Brüsszel újabb ötlete: 70 éven felül újabb vizsgákhoz kötik a vezetést – Videó





Módosítani akarja az idősebb autóvezetők jogosítványának megújítását az Európai Unió. Az új elképzelés szerint a 70 év feletti sofőröknek alkalmassági vizsgát kellene tenniük, hogy vezethessenek. Mit szólnak ehhez a magyar szakértők és autósok?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.16.
Módosítva: 2023.03.16.
idősek idős vezető Európai Unió szabályozás

Úgy képzeli el a halálos balesetek számának csökkentését az Európai Unió, hogy 70 éves kor felett 5 évente vezetési alkalmassági vizsgát kellene tenniük azoknak, akik meg szeretnék hosszabbítani a jogosítványukat. Jelenleg kétévente orvosi vizsgálat szükséges a jogosítvány meghosszabbításához. 

Elderly,Man,Driving,The,Car,And,Shows,The,Thumb
Idősek is vezethetnek jól. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock


Az idős vezetők nem okoznak több balesetet

Dr. Nemes György traumatológus, a Közlekedéstudományi Egyesület közlekedésegészségügyi szakosztályának elnöke szerint a magyarországi szabályozás szigorúbb, mint ami az EU-ban jelenleg van, ezért a szigorítást nem tartja indokoltnak. 

„Nálunk a jogosítvány meghosszabbítását a családorvosnál kell intézni, aki jobban ismeri a pácienst, mint egy idegen. Egyrészt tudja, milyen gyógyszereket szed, másrészt ismeri a betegségeit, küldheti szemészetre vagy akár kardiológushoz is. Igaz ugyan, hogy az idősebb sofőrök reakcióideje hosszabb a fiatalokhoz képest, ugyanakkor lassabban és átgondoltabban közlekednek: odafigyelnek az autó műszaki állapotára, betartják a biztonsági előírásokat, jellemzően nem vezetnek alkoholos befolyás alatt, sem pedig éjszaka vagy rossz időjárási körülmények között. A szakirodalomban a 65 év felettieket tekintjük idős vezetőknek, de ők nem okoznak több balesetet, mint a 25 év alattiak. Azt nehezen tudnám elképzelni, hogy kétévente tesztvizsgára küldjenek hetven felettieket, mert ez a létszámuk miatt szinte képtelenség” – mondta dr. Nemes György. 

A döntő szerep a háziorvosé

Valóban szigorúbb nálunk a szabályozás, mint ami az EU-ban jelenleg általános

– mondja a vezetéstechnikai szakember.

„Döntő szerepe a vezetőnek és a háziorvosnak van. A vezetőnek az életkorától függetlenül tisztában kell lennie a pillanatnyi állapotával. Ha nem érzi jól magát, ne üljön a volán mögé. A háziorvosnak abban áll a felelőssége, hogy ne legyen engedékeny. Ha egy idős ember alkalmatlan már a vezetésre, akkor se adja meg az engedélyt, ha „csak” a falu határain belül vezet. Ha elnéz egy stoptáblát, rosszul lesz, rosszul lát, nem hall, mindegy, hogy a község széléig vagy Frankfurtig megy. Korábban vezetéstechnikai tréningpályát működtettem és volt egy 82 éves bácsi, aki tökéletesen vezetett. Nem igaz, hogy az idős ember hanyagul vezet, ha így lenne, nem érné meg a magasabb kort" – vélekedik Székely Gyula, aki szerint nem annyira az életkortól, mint inkább a gyakorlattól és az ember habitusától, felelősségérzetétől függ, hogyan vezet.

Európában most így kell orvosi vizsgálat:

Magyarország: 70 év felett 2 évenként

Dánia: 80 év felett minden évben 

Spanyolország: 65 év felett 5 évente

Nagy-Britannia: 71 év felett 3 évente

Olaszország: 70 év felett 3 évente, 80 év felett 2 évente 

Németországban a jogosítvány egy életre szól.

Nézd meg videónkon, mit szólnak a szigorításhoz a budapestiek!

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás