RETRO RÁDIÓ

Családbarát fejlesztésekkel folytatódik a Liget Budapest Projekt – galéria a cikkben!





Február végén elkezdődött a városligeti KRESZ park felújítása és környékének zöldfelületi rehabilitációja.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2023.03.16.
Módosítva: 2023.03.17.
XIV. kerület városliget Liget Project felújítás megújul

2013-ban fogadta el a magyar parlament azt a törvényt, amely lehetővé tette a Városliget teljes megújulását. Azóta jól látszik, hogy Budapest első számú családi élményparkjává vált, a legkisebbektől a legidősebbekig, a kultúrakedvelőktől a természetbarátokig minden idelátogatónak a korábbiaknál sokkal többet és jobbat nyújtva. A Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg.

Az elmúlt két évben már ötmillió látogató járt a Városliget új intézményeiben és a megújult parkrészekben

A 10 éves Liget-projekt már átadott fejlesztései nagyon népszerűek, ezt a számok is bizonyítják:

  • Magyar Zene Háza – 900 ezer látogató
  • Néprajzi Múzeum – 200 ezer látogató
  • Millennium Háza – 300 ezer látogató
  • Nagyjátszótér – 2 millió látogató
  • Szépművészeti Múzeum – 1,5 millió látogató
  • Kutyás élményparkok – 1 millió látogató

Ezenkívül több másik projekt is elkészült:

  • Vakok Kertje
  • Városligeti sportcentrum és futókör
  • Mőcsényi Mihály Botanikus Kert
  • Múzeum Mélygarázs és Promenád
  • Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK)

Ezzel folytatódik a Liget-projekt

A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátravan

– mondta Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa, rámutatva, hogy ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére. A Kormány elkötelezett a projekt teljeskörű megvalósítása mellett, az új, nagyobb léptékű fejlesztések az ország gazdasági helyzetétől függnek, de előreláthatólag 2024–2025-ben elkezdődhet az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria építése.

Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa Fotó: Nagy Zoltán

Február végén elindult a városligeti KRESZ park felújítása és környékének zöldfelületi rehabilitációja, a fejlesztésnek köszönhetően mintegy 25 000 négyzetméter zöldfelület újul meg, s elültetnek 39 lombos fát, több mint 5600 cserjét és több mint húszezer évelőt. A parkrész funkciója továbbra is KRESZ oktatópark marad, kinézetében pedig ugyanúgy egy közlekedési szituációkat modellező városrészt fog megidézni, ahol természetesen új, korszerű és biztonságos játékok várják majd a gyermekeket. A megújuló KRESZ park központi részén egy kisebb játszóegység jön létre, elsősorban az együttes játékot lehetővé tévő eszközökkel, melyek mind a közlekedési tematikához kapcsolódnak: kisvonat, helikopter, repülő, irányítótorony is várja majd a kicsiket. Ez az intenzíven berendezett játszórész egy miniatűr házikókból álló utcaképpel kapcsolódik a megújuló közlekedési parkhoz. Az imitált házacskasor fedett egységeit az egyszerű parkberendezési bútorokon felül a közlekedési tematikához köthető tárgyakkal rendezik be, mint vasútállomás, repülőtér és utasváró.

A központi játszórészen kívül, magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeznek el a megújuló parkrész különböző pontjain. Ilyen egy kis játék benzinkút, elektromos töltőállomás, és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont. Megújulnak a burkolatok, a közlekedési lámpák és a zöldfelületek, az egész család kényelmét pedig ivókutak, új utcabútorok szolgálják. A kerékpárral, kisautóval, rollerrel történő közlekedőfelületek kiegészülnek a gyalogosközlekedést egyértelműen kijelölő járdákkal.

Az idei parkfejlesztések részeként megújul a rendkívül népszerű léghajó, a BallonFly környezete is a Kós Károly sétány, a Hermina út és a Konrad Adenauer út által határolt részen, melynek eredményeképp a teljes terület növényzetét rehabilitálják, közel 1500 cserjét és mintegy félezer évelőt is elültetnek. Az úthálózat, a közvilágítás és az utcabútorok felújításának és a látogatóirányítás fejlesztésének köszönhetően a léghajózni érkezők kiszolgálása is jobb lesz.

Végezetül még ebben az ütemben megtörténik a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum megközelítését szolgáló Dvořák sétány felújítása a Dózsa György út és az Olaf Palme sétány között, melynek állapota az elmúlt évtizedek alatt jelentősen leromlott, felülete töredezett, balesetveszélyes. A munkálatok során megújulnak a járdák, útburkolatok és az azokat övező szegélyek is.

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Ma is könnyen elázhatunk, de van rosszabb hírünk is

Ma is könnyen elázhatunk, de van rosszabb hírünk is

Lehúzza a redőnyt az Oscar-díjas filmeket gyártó hollywoodi filmstúdió

Lehúzza a redőnyt az Oscar-díjas filmeket gyártó hollywoodi filmstúdió

Tojok a Ferraridra, gondolhatta, és meg is tette - Videó

Tojok a Ferraridra, gondolhatta, és meg is tette - Videó

Tragédia a hotelben: vérbe fagyva találtak rá a férfira

Tragédia a hotelben: vérbe fagyva találtak rá a férfira

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás