Megrázó képek: így látja el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a földrengés sebesültjeit





Emberfeletti erővel küzdenek a magyar mentőalakulatok azért, hogy újabb túlélőket hozzanak a felszínre. A mentési munkálatokat azonban a rendkívül hideg időjárás is nehezíti.



Megosztás
Szerző: Sz.D.
Létrehozva: 2023.02.13.
Módosítva: 2023.02.13.
földrengés Szíria Törökország

A magyar mentőalakulatok továbbra is erőn felül küzdenek azért, hogy újabb túlélőket emeljenek ki a földrengések után a romok alól. Az eddig kimentett sebesülteket úgynevezett mobil klinikákon látják el, ahol élelmiszerrel, innivalóval, higiénés termékekkel fogadják a segítséget kérő embereket. A segítőponton pedig sátrakat állítottak fel azért, hogy meghúzhassák magukat az emberek. 

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat / Facebook

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai immár két nagyvárosban dolgoznak a szír partnerszervezeteikkel Latakiában és Aleppóban, ahol egészségügyi ellátást nyújtanak, és alapvető adományokat osztanak a bajban lévőknek. 

A Szeretetszolgálat partnerszervezeteivel mintegy 30-40 emberrel vesznek részt az egészségügyi ellátásban, és négy helyszínen többtucatnyian kapcsolódtak be a mentési munkálatokba is, szerdán például négy túlélő kiemelésében működtek közre. Az autók és a konténer előtt folyamatosan hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük többen olyanok is, akik mentés közben szenvedtek valamilyen sérülést. 

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat / Facebook

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve tevékenykedik Szíriában, a háború utáni újjáépítést segítő programjai során 2018-ban telepített mozgó orvosi egységeket Homsz térségébe, a földrengés után ezeket helyezte át Latakiába és Aleppóba. A Hungary Helps – Magyarország segít programnak köszönhetően eddig 50 millió forintos támogatást sikerült összegyűjteni a földrengés utáni humanitárius program támogatására, amivel több hétre sikerült biztosítani az egészségügyi ellátást és a segítőpontok zavartalan működtetését. 

Bár egyre több a külföldi segélyszervezet, a mentési munkálatokat nagyban nehezíti a rendkívül hideg időjárás, valamint a munkálatokhoz szükséges mennyiségű üzemanyag hiánya is. A térségben ráadásul folyamatosak az utórengések, a hétfői földrengés óta 3100 volt.

Az alábbi képre kattintva több fotót is megtekinthet a mobil kórházak működéséről: 

Egyre nő az áldozatok száma

A hétfői  földrengés következtében már 24 617 ember vesztette eddig életét Törökországban és 3574-en haltak meg Szíriában. A sérültek száma meghaladja a 80 ezret. A mentés még mindig zajlik, a világ összefogott a két országért, a mentőcsapatok utolsó erejükkel, megfeszítve igyekeznek minél több embert a felszínre hozni a romok alól. 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Hatalmas karambol a XVII. kerületben, fel kell darabolni az egyik autóra dőlt fát

Hatalmas karambol a XVII. kerületben, fel kell darabolni az egyik autóra dőlt fát

Németh Szilárd: "Hatalmas a tét, béke vagy háború"

Németh Szilárd: "Hatalmas a tét, béke vagy háború"

Szörnyű karambol: két sofőrt is ki kellett vágni a kocsiból az M3-ason – Videó

Szörnyű karambol: két sofőrt is ki kellett vágni a kocsiból az M3-ason – Videó

Szentkirályi Alexandra: Karácsony lépten-nyomon átveri a szavazókat!

Szentkirályi Alexandra: Karácsony lépten-nyomon átveri a szavazókat!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás