„Egyre durvábban prüszkölt és már az orra is vérzett” – Száncsó kutya halálát is okozhatta volna egy toklász





Tavasztól késő őszig találkozhatunk toklásszal az út szélén, erdőn, mezőn, elhanyagolt területen. Látszólag ártalmatlan, de a kutyák bőrébe jutva fájdalmat okozhat kedvencünknek.



Megosztás
Szerző: F.I.
Létrehozva: 2023.06.27.
Módosítva: 2023.06.27.
toklász állatorvos kutya

A közösségi média oldalai hetek óta olyan állattartók beszámolóitól hemzsegnek, akiknek a kutyusából az állatorvosoknak kellett eltávolítani az egérárpa kalászának egy száraz darabját, ismertebb nevén toklászt. Nem véletlenül rettegnek a kisállat-tulajdonosok ettől a növénytől, hiszen meglehetősen sok galibát és nagy fájdalmat tud okozni. Négylábú barátunk nem csupán belélegezheti, hanem le is nyelheti, de a fülébe, mancsába, szemhéjába, vagy akár a fogínyébe, illetve a garatba is belefúródhat. 

A toklász minden zöldterületen megtalálható  Fotó: Pixabay

De mi is az a toklász? 

A toklász az egérárpa nevű növénynek az elszáradt termése, ami manapság sajnos rendkívül elterjedt. Nem kell erdőn, mezőn járni vagy nagy kirándulást tenni hozzá, ez a növény már a városban a járdák szélén, vagy akár a kertben is előfordulhat. Mivel ez a termés elég szúrós, könnyedén utat vájhat négylábú barátaink mancsába, de az sem ritka, hogy a szemhéjuk mögé, fülükbe kerül bele, vagy a szimatolás során az orrüregbe szippantják fel.

Sokféle tünete lehet, ha kedvencünkbe toklász fúródott. Akár hetekig is képes vándorolni a bőr alatt, komoly károkat okozva közben a szövetekben. Útja során gyulladást, fertőzést és olykor súlyos szövődményeket is okoz mire vizsgálatok sora alatt kiderül, hogy ez a kis növénydarab felelős a mérhetetlen szenvedésért. 

Vakarózás, fejrázás, tappancsrágás, kényszeres viselkedés, egyensúlyzavar, mozgásra/érintésre erős fájdalom jelentkezése – ezek mind utalhatnak arra, hogy toklász van a kutyusban. A legjobb megoldás minden esetben a mielőbbi, szakszerű eltávolítás. Ugyanis minél tovább marad a testben a növénydarab, annál nagyobb károsodást okozhat.

Száncsónak az orrát is felsértette a toklász  Fotó: Olvasói fotó

Sajnos az utóbbi időszakban több kutya is áldozatul esett. Száncsó vidéki kutya, minden nap egy hatalmas mezőn sétáltatják. Egyik nap tüsszögni kezdett: 

Egyre durvábban prüszkölt és tüsszögött. Pár óra múlva megnyugodtunk, mert abbahagyta, de ezután újra kezdte, még az előzőnél is durvábban, vérzett is az orra

 – mesélte olvasónk, Csilla. 

 A kórházat azért halogatták, mert Száncsó egy tízéves staffi és féltették az altatástól. De végül annyira prüszkölt, hogy nem volt más választásuk. Jól döntöttek: az eb egy toklászt szippantott fel, ami már majdnem a szeménél járt: 

„Szerencsére gond nélkül kiszedték, de mondták, hogyha nem megyünk el, nagy baj lett volna” – mondta.

A 15 éves spániel-vizsla keverék Barbara sem úszta meg a toklász okozta fájdalmat.

Hazaértünk a sétából és arra lettem figyelmes, hogy Barbi megdöntve tartja a fejét. Hozzáértem a füléhez és egy hatalmasat sikoltott

– osztotta meg lapunkkal Gabi, aki hozzátette, hogy maga is nagyon megijedt és azonnal felhívta az ügyeletes állatorvost, akik azt tanácsolták, hogy holnap vigye be a rendelőbe az ebet.

Az orvos eléggé megijesztett, mert azt mondta agyvérzés egyik jele is lehet. Ilyen idős kutyáknál ebben a melegben elég jellemző

 – mondta.

Barbarát már nagyon kínozta a fülében lévő toklász  Fotó: Olvasói fotó

Másnap az állatorvos megvizsgálta a fülét egy műszerrel, és megállapította, hogy toklász ment a fülébe.

Végig visította a vizsgálatot, nagyon fájdalmas volt neki. A doki szerint ez egy régebbi toklász lehetett, pár napja mehetett bele a fülébe. Hiába nézem át minden nap a fülét, ez úgy látszik elkerülte a figyelmemet, mert Barbarának hosszú szőre is van

 – részletezte.

Végül az ötödik kísérletre sikerült kiszedni a mélyre csúszott toklászt. A nagyobb városokban és a fővárosban lassan talpalatnyi hely sincs, ahol ne ez a növény uralkodna, vagy ne lenne tele minden a kaszálás után hanyagul otthagyott darabjaival. Annyit tehetünk, hogy minden séta után alaposan átnézzük kedvencünk minden porcikáját, a száját is. És, ha a fenti viselkedések bármelyikét tapasztaljuk, akkor mielőbb orvoshoz fordulunk vele.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás