RETRO RÁDIÓ

Pusztító földrengés: hiába omlottak le a házfalak, a szerelmi üzenet nem mozdult!





Ebben a lakásban boldog emberek éltek: a tragédiát követően a szeretet az egyetlen, ami megmaradt...



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.15.
földrengés humanitárius segítség katasztrófa szeretet

Olyan emberek élhettek ebben a szíriai épületben a pusztító földrengés előtt, mint akár mi is vagyunk. Élték megszokott, normálisnak gondolt hétköznapjaikat nem gondolva arra, hogy ennek pillanatok alatt vége lesz. 

Szívszorító, itt az emberek egy hete még szeretetben éltek Fotó: Muhammad Najem/Facebook 
 

A hétfői földrengés és a több mint 300 utórengés örökre megváltoztatta mindkét ország életét. Az emberek úgy hiszik, életük már soha nem lesz ugyanaz sem Törökországban, sem Szíriában. A helyiek ezt a romot nézve mégis abban bíznak, hogy a tragédia után a szeretet győzedelmeskedni fog, megmarad.

Damaszkusz eddig több mint 4 ezer halottról számolt be, de a valódi szám ennek többszöröse is lehet Fotó: Muhammad Najem/Facebook 

Lassan halad a mentés, nagyobb nemzetközi segítségre van szükség Szíriában

Az elmúlt 12 évben a szíriai emberek az USA és számos nyugati ország által bevezetett szankciók súlya alatt éltek, északon mindössze napi egy óra áramszolgáltatást vehettek igénybe. Már a földrengés előtt sem volt üzemanyag, nincs gáz, nincs gyógyszer, de gyógyászati ​​segédeszközök sem. A háború miatt az infrastruktúra nagy része pedig megsemmisült. A földrengéssel az események felgyorsultak, a nemzetközi közösség Törökország felé indított mentőegységeket, élelmiszert és egészségügyi támogatást. Szomorú azonban, hogy Szíria, ebben a katasztrofális helyzetben kissé „el van felejtve”.

Az emberek két kézzel kaparják ki a romok közé szorult családtagjaikat, mert ha van is gépesített eszköz erre, az üzemanyaghiány miatt javarészük használhatatlan. Mi szírek most azt várjuk a nemzetközi közösségtől, hogy szüntesse meg a szankcióit, és mentse meg az ott élőket a szenvedéstől. Üzemanyagra, törmelékszállító járművekre és felszerelésekre, tűzoltóautókra és mentőkre van szükség, hogy nagyobb eséllyel kimenthessék a rászorultakat – mondta el lapunknak a Szíriából hazánkba költözött dr. Simani Silva.

Rengetegen maradtak hajlék nélkül

Éjszakáról éjszakára körülbelül 500 ember keres menedéket például az aleppói örmény evangélikus Bethel-templomban.

Két utórengés volt tegnap este. Most újabb két létesítményt nyitottunk olyan embereknek, akiknek egyébként nincs tető a fejük felett. Sürgősen adományokra van szükség, hogy élelmet és ruházatot biztosítsunk a menedéket keresőknek

– tájékoztatott szombaton a szíriai Aleppóból Haroutune Selimian. A református lelkész mindenkit arra kér, hogy adományozva is segítsen azért, hogy mindent beszerezhessenek a régióban.

Aleppóban a protestáns egyház templomát és különtermeit is megnyitották a menekültek előtt. Itt takarót, élelmiszert, vizet és forró teát is kapnak a többnyire hajléktalanná vált emberek Fotó: Armenian Evangelical Bethel Church

Te is tudsz segíteni, mutatjuk, hogyan!

  • Magyar Református Szeretetszolgálat

Az elmúlt 80 év legnagyobb természeti katasztrófájának nevezett tragédia áldozatainak nemcsak a helyszínen, hanem itthonról mi is tudunk segíteni. A Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtést hirdetett és a testvéregyházaikon keresztül átmeneti szállásokat és ellátást biztosít azoknak, akik mindenüket elvesztették. Az adománygyűjtésből befolyt összegből segélyszállítmányokat indítanak útnak a nincstelenné és otthontalanná vált túlélők számára. A gyűjtéshez bárki csatlakozhat online, a www.adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, vagy átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámán (közlemény: „Adomány – Földrengés”), illetve a 1358-as adományvonal hívásával, ott 500 forint támogatás lehet támogatni.

  • Máltai Szeretetszolgálat: 

Szíriában a földrengés helyszínein a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is segít. Három katasztrófa sújtotta városban indított humanitárius programot, amely alkalmával két mobil klinikát telepít – ezek közül az egyik már szolgálatba is állt Latakiában. A szeretetszolgálat partnerszervezetei közreműködésével „hotspotot” is kialakít, ahol élelmet, innivalót, higiéniai eszközöket biztosítanak a segítséget kérő embereknek. A helyi segítségnyújtással párhuzamosan a szeretetszolgálat adománygyűjtést is indított a földrengések károsultjainak megsegítésére. Amennyiben úgy döntesz, hogy pénzadományt küldenél a rászorulóknak, hívd 1350-es számot.

 


 





 





Ezeket olvastad már?
Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

Mennyből a pokolba: több millió forintot bukott egy házaspár

Mennyből a pokolba: több millió forintot bukott egy házaspár

Ebben a városban folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Ebben a városban folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás