RETRO RÁDIÓ

Láthatatlan zebrák miatt rettegnek a gyalogosok Zuglóban – videó





Egyre tarthatatlanabb a helyzet az észrevehetetlen gyalogátkelőhelyek miatt, mégsem tesz semmit a balos kerület, sőt a főváros sem.



Megosztás
Szerző: SZ.D.
Létrehozva: 2023.06.06.
Módosítva: 2023.08.04.
zebra Zugló forgalom

Továbbra is komoly problémát okoznak az elkopott bicikliutak és a zebrák Zuglóban. A Szugló utca–Miskolci utcai kereszteződésnél mára szinte lehetetlen biztonságosan közlekedni. A hiányos festésű gyalogátkelőhelyek rendkívül balesetveszélyesek, hiányuk pedig, közlekedési káoszt is okozhat. 

Miskolci Szugló
Szinte a felismerhetetlenségig kikoptak a zebrák a Szugló utca–Miskolci utcai kereszteződésnél 
Fotó: Metropol

A helyzet tarthatatlansága miatt Borbély Ádám fideszes képviselő  tavaly képviselőtársával együtt levélben fordult Horváth Csaba szocialista polgármesterhez, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjaként is tegyen azért, hogy az egyes csomópontok balesetveszélyes állapota megszűnjön. Ám, úgy néz idáig semmi sem történt az ügyben. 

A képviselő korábban azt mondta a Metropolnak, hogy a nagy forgalmat bonyolító közlekedési csomópontok elsődlegesen fővárosi fenntartásúak, így azoknak a gondozása a Fővárosi Önkormányzat cégeihez tartoznak, mivel nekik kellene biztosítani azt, hogy rendesen fel legyenek festve például a zebrák és a bicikliutak, amelyek Zugló-szerte elhanyagoltak. 

Úgy látszik, Karácsony Gergelyre hiába várunk, hiszen 3 éve nem tesz semmit azért, hogy a fővárosi gyalogosok biztonságosan közlekedhessenek. Ezért Zuglónak át kellene vállalnia a főváros feladatát, és ha nem megy másként, saját forrásból kellene fizetnie a bicikliutak és zebrák felfestést és ezeknek az óriási forgalmat bonyolító kereszteződéseknek a biztonságossá tételét

– hívta fel a figyelmet a képviselő.

Miskolci Szugló
A Miskolci–Szugló utca kereszteződése egy másik szögből Fotó: Metropol

A politikus úgy véli, hogy Horvát Csabáék lételeme a zuglóiak sarcolása, miközben fővárosi MSZP frakcióvezetőjeként képtelen a zebrák időben történő felfestésének megoldására.

Horváth Csabáéknak előbbre való a kerületiek megsarcolása, mint a gyalogosok biztonsága. Mi mást is várhatunk tőlük?

– fakadt ki a politikus.

Hasonló állapotok uralkodnak a Fogarasi út–Pillangó utcai kereszteződésnél is. Sőt egy picit tovább sétálva pedig a Dongó u. 2/A kapuja előtt már egy illegális szemétlerakó is felütötte a fejét, sőt az óriásplakát alatt, a növényzet is elszabadult. A környék szemmel láthatóan évek óta nem gondozott. 

Pillangó utca
Nem látszik rendesen a zebra a Pillangó utca és Fogarasi út kereszteződésénél sem Fotó: Metropol

Budapesten már régóta komoly gondot okoznak az elkopott zebrák és a sávokat jelölő terelővonalak. Az elmaradt karbantartási munkálatok miatt ezzel nemcsak az autósokat keverik balesetveszélyes helyzetekbe, hanem a gyalogosok élete is könnyen veszélybe kerülhet.  

Sok helyen még a zebrafelfestés is lekopott, olyan helyen is például, mint a lámpás kereszteződésekben, ahol nem kötelező elhelyezni a zebratáblát. Amíg a lámpa működik, addig jó, de hogyha sárgán villog, akkor szegény gyalogosok meg az autósok se tudják, hogy ott gyalogosátkelőhely van

nyilatkozta tavaly augusztusban a Metropolnak Pető Attila, aki autósoktatóként állandóan Budapest utcáit rója.

A szakember szerint jogszabály kötelezi a közút kezelőjét arra, hogy nem lehetnek ilyen lekopott útburkolati jelek. Mint mondta a 11/2001. KöViM-rendelet szerint: „Az útburkolati jeleket tisztán, jól látható állapotban kell tartani. Ahol ezek a követelmények nem teljesülnek, az útburkolati jeleket fel kell újítani. Különös gonddal kell megítélni azoknak az útburkolati jeleknek a felújítási gyakoriságát, amelyek kötelezettségekre hívják fel a járművezetők figyelmét.”

Tavaly nyáron például alig látszott a Könyves Kálmán körúton, közel a Kőbányai úti kereszteződéshez, hogy hol is kéne megállnia a járműveknek, ha tilos jelzést kapnak Fotó: Metropol

Ha jön egy külföldi vagy egy vidéki, ő honnan tudná, hogy merre kell menni, sokszor csak a szerencse menti meg őket a balesettől

– hívta fel a figyelmet Pető Attila.

A fővárosban a legtöbb forgalmasabb út, amelyen tömegközlekedési eszközök járnak menetrendszerűen, azok a fővárosi Közút kezelésébe tartoznak. Ám úgy tűnik, hogy számukra a biciklisávok felfestésére van alapanyag, a terelővonalak és zebrák rendben tartására nincsen. Ráadásul a Karácsony Gergely nevével fémjelzett biciklisávok, amelyeket pár éve éve festettek fel, már szörnyű állapotban vannak. 

A Metropol megkereste az ügyben a zuglói polgármesteri hivatalt, ahonnan a következő választ kaptuk:

"A kijelölt gyalogátkelőhelyek és kerékpársávok felfestése a Budapest Közút Zrt. illetékességébe tartozik. Természetesen folyamatosan figyeljük a kerületben található utakat és azok felfestéseinek állapotát és jelezzük a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. felé, mely Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzata által biztosítandó helyi közszolgáltatási feladatokat végzi.  A fent említett társaság továbbítja a Budapest Közút Zrt. felé ezeket a hiányosságokat, kéréseket. A Budapest Zrt. feljegyzése szerint már megkezdték a kijelölt gyalogátkelőhelyek újrafestését és folyamatosan dolgoznak azon."
 

A biciklisávok is borzalmas állapotban vannak Fotó: Máté Krisztián 

Mint, ahogyan arról korábban beszámoltunk, március közepén öt embert sodort el egy járókelők közé hajtott autó a metró és az 1-es villamos közötti járdaszigetről a Hungária körút és a Kerepesi út kereszteződésénél. A közlekedési csomópontnál elkoptak a zebrák és a bicikliút, a forgalom  pedig megnövekedett.

Videónkat itt nézheted meg:

 

 





 

 





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás