Sokkoló videón mutatta be a tudós: ennyi baktérium telepszik a bolti pékárun





Rengeteg bacilus leselkedik ránk a pékárukról, mert sokan össze-vissza fogdossák őket csupasz kézzel. Egy növényorvos TikTok videójában fejtette ki, hogy mennyire veszélyesek ezek a kórokozó.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.06.21.
TikTok bacilus zsemle

Meglepő mennyi baktérium kerülhet egy koszos kézről a bolti pékárukra. A gyanútlan vásárló nem is gondolná, hogy a kiválasztott zsemléjét előtte hányan fogdosták már össze és ezáltal mennyi bacilus leledzik a kiválasztott terméken. A népszerű növényorvos, Gyuris Rita letesztelte ezt, a kapott eredmény pedig elgondolkodtató.

Rita letesztelte mennyi baci van egy bolti zsemlén Fotó: TikTok/plantprotecting

"Az első napon egy baktériumkolónia nőtt fel"

A bolti pékárukat sokan előszeretettel kézzel fogdossák össze, hogy kiderüljön melyik a legropogósabb, a legfrissebb; ám emiatt rengeteg baktérium kerül rájuk.

"Boltban kiválasztottam két random zsömlét, majd az egyikről mintát vettem" - kezdte TikTok videójában a növényorvos.  

Megfogtam és csak belenyomtam az agarlemezbe a felső részét. Az első napon egy baktériumkolónia nőtt fel, de a harmadik napra már megjelent a többi baktériumkolónia és gombatelep is. 

A kitenyésztett bacilusok Fotó: TikTok/plantprotecting

Kényszeres imádjuk fogdosni a pékárukat

Rita szerint egyértelmű, hogy a zsömlén található baktériumok az emberek koszos kezéről kerültek a pékárura. A növényorvos megnyugtatta követőit, hogy ezek a mikroorganizmusok nem veszélyesek az emberre nézve.

A péktermékek egyébként pont az a kategória, amit szeret mindenki jól összefogdosni, hogy a legszebbet tudja kiválasztani. A válogatással egyébként nem lenne probléma, hogyha ezt nem a koszos kezünkkel tennénk, ugyanis nyilvánvaló, hogy ezek a kezünkről kerülnek oda. Ezek a mikroorganizmusok egyébként nem veszélyesek ránk nézve, főleg nem egy egészséges immunrendszernek. Na meg persze ott a gyomorsav. 

Rita TikTok videójában végig nézheted a kísérletet:

@plantprotecting Zsömle teszt - hanggal nézd! Ilyen mennyiségben nem tud a zsemlén felszaporodni mikroorganizmus, hiszen nem kedvező nekik a közeg. A minták veszélyes hulladék gyűjtőbe mentek a teszt után. #agarlemez #agarplate #zsömle #zsemle #nekedbe #pusztuljonforyouba #teszt ♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás