Ezért nagyon megterhelő most a tavaszi fáradtság

A héten folyamatosan megérkező tavaszi időjárás a 10 Celsius-fok körüli hőmérséklet-emelkedéssel olyan melegedést hoz, mely az emberi szervezet számára nagyon megterhelő lehet.Megosztás
Szerző: H.Á.
2023.03.22. 06:30
ez lesz ma víz világnapja Beatles közlekedés

Egy nagyon erőteljes melegedésben vagyunk benne, amit a hétfői kettős front sem tudott megtörni. A hét közepére az ilyenkor megszokott hőmérsékleti értékek felett, helyenként már akár 10 Celsius-fokkal is magasabb hőmérsékleti értékekkel kell számolni

– mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.
Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója Fotó: Pintér Ádám

Az erőteljes melegedés meglepően sok embernél nagyon komoly időjárási érzékenységi problémákat szokott okozni.

Erősödnek a gyulladásos folyamatok, melyek lehetnek ízületi jellegűek, de a test egyéb részén is előfordulhatnak. Ilyenkor jóval több az alvásprobléma is, ami összefügg a tavaszi fáradtsággal

– jegyezte meg dr. Pintér Ferenc.

„A tavasszal megnövekvő aktivitási igényt nehezen tudja a szervezetünk kiszolgálni. Az ilyen erőteljes melegedés, mint ami most is van, megterheli a szervezetünket. Nem is beszélve arról, hogy a vitamin- és ásványianyag-raktáraink lemerültek. Így egyszerre több hatásnak is ki vagyunk téve, ami sok nehézséget okoz. A szervezetnek ugyanis lassan megy a magasabb fordulatszámra való átállás. Ez olyan mértékű terhelést jelent, amit nagyon sok ember szervezete nehezen tud elviselni. Ez az, amit tavaszi fáradtságként élünk meg és ezt komolyan kell venni” – hangsúlyozta a Meteo Klinika igazgatója.

Az alvásproblémákból adódó kialvatlanság, a figyelmetlenség, a koncentrációs zavarok, az ingerültség, a szédülés, az étvágytalanság és a keringési problémák olyan tünetek, melyeket ezekben a napokban tapasztalhatnak magukon az efféle változásokra érzékenyebbek.

Amit ezek ellen tehetünk, leginkább az, hogy igyekszünk mérsékelni a minket érő negatív és pozitív hatások arányát. Igyekezzünk sok időt tölteni a szabadban és fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket ahhoz, hogy vége van a télnek. Arról pedig továbbra sem szabad megfeledkeznünk, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás mennyire fontos a regenerálódásunkhoz.

víz, tó, folyó, kacsa, kiskacsa, tavasz
Március 22. a víz világnapja (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

Március 22. a víz világnapja

A víz világnapjának megtartását 1992-ben kezdeményezték egy környezetvédelmi konferencián. A világnap a tiszta vizek fontosságára és a föld édesvízkészleteinek veszélyeztetettségére hívja fel a társadalom figyelmét. Az ENSZ közgyűlése 1992-ben úgy döntött, hogy március 22. legyen a víz világnapja, és 1993 óta világszerte megtartják. A kezdeményezés célja, hogy 2030-ig a földön mindenki számára biztosítsuk a hozzáférést az egészséges, tiszta ivóvízhez. A víz éltető ereje a mítoszokban, mitológiában is fontos szerepet kap.

A víz szinte mindenütt a megújulás, a születés és a termékenység szimbóluma. Az egyiptomiak úgy gondolták, hogy az állandóan mozgásban lévő víz a termékenyítő erő, az új élet nedve, az ég­ből hulló csapadék pedig férfiúi magként termékenyíti meg a földet.

Mindenki elismeri

A keresztények számára a víz a tisztaságot, az alámerülés és a keresztelés a megtisztulást, a forrásvíz pedig a megújulást jelenti. A kelták szerint az örök fiatalság földjét éltető víz öleli körbe, a csángók képzeletében pedig a kutak kiszáradásával jön el a világvége, s csak az Antikrisztusnak lesz vize, amellyel magához csalogatja az embereket. A ma­gyar mondavilágban is a termékenység szimbóluma a víz, Álmos anyjának méhéből forrás fa­kad, és ágyékából dicső királyok származnak.

A víz fontosságát jelzi, hogy egykor külön istenük volt a vizeknek. A római mitológiában Neptunusz, míg a görögöknél Poszei­dón a vizek és a tengerek istene. Érdekesség, hogy a rómaiak eredetileg nem hajóztak a tengeren, szárazföldi város volt, így Neptunusz valószínűleg az édesvizek (folyók, tavak) istene volt.

Hölgyek szerencséje

A vízhez világszerte sok hiedelem, babona tapad. Magyarország egyes részein halál esetén a vízzel teli edényeket ki kell üríteni, különben balszerencsés lesz a ház népe. Rossz előjelnek számított a vizet cél nélkül forralni, mert az eladósorban lévő lány nem megy férjhez. A koreai fiatalok úgy tartják, hogy a vizsga napján nem szabad ha­jat mosni, mert ezzel a memóriájukat is megtisztítják a vízzel, és nem fognak emlékezni a megtanultakra. Az íreknél nem szabad a lábmosóvizet kiönteni éj­szaka, és a piszkos vizet is csak akkor, ha előtte figyelmeztették a tündéreket.

Az Azerbajdzsánban, valamint Irán északnyugati részén élő azeriek egy kis vizet loccsantanak a földre, mielőtt nagy vállalkozásba fognak  vagy hosszú útra kel valaki, mert úgy hi­szik, ez segíti céljaik elérésében és a szerencsés ha­zatérésben. A vízhez kötődő ba­bona az esővarázslás is, és nem csak az ősi indiánok lejtettek esőtáncot.

A régi kalendáriumok tanúsága szerint a magyar népi hagyományokban is megtalálható az esővarázslás: ilyenkor gyermekek és nők vonultak vé­gig a falun, egyiküket zöld gallyakkal és levelekkel borítják be. Közben énekeikben esőt kértek a szántóföldre, szőlőre, búzára, kukoricára. A falu lakosai a zöld lombba öltözött személyt vízzel öntözték, vagyis az eső utánzásával akarták előcsalogatni az égi áldást. De fennmaradt olyan esővarázslás is, amikor ekét húztak a patak vizében, vagy a falu legöregebb asszonyának alsószoknyáját áztatták be a legközelebbi folyó vizébe.

Petőfit is megihlette

Hatalmas ereje miatt a vizet mindig tisztelték, és nemcsak a mindennapi embereket tartotta félelemben, illetve bűvölte el a nagy vizek állapota, hanem a művészeket is megihlette. Petőfi Sándor A Tisza című költeménye az egyik legkifejezőbb leírása a folyó változásának, az örmény származású, XIX. századi orosz festőt, Ivan Ajvazovszkijt pedig egyszerűen tengerfestőnek ne­vezték.

Ma van a magyar fordítók és tolmácsolók napja

1974. március 22-én alakult meg az ELTE Bölcsészettudományi Karának Fordító-és Tolmácsképző Központja. A jeles napon a fordítók bonyolult és alapos munkája, társadalmi értéke előtt tisztelgünk.

60 éve jelent meg a Beatles első nagylemeze

A Beatles egy 1960-ban, Liverpoolban alakult angol rockegyüttes, melynek tagjai John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr. Minden idők egyik, ha nem a legbefolyásosabb zenekaraként tartják számon. A banda és tagjai szerves részét képezték az 1960-as évek ellenkultúrájának és a populáris zene művészeti formaként való elismerésének. Első nagylemezük 60 évvel ezelőtt, 1963-ban jelent meg Please Please Me címmel.

Egymilliárd forintból újul meg az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca egy-egy szakasza.
A Dürer Park projektjének látványterve Fotó: Dürer Befektetési Kft.

Megújul az Ajtósi Dürer sor

Egymilliárd forintból újul meg az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca egy-egy szakasza. A Dürer Park projekt részeként zöldfelületek, biztonságos kerékpárút és gyalogosjárda épül a Városliget mellett. Az Ajtósi Dürer sor mintegy 300 méteres, valamint a Zichy Géza utca mintegy 100 méteres szakasza a közeljövőben a 3,7 hektárt felölelő Dürer Park ingatlanfejlesztési projekt részeként alakul át. A Dürer Befektetési Kft., mint beruházó a Property Markettel, mint ingatlanfejlesztővel együttműködésben valósítja meg a fejlesztést.

A Városliget melletti úthálózat burkolatait és infrastruktúrájának jelentősen leromlott állapotát saját költségén, több mint 1 milliárd forint összegben újítja meg a beruházó. A Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. által megtervezett, új köntösbe öltöző köztér kialakítása során kiemelt fókuszt kapott az eddigi, már korszerűtlen beton útburkolat megszüntetése, helyette egy zöldsáv és biztonságos, a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpársávok lesznek kiépítve.

Ideiglenes forgalomkorlátozások várhatóak Budapest több kerületében

Labdarúgó-mérkőzések miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz március 22-én és 23-án, valamint március 26-án és 27-én Budapest VII., VIII. és XIV. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a járművezetők figyelmét, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén: március 22-én 20 órától tilos megállni a Budapest VII. és VIII. kerületét érintően a Verseny utca mindkét oldalán a Dózsa György út és Thököly út között.

Ideiglenes forgalomkorlátozás filmforgatás miatt

Filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás van Budapest VI. kerületében március 22-ig. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a járművezetők figyelmét, hogy tilos megállniuk március 22-én 24 óráig a Budapest VI. kerületét érintően a Mozsár utca 7–11. számok előtt és a Mozsár utca 8–16. számok előtt. Emellett március 21-én 16 órától egészen március 22-én 4 óráig a Budapest VI. kerületében a Mozsár utcát a Mozsár utca 8. szám és a Jókai tér között szakaszosan lezárják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!

 

Ezeket olvastad már?
Sokkoló felismerés: kislány helyett egy felnőtt törpét vittek haza a gyermekotthonból

Sokkoló felismerés: kislány helyett egy felnőtt törpét vittek haza a gyermekotthonból

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás