óbudán, a Veder utcában készült Fotó: Metropol 

A toklász az egérárpa nevű növénynek az elszáradt termése, ami manapság sajnos rendkívül elterjedt. Nem kell erdőn, mezőn járni vagy nagy kirándulást tenni hozzá, ez a növény már a városban a járdák szélén, vagy akár a kertekben is előfordulhat. Hatalmas a felháborodás azonban a budapestiek körében, ugyanis nagyon sok helyen hetek óta nem kaszálták le a toklászmezőket. Toklásztengerek lepték el a XI. és a III. kerületet is. A Hunyadi János és a Hengermalom úton különösen kritikus a helyzet.

Felháborító, hogy lassan sehol sem lehet végigmenni úgy a kutyával a városban, hogy ne toklásztengerbe ütközzön az ember. Szinte minden kutyafuttató vagy kutyának kijelölt terület toklászerdő. Nonszensz, hogy a budai felső rakparton, a Halász utca környékén sem lehet úgy végigsétálni, hogy ne full toklász legyen a kutya. Azon a rakparton, ahol pár éve még alig volt toklász

– fejtette ki lapunknak véleményét Dániel.





A főváros lakói szerint nagyon sok elhanyagolt zöldterület van Budapesten, amire ügyet sem vet senki. 

Nem vágják szinte sehol, ha a lakók megunják, esetleg levágják a ház előtt, aztán annyi. Nagyon bízom benne, hogy ha bárkinek állatorvosi számlája keletkezik a toklász miatt, akkor fogja magát és szépen benyújtja a számlát a főpolgármester úrnak! 

– háborgott Tímea.

Vannak, akik úgy gondolják, ez a méhlegelők kialakítása miatt van. Az utóbbi időben ugyanis megszaporodtak a méhlegelők a világ nagyvárosaiban, így Budapesten is. A cél, hogy védjék a beporzó rovarokat. A méhlegelő az a terület, ahol kifejezetten olyan növények vannak, amelyek táplálékot szolgáltatnak a méheknek, tehát az ötlet jó – ha jól csinálják! De Budapesten sajnos mi lett belőle? Gondozatlan gaztenger, ami ontja az allergén polleneket és veszélyes toklászmezők, amik sérülésveszélyesek a gyerekeknek és a kutyáknak – a méhek pedig semmit nem találnak rajtuk.

Ezek nem méhlegelők, hanem egyszerűen elhanyagolta a területet az önkormányzat. Nem tudom, hogy pénz- vagy emberhiány a gond, de valamit tehetne a főváros, mert ez így biztos tarthatatlan

– tette hozzá László.

A képre kattintva megnézheted a budapesti toklászmezőkről készült friss fotóinkat!

Lapunk felkereste ezzel kapcsolatos kérdéseivel a fővárosi polgármesteri hivatalt, ha választ kapunk, frissítjük cikkünket. 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van

Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van

Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás