Kell-e tartanunk a villamosokon tenyésző baktériumoktól? - Videók!





Sokakat sokkolt az a TikTokon terjedő videó, ami a 4-es, 6-os villamos és a BKK-automatáinak képernyőjéről vett mintából kifejlődött gomba- és baktériumtelepeket mutatja be. Utánajártunk, tényleg kell-e tartanunk a napi tömegközlekedéstől.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.26.
ijesztő teszt

Megtaláltuk a videó feltöltőjét, aki különböző helyekről vesz mintát, és megmutatja, mi tenyészik ki belőlük. Gyuris Rita növényorvos ezúttal a BKK-automaták képernyőjét és a 4-es, 6-os villamos székét és kapaszkodóját vette górcső alá. A néhány nap alatt kifejlődött gomba- és baktériumtelepeket látva többen is elborzadtak, jelezve, hogy soha többé nem nyomják meg a leszállásjelzőt, és nem is ülnek le a villamoson.

Gyuris Rita nővényorvos szerint érdemes magunknál tartani a kézfertőtlenítőt Fotó: Gyuris Rita

A korábbi vizsgálataimhoz viszonyítva semmi meglepő eredményt nem mutatott a táptalaj” – nyugtatott meg mindenkit a növényorvos. „Hasonló mennyiségű mikroorganizmus él a kezeinken is, sőt az otthon lapuló tárgyakon is, mint például a kapcsoló, a játékkonzol, a telefonok, a laptop. Mivel a közlekedési eszközöket napi szinten tízezrek használják, természetes, hogy ennyi minden felnőtt a táptalajokon” – mondta a kutató. Szerinte azonban a tenyészetből ránézésre nem lehet megmondani, hogy ezek a mikroorganizmusok pontosan micsodák, ehhez komolyabb laborvizsgálatok kellenének.

Sokan a videók láttán már irtóznak a leszállásjelző megnyomásától is Fotó: TikTok

Mit tehetünk a kórokozók ellen?

Gyuris Rita szerint a kísérletei nem bizonyítják, hogy veszélyes kórokozók lennének a BKK-automatákon, vagy a 4-es, 6-os villamoson, és a videó nem is a BKK ellen irányul. Ugyanakkor mindenkinek ajánlja a kézfertőtlenítő rendszeres használatát.

„Én például ugyanúgy leülök, ha van hely, és kapaszkodni is szoktam. Aki fél, az utazás közben és után is le tudja fertőtleníteni a kezét az erre szolgáló tisztítószerekkel. A BKK-automaták használata helyett pedig ma már lehetőség van online is megvásárolni a jegyet, bérletet” – tanácsolta a tiktokkerkutató.

A videókat alább meg is nézheted.

https://www.tiktok.com/@plantprotecting/video/7155161143651142917?_r=1&_t=8WnZVtv1z4n&is_from_webapp=v1&item_id=7155161143651142917

https://www.tiktok.com/@plantprotecting/video/7157015403414179078?_t=8WnZW5qBRmn&_r=1





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás