371 ezret keresnek hetente a magyar koldusok Velencében

Kiakasztották Velence és a környék lakosait a magyar hajléktalan koldusok, akik menetrendszerűen érkeznek a városba és ellepik a történelmi negyedeket. Mindenkitől lejmolnak, legyen az turista vagy őslakos. Heti bevételük pedig meghaladja a magyar havi nettó átlagkeresetet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.06.29.
Velence koldus Európa Budapest

Európa nagyvárosaiba induló járatai vannak annak a nemzetközi buszos cégnek, amit előszeretettel vesznek igénybe a Budapestről az északolasz ékszerdobozba tartó koldusok. Az olasz lapok terjedelmesen számolnak be negatív tapasztalataikról: a kelet-európai kéregetők hadáról, akik közül a fineszes magyarok messze kiemelkednek.

Old,Gypsy,Woman,With,A,Black,Jacket,And,A,Shawl
Egy kéregető az óvárosban Fotó: ChiccoDodiFC/Shutterstock

Ingyen élnek egy héten át

A magyarok alaposan feltérképezték az északolasz városok szociális hálóját, így – ha jól csinálják –, minden kint töltött napjuk ingyen van. A Velencéhez közeli Mestrére esik a választásuk.

Kezdik azzal, hogy buszuk befut a városba, ők pedig rögvest egy ebéddel kezdik a népkonyhán, amiért nem kell fizetniük. Bejelentkeznek a hajléktalanellátó rendszerbe, ideiglenes helyet kapnak a szociális szállón, kiadásuk itt sincsen. Mivel Velencében 12 hónapon át tart a szezon, a profibbak már közösen bérelnek lakást, amiben a bérlő csak a saját szobáját és a rá eső rezsit fizeti.

Venice,,Italy,-,05-03-2023,-,Venice,Welcoming,Tourists,In,The
Velence szabadulna a külföldi kéregetőktől Fotó: Aleksandra Budnik/Shutterstock

Szervezettek és fineszesek

Aztán munkához látnak. Vonattal bemennek az óvárosba és általában egy héten át napi néhány órás koldulásból összejön 1000 euró, azaz 371 ezer forint. Útiköltségük oda és vissza összesen: 27 ezer forint. Összehasonlításképpen: áprilisban a magyar, kedvezmények figyelembevételével számolt havi nettó átlagkereset 391 700 forint volt a KSH adatai szerint.

Az olasz nincsteleneket eltakarítják az útból. A kelet-európaiak, köztük a magyarok erőszakosabbak és szervezettebbek, mint a ők, pénzgyűjtő helyeiket gyorsan átveszik.

Így, aki Velencében pénzt ad valamelyik kéregetőnek, jó eséllyel kelet-európaival, köztük nemritkán egy magyarral tesz jót.

Az olaszok kifakadása érthető és nem is fukarkodnak a negatív jelzőkkel az újságok sem, ha a jelenségről írnak: a velencei aranybánya fosztogatóiról, alamizsnaturistákról szólnak a cikkeik.

Pár óra múlva újra az utcán vannak

Mivel a városban tiltott az effajta koldulás, így rendre összetűzésbe kerülnek a rendőrökkel. Ezért figyelőket alkalmaznak és csak akkor húzzák le a gyanútlan turistákat, ha tiszta a levegő. Gyakran változtatják helyüket és ha be is kerülnek az őrszobára, pár óra múlva már újra az utcán vannak. A hetedik nap környékén pedig buszra szállnak és visszajönnek Budapestre. Itt addig maradnak, amíg tart a pénzük, aztán mennek megint vissza. Azért nem maradnak tovább Velencében, mert nagyjából egy hét az az időszak, ameddig befogadják őket és ingyenételhez, -fedélhez jutnak.

 


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás