RETRO RÁDIÓ

Drámába fulladt a Zagyvában fürdés: a 13 éves Noel eszméletlenül, arccal lefelé lebegett a vízen





Drámai jelenetek játszódtak le múlt szombaton a Heves vármegyei Lőrincin, ahol egy 13 éves fiú majdnem belefulladt a Zagyvába. A 13 éves Noel barátaival ment ki a folyóhoz, ahol fürdeni akarhattak, a víz azonban túl mély volt.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.05.10.
Módosítva: 2023.05.10.
életmentés fiú polgárőrök folyó

Múlt szombaton Plavecz János polgárőr épp jókor volt jó helyen, amikor Lőrinciből elindult Hortra, hogy szolgálatot teljesítsen a horti focimeccsen. Épp a lőrinci Zagyva-hídon kelt át autóval, amikor észrevette, hogy gyerekek integetnek neki kétségbeesve a folyópartról. János azonnal megállt, és a partra sietett, majd meglátta, hogy egy fiú fekszik a vízben, eszméletlenül. 

János 2 éve szolgál polgárőrként Horton, fél éve pedig Lőrincin is segít – Fotó: Plavecz János

„Az volt bennem, hogy inkább én vesszek oda, mint a fiú”

Múlt szombaton ballagáson biztosítottam a helyszínt Lőrincin, onnan indultam Hortra egy focimeccsre szolgálatot teljesíteni. Épp a Zagyva-hídon haladtam át autóval, amikor megláttam, hogy három kiskorú kétségbeesetten integet nekem. A járőrkocsival megálltam, odaszaladtam, és akkor láttam, hogy a barátjuk a vízben fekszik arccal lefelé, eszméletlenül

– kezdte a történet legelején János, aki egyből ledobta a mellényét és a személyes tárgyait, majd ugrott is a vízbe, aminek mélysége őt is meglepte. 

„Odaúsztam hozzá, de már az én lábam sem ért le a vízben. A hajánál fogva felemeltem, az arcát pedig felfelé fordítottam, majd elindultam vele úszva a partra, magam előtt tolva a testét. Semmilyen életjelet nem mutatott. Tudtam, hogy az idővel játszom, és minél gyorsabbnak kell lennem. Bár már égett a tüdőm, az volt a fontos, hogy minél előbb kijussak a partra a fiúval” – mesélte János, aki a mentés közben maga is elvesztette erejét és segítségért kiáltott, hogy valaki húzza ki a fiút a partra. A gyerekek feltehetően fürdeni akartak a Zagyvában, ugyanis a fiú ruhái a parton voltak hagyva. Noel feltehetően nem számított rá, hogy a folyó azon része nagyon mély, és megijedhetett, hogy nem tud úszni, így bepánikolt, vizet nyelt, és elvesztette eszméletét.

 

A fiú annyi vizet nyelt, hogy az orrán és a száján is az jött ki újraélesztéskor

Még most is a hatása alatt vagyok az ügynek, nem tudok túllenni rajta. Ezt akkor is megtettem volna, ha nem vagyok polgárőr. Az volt bennem, hogy inkább én vesszek oda, mint a fiú.

János, ahogy a partra ért a fiúval, megkezdte az újraélesztést. Közben hívták a mentőket is, a telefonos segélyhívótól pedig kapta az utasításokat, hogy mit tegyen. 

„A fiú orrán-száján jött ki a víz, ahogy pumpáltam a mellkasát. Végre elkezdett hörögni, ez fellelkesített: tudtam, hogy akkor van remény. Addig folytattam az újraélesztést, míg azt nem láttam, hogy a fiú már magától veszi a levegőt. Végül nyögdécselni kezdett” – számolt be az eset részleteiről János, aki végül átadta a mentőknek Noelt, aki akkor már eszméleténél volt. A hős polgárőr végül csuromvizesen autóba ült, hogy folytassa munkáját Horton. Ahogy ő mondta: ott kell lenni, ahol épp szükség van rá, de még a focimeccs biztosítása közben is az a boldogság volt benne, hogy túlélte a fiú az esetet. 

János erről a hídról látta meg a segítségért integető gyerekeket – Fotó: Google Maps

„Biztosan valami fontos dolga van a Földön, amiért ezt túlélte”

„Szeretnék találkozni vele, hogy elmondjam neki: vigyázzon magára, mert biztosan van még valami fontos dolga a világban, és feladat vár rá az életben, ha ilyen szerencsésen megmenekült és túlélte az esetet”– mesélte János, aki minden szülőnek azt üzeni, hogy ne engedje folyópartra felügyelet nélkül a gyerekeit. 

A fiatalok szeme előtt kell, hogy lebegjen ez az eset. Ne menjenek a Zagyvába fürdeni, hiszen látható, mekkora baj is történhet. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia

– mondta a polgárőr.

„Úgy érzem, érdemes volt csinálni a polgárőrséget, és csinálni fogom továbbra is. De szeretném, ha tudnák az emberek, hogy a polgárőrök ezért nem kapnak fizetést, önkéntesek vagyunk. Önszántukból vigyázunk az emberekre, éjjelente kint vagyunk, amikor mások alszanak. Bár most én voltam ott, és rám várt ez a feladat, tudom, hogy bármelyik kollégám beugrott volna a fiúért. Mert ez a dolgunk” – zárta gondolatait a hős polgárőr.

Az eset kapcsán Völgyi Ferenc, a Heves Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke bejelentette, hogy életmentő kitüntetésre terjesztették fel Plavecz Jánost. A 69 éves polgárőr nagyon büszke a díjra, amit most szombaton át is vehet Budapesten. 





 





Ezeket olvastad már?
Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás