Zuglói mintaház: egy évet várnak a kijelölt lakók a beköltözésre





Bár már tavaly szeptemberben kiválasztották a lakókat és akkor február végi költözéssel kecsegtették őket, később az időpont júniusra, majd augusztusra módosult. A zuglói mintaház úgy készül, mint a Luca széke.



Megosztás
Szerző: Forgács Ági
Létrehozva: 2023.03.27.
Zuglói mintaház

Zugló nem tart attól, hogy vissza kell fizetniük az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjának azt a támogatást, amit a Több mint lakóház projektre nyertek el 2019-ben, pedig az átadás eredeti dátumához képest már többéves lemaradásban van. A zuglói mintaház majdani lakói lassan már egy csodára várnak!

Továbbra is csak készül a zuglói mintaház, a lakók még várnak Fotó: Ripost

A tervezőasztalon elvérzett a projekt

Mint arról többször beszámoltunk, 2018-ban, amikor még Karácsony Gergely volt a zuglói polgármester, elindult az E-Co Housing elnevezésű projekt, ami több mint 4,5 millió eurós, közel 1,5 milliárd forintos támogatást kapott az Európai Bizottságtól. A pályázat egy 25–30 lakásból álló, szinte nulla energiafelhasználású szociális bérház felépítéséről és abban egy, a fenntarthatóság jegyében együttműködő lakóközösség létrehozásáról szólt. A projekt azonban már a tervezés során megakadt, a mintaház nem épült fel, helyette egy önkormányzati bérházat alakítanak át mintaházzá, de erre sem volt elég az Európai Bizottság támogatása. Az önkormányzat pedig már a projekt legelején is invesztált a mintaházba, ugyanis a teljes projektösszeg 80%-a a támogatás, 20%-a pedig önerő, amit az önkormányzat szintén a saját költségvetéséből finanszírozott. 2022 tavaszán aztán először 160 milliót, majd még 364 millió forintot szántak rá a kerület költségvetéséből, a kerületiek pénzéből. Az önkormányzat vis major helyzetre hivatkozik: a koronavírus és az elszálló építőanyagárak miatt alakult így a projekt. 

zuglói mintaház
Itt látható, hogy haladt az elmúlt hónapokban a zuglói mintaház felújítása. Fotó: Mate Krisztian / Metropol

Az Elműre fogják a csúszást

Bár a Mexikói úton álló bérház felújításába 2022 tavaszán belefogtak, máig sem készültek el. Mint arról a Metropol beszámolt, az átadás napján még vakoltak, egy ott dolgozó munkás pedig azt mondta: még a gépészet és a gipszkartonozás sincs kész, nemhogy a festés. „Ezt úgy hívják az építőiparban, hogy az átadás el van temetve” – tette hozzá. Megkérdeztük az önkormányzatot, mikorra várható a zuglói mintaház átadása és miért késik. A Metropolt arról tájékoztatták, hogy az önkormányzat csak egy hónappal a kitűzött márciusi átadás előtt értesült arról, hogy ezúttal sem lesz készen a ház, most májusra várják az átadást. „A Pesti Építő Zrt. február hó folyamán jelezte a kivitelezői csúszást, akadályoztatás miatt” – írták, hozzátéve, hogy mindez nem eredményez – a meglévő félmilliárdos pluszköltségen felül - újabb, nem várt költséget. „Az Elmű hálózatbővítési igény és a kapcsolódó kiépítés műszaki feltételei májusra teljesülnek” – válaszolták a csúszás okát firtató kérdésre.

Vajon van még türelmük a zuglói mintaház kiválasztott lakóinak?

Az átadás újabb csúszása a zuglói mintaház majdani bérlőit érinti a legrosszabbul. Az önkormányzat tájékoztatása szerint augusztusban költözhetnek majd be a lakók, de ez már a sokadik határidő. Tavaly szeptemberben, amikor kiválasztották őket, februári költözést ígértek nekik, októberben részt vettek egy „együttélési felkészítésen”, ami a projekt része volt. November végén a zuglói önkormányzat saját oldalán arról számolt be, hogy a lakók mentorálását átvette pályázati osztályuk. Ekkor „az épület mostani, ötvenszázalékos készenléti állapota alapján 2023 első félévének végét” tartották reális időpontnak a költözésre, majd az önkormányzat már a második félévet tartotta reális dátumnak. 

Az önkormányzat a csúszás ellenére nem tart attól, hogy vissza kell fizetniük a pénzt. „A támogatási időszak 2022. október 31-én ért véget, ennek ellenére a UIA ismeri a kivitelezés nehézségeit és jelenlegi helyzetét. Az eltelt időszakról szóló beszámolót 2023. október végén kell megküldenünk” – érvelnek. 

 

 





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás