Zuglói mintaház: egy évet várnak a kijelölt lakók a beköltözésre

Bár már tavaly szeptemberben kiválasztották a lakókat és akkor február végi költözéssel kecsegtették őket, később az időpont júniusra, majd augusztusra módosult. A zuglói mintaház úgy készül, mint a Luca széke.Megosztás
Szerző: Forgács Ági
2023.03.27. 07:30
Zuglói mintaház

Zugló nem tart attól, hogy vissza kell fizetniük az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjának azt a támogatást, amit a Több mint lakóház projektre nyertek el 2019-ben, pedig az átadás eredeti dátumához képest már többéves lemaradásban van. A zuglói mintaház majdani lakói lassan már egy csodára várnak!

Továbbra is csak készül a zuglói mintaház, a lakók még várnak Fotó: Ripost

A tervezőasztalon elvérzett a projekt

Mint arról többször beszámoltunk, 2018-ban, amikor még Karácsony Gergely volt a zuglói polgármester, elindult az E-Co Housing elnevezésű projekt, ami több mint 4,5 millió eurós, közel 1,5 milliárd forintos támogatást kapott az Európai Bizottságtól. A pályázat egy 25–30 lakásból álló, szinte nulla energiafelhasználású szociális bérház felépítéséről és abban egy, a fenntarthatóság jegyében együttműködő lakóközösség létrehozásáról szólt. A projekt azonban már a tervezés során megakadt, a mintaház nem épült fel, helyette egy önkormányzati bérházat alakítanak át mintaházzá, de erre sem volt elég az Európai Bizottság támogatása. Az önkormányzat pedig már a projekt legelején is invesztált a mintaházba, ugyanis a teljes projektösszeg 80%-a a támogatás, 20%-a pedig önerő, amit az önkormányzat szintén a saját költségvetéséből finanszírozott. 2022 tavaszán aztán először 160 milliót, majd még 364 millió forintot szántak rá a kerület költségvetéséből, a kerületiek pénzéből. Az önkormányzat vis major helyzetre hivatkozik: a koronavírus és az elszálló építőanyagárak miatt alakult így a projekt. 

zuglói mintaház
Itt látható, hogy haladt az elmúlt hónapokban a zuglói mintaház felújítása. Fotó: Mate Krisztian / Metropol

Az Elműre fogják a csúszást

Bár a Mexikói úton álló bérház felújításába 2022 tavaszán belefogtak, máig sem készültek el. Mint arról a Metropol beszámolt, az átadás napján még vakoltak, egy ott dolgozó munkás pedig azt mondta: még a gépészet és a gipszkartonozás sincs kész, nemhogy a festés. „Ezt úgy hívják az építőiparban, hogy az átadás el van temetve” – tette hozzá. Megkérdeztük az önkormányzatot, mikorra várható a zuglói mintaház átadása és miért késik. A Metropolt arról tájékoztatták, hogy az önkormányzat csak egy hónappal a kitűzött márciusi átadás előtt értesült arról, hogy ezúttal sem lesz készen a ház, most májusra várják az átadást. „A Pesti Építő Zrt. február hó folyamán jelezte a kivitelezői csúszást, akadályoztatás miatt” – írták, hozzátéve, hogy mindez nem eredményez – a meglévő félmilliárdos pluszköltségen felül - újabb, nem várt költséget. „Az Elmű hálózatbővítési igény és a kapcsolódó kiépítés műszaki feltételei májusra teljesülnek” – válaszolták a csúszás okát firtató kérdésre.

Vajon van még türelmük a zuglói mintaház kiválasztott lakóinak?

Az átadás újabb csúszása a zuglói mintaház majdani bérlőit érinti a legrosszabbul. Az önkormányzat tájékoztatása szerint augusztusban költözhetnek majd be a lakók, de ez már a sokadik határidő. Tavaly szeptemberben, amikor kiválasztották őket, februári költözést ígértek nekik, októberben részt vettek egy „együttélési felkészítésen”, ami a projekt része volt. November végén a zuglói önkormányzat saját oldalán arról számolt be, hogy a lakók mentorálását átvette pályázati osztályuk. Ekkor „az épület mostani, ötvenszázalékos készenléti állapota alapján 2023 első félévének végét” tartották reális időpontnak a költözésre, majd az önkormányzat már a második félévet tartotta reális dátumnak. 

Az önkormányzat a csúszás ellenére nem tart attól, hogy vissza kell fizetniük a pénzt. „A támogatási időszak 2022. október 31-én ért véget, ennek ellenére a UIA ismeri a kivitelezés nehézségeit és jelenlegi helyzetét. Az eltelt időszakról szóló beszámolót 2023. október végén kell megküldenünk” – érvelnek. 

 

 

 

A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Sokkoló felismerés: kislány helyett egy felnőtt törpét vittek haza a gyermekotthonból

Sokkoló felismerés: kislány helyett egy felnőtt törpét vittek haza a gyermekotthonból

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás