„Mindenki feszült, keresi, siratja a rokonát!” – drámai részletekről mesélt a legkisebb magyar mentőkutya gazdája





Egy 13 éves tacskó, Smile volt a legkisebb és a legidősebb kutya a török földrengés után dolgozó magyar mentőcsapatban. Az ebet a szűk járatokban és a kisebb területeken vetette be gazdája, Turi László, aki büszke Smile munkájára.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.15.
Törökország kutya videó földrengés

A törökországi földrengés után a magyar mentőcsapatok erőn felül dolgoztak. 167 kutató-mentő 29 kutyával 35 ember életét mentette meg a romok között. Hazánkat a nagy testű, jobban mozgó kutyák mellett egy tacskó is képviselte. A 13 éves Smile egyébként nemcsak a magyar csapat legkisebb, de legidősebb kutyája is volt. Kis termete különösen jól jött a romok közötti szűk járatokban.

Légi felvétel a túlélők után kutató mentőalakulatokról a földrengés sújtotta dél-törökországi Hatay tartomány székhelyén, Antakyában  Fotó: MTI

Azonnal kiszúrta őt gazdája

Smile a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport tagja gazdájával, Turi Lászlóval együtt. 

Annak idején őt egy kisállatpiacon találtam, egy ketrecbe bezárva. Amikor megláttam, egyből azt mondtam, hogy velem kell jönnie. Én már Smile előtt is mentőkutyáztam, így nem volt kérdés, hogy ő is ezt a szakmát fogja választani

– kezdte a Metropolnak Turi László, az Életjel Mentőcsoport elnöke. Megtudtuk, hogy a kiskutya 2-3 éves, intenzív kiképzést kapott, mielőtt éles bevetéseken kellett dolgoznia.

„Neki megvan az élőkereső, halottkereső és vízihullakereső vizsgája is, így minden területen helyt áll” – mondta a kutató-mentő.

Turi László büszke a kutyusára, Smile-ra Fotó: Nagy Zoltán/Metropol

Nagyon vigyáztak a kutyákra

A Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés, majd a számtalan utórengés házak tömkelegét tette a földdel egyenlővé. Ameddig a szem ellátott, romhalmaz borított mindent, így nagy szükség volt a keresőkutyák segítségére.

Smile feladata elsősorban a romokon való keresés volt, méretéből fakadóan a kisebb, szűkebb helyeken alkalmaztuk őt, illetve azokon a helyeken vetettük be, amik kis területre koncentrálódtak. A nagyobb részeket értelemszerűen a nagy testű kutyák vizsgálták át. Fontos kiemelni, hogy az ebek egymást kontrollálták, így megoszlott köztük a terhelés. Amikor mi bontással foglalkoztunk, a kutyák tudtak pihenni

– mesélte László. Természetesen amennyire tudtak, a kutató-mentők a sajátjuk mellett a négylábúak testi épségére is vigyáztak.

„Anélkül nem küldünk be kutyát, hogy nem jelölünk ki egy határt, ameddig kutathat. Arra is ügyelni kell, hogy ki tudjuk őt húzni, ha bármi történik. Hogyha például jön egy utórengés, és azt a kutya nem veszi észre, mert annyira dolgozik, akkor képesnek kell lennünk reagálni, hogy ki bírjuk őt menteni” – hangsúlyozta az Életjel elnöke.

Novák Katalin köztársasági elnök fogadta a Törökországból hazatérő kutató-mentőket a Sándor-palotában Fotó: Nagy Zoltán

„Úgy teljesített, ahogy szokott”

Turi László azt is elmondta: amikor eltűnt embert kell keresni, az egyáltalán nem egyszerű feladat.

„Azt mindenki látja, látta, hogy ez egy teljesen más közeg az ember szempontjából és a kutya szempontjából is.”

Ilyen eseteknél akkorra romokkal találkozik a kutya, amilyenekkel addig soha. Mi pedig belecsöppenünk egy másik kultúrába, emellett mindenki feszült, keresi a rokonát, siratja az elhunytját. Igyekszünk a mentésre koncentrálni, de sokszor teljes káosz uralkodik a helyszínen. Ezen amennyire tudunk, próbálunk úrrá lenni, így a kint lévő mentőcsapatok próbálják összefogni a mentést, érkezzenek azok bármelyik országból

– mesélte a drámai részleteket a kutató-mentő. A zagyvarékasi csapat, ahogy a többi is, éjt nappallá téve dolgozott, végül hétfő este érkeztek meg Budapestre.

„Valamennyit próbáltunk relaxálni, de nagy pihenésről nem beszélhetünk. Eddig az aszfalton aludtunk, –6, –7 fokban, így jól esett végre a saját ágyunkban aludni. Sőt, ameddig kint voltunk menteni, nem volt alkalmunk zuhanyozni sem, így egy jót fürödtünk itthon” – jegyezte meg Zoltán. Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy a kis tacskó hogyan dolgozott a mentés során.

Smile most is úgy teljesített, ahogy szokott. Jól!

– zárta mosolyogva az interjút Turi László.

 





 





Ezeket olvastad már?
Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás