RETRO RÁDIÓ

Ez lesz szerdán: Negyven napos kihívás kezdődik ma országszerte





Hamvazószerda van, így véget ért a farsangi időszak.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.22.
ez lesz ma hamvazószerda nagyböjt

Hamarosan tömegével lepik el a nyuszis csokik és csomagok a boltok polcait, amiből arra következtethetünk: mindjárt itt a húsvét. Jézus feltámadásának ünnepét azonban megelőzi egy nagyon fontos időszak, a nagyböjt. A húsvét előtti bűnbánati időszak főszabály szerint 40, a valóságban 46 napig, hamvazószerdától nagyszombatig tart, idén február 22-től április 8-ig. A különbségnek egyszerű oka van: a böjti időszak vasárnapjain fel lehet függeszteni a böjtöt, így jön ki a 40 nap. Habár a böjtölés szabályai kevésbé szigorúak, mint régen, az egyház ma is arra kéri a híveket, hogy legyenek önmegtartóztatóak a böjt alatt. Ez alól egyetlen nap kivétel: a hamvazószerda másnapja, azaz a torkos csütörtök. Régen ugyanis ekkor ették meg az emberek a farsangi bálok, mulatságok "maradékát", hogy kárba ne vesszen. A hamvazószerdai és a nagypénteki böjti napokon a 14 és 60 év közöttiek naponta háromszor étkezhetnek, de csak egyszer lakhatnak jól, illetve nem fogyaszthatnak húst (a nagyböjt többi péntekjén sem). A magyarok régen ezeken a napokon szimbolikusan a „kútba dobták” a kamra kulcsát, vagyis olyan helyre tették, ahol kevésbé volt szem előtt, nem kísértette a sok csemege a család tagjait.

Ha belevágunk, fogjuk fel kihívásnak

Ugyan ilyenkor tartózkodnunk kell a hústól és más állati eredetű élelmiszerektől, rengeteg mindent fogyaszthatunk, ami magas fehérjetartalmának köszönhetően egészséges és laktató. Nagyböjt idején egyrészt fogyasszunk sokféle hüvelyest, másrészt aknázzuk ki a természet szezonális kincseit is. Ilyenkor sarjadnak a friss zöldek (például a spenót, a saláta, a medvehagyma), előkerülnek a tavasz első gyümölcsei (például az eper), illetve korlátlanul használhatunk olyan szárazárut, mint a liszt és más a gabonafélék. Ezt a közel hét hetes időszakot érdemes olyan kihívásként kezelni, amely végén testünk és immunrendszerünk megtisztul, megerősödik, kicsit talán meg is újul.

Húsvét, tojásfestés, készülődés, ünnep, feltámadás
Néhány hét és festhetjük a tojásokat, közeleg a húsvét, ám a nagyböjt még előttünk áll Fotó: Pexels

Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés

Ma tartja idei második ülését Budapest közgyűlése. A napirendben többek között a Fővárosi Környezetvédelmi Alap pályázatának eredményhirdetése és kulturális szervezetek támogatása is szerepel, ám az egyik legfontosabb napirendi pont a közvetlen repülőtéri buszjárat, a 100E tarifájának emeléséről és több jegytípus kivezetéséről szól. Ha ezt elfogadja a grémium, akkor április 1-től 1500 helyett 2200 forintba kerül majd egy út a reptér felé, illetve megszűnik többek között az átszállójegy, a metrószakaszjegy és a hetijegy is.

65 éves Szerednyey Béla

Ma ünnepli születésnapját a Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Szerednyey Béla. Számos tévé- és játékfilmben szerepelt, az ország az Angyalbőrben című sorozatban ismerte meg igazán, ahol Rabót alakította. Ő kölcsönzi a hangját a Hupikék Törpikékben Tréfinek. 2012-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Adatot gyűjt a KSH Erzsébetvárosban

A jövedelmi helyzetükről, fogyasztásukról, valamit lakás- és életkörülményeikről kérdezik a kerületi háztartásokat a Központi Statisztikai Hivatal megbízottjai. A felmérésre kiválasztott háztartások levélben kapnak felkérést az adatszolgáltatásra, ami önkéntes és névtelen. A válaszadás történhet telefonon és személyesen is. Aki válaszol, 1000 forintos vásárlási utalványt kap. Az adatgyűjtés április 30-ig tart.

Ösztöndíj roma diákoknak

A Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház ösztöndíjpályázatot hirdet a 2022/2023. évi tanév második félévére tehetséges budapesti roma diákok tanulmányainak támogatására. Az ösztöndíjra felső tagozatos és középiskolás diák pályázhat, de csak akkor, ha életvitelszerűen Budapesten lakik, roma nemzetiséghez tartozónak vallja magát, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy hátrányos helyzetű, valamint tanulmányi átlaga a 2021/2022-es tanév végén elérte vagy meghaladta a 3,5-ös értéket és nem volt elégtelen osztályzata. Az ösztöndíj összege havi 20 ezer forint, pályázni március 8-ig lehet.

KARÁCSONY Gergely
Soros ülést tart a Fővárosi Közgyűlés Fotó: Koszticsák Szilárd

Így közlekedünk szerdán

Pótlóbusz jár máról holnapra, valamint a holnapról holnaputánra virradó éjszaka a 6-os villamos helyett, karbantartás miatt. A villamospótló busz a közúton közlekedik, amelyekre a villamosperonok helyett a közút mellett kijelölt autóbusz-megállóhelyeken lehet fel- vagy leszállni. A járat a Széll Kálmán tér felé nem áll meg a Margitszigetnél.

  • Ma napközben a II. kerületben, a Hidegkúti úton kifelé a városhatár közelében sávlezárásra számítsanak burkolatjavítás miatt. A forgalom egy sávon váltakozva jelzőlámpás irányítás mellett haladhat.
  • Ma délutánig lezárták a XV. kerületben a Palánk utcát, az Oroszlán utcát, valamint a Kinizsi utcát a Dugonics utca és a Szerencs utca között egy szakaszon, mert forgalomcsillapító küszöböt építenek.
  • Több helyen útszűkület nehezíti a közlekedést a XIII. kerületben. A Pozsonyi úton az Ipoly utcánál gyalogátkelőhelyet létesítenek, a Reitter Ferenc utcában kifelé a Keszkenő utca után pedig a járdát újítják fel. A munkálatok várhatóan március 20-ig tartanak.
  • Kertészek dolgoznak péntekig reggel 8 és délután 3 óra között a X. kerületben, a Keresztúri úton a Túzok utca és a Lovasvölgyi utca közelében.
  • Gázvezetéket építenek péntek délutánig a XVI. kerületi Bekecs utcában az Ábra utcánál, ezért útszűkületre számítsanak.
  • Jövő péntekig lezárták a fél útpályát a X. kerületben, a Hangár utcában a Bányató utcánál csatornaépítés miatt. 
Éjjel nem jár a 6-os villamos Fotó: Jászai Csaba

Programajánló

Jóga a kupolában

Tárlatvezetéssel egybekötött jógázási lehetőséget nyújt ma délután 16 órától a Magyar Nemzeti Galéria. Szinyei Merse Pál, Claude Monet és id. Markó Károly tájképeinek megtekintése után Kovács Eszter jógaoktató segít ellazítani a testet.

10 perc vers - bemutató

Este 7 órakor Fischer Iván Lakásszínházában (Andrássy út 27.) láthatják a Proton Színház új bemutatóját, egy utazást, időben, térben, múltban, jelenben. A 10 perc vers című előadás Monori Lili monodrámája, melyet a helyszín hagyományaihoz híven, vacsorával egybekötve tekinthetünk meg.

Jazzköltészet - koncert

Este 20 óra 30 perctől a IX. kerületi Jedermann Caféban (Ráday utca 58.) izgalmas jazzköltészetet hallgathat meg a nagyérdemű. Ilyenkor a zenész improvizál arra a versre, amit a költő előad. A zenész nem a versek között játszik, hanem a vers elhangzásával egy időben, a vers ritmusának megfelelően vagy azt ellenpontozva improvizál. Márton Ágnes és Gyukics Gábor szavalását Grencsó István és Kováts Zoltán Sándor kísérik majd.

Gyereknek bátor - Beck Zoltán szerzői est

Este 8 órától a 30Y zenekar énekes-dalszerzője, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Romológia és Nevelésszociológia Tanszékének adjunktusa, a PTE Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, Beck Zoltán adja elő akusztikus hangszerelésű szerzői estjét, melynek címe Gyereknek bátor. Az előadás a K11 Kulturális Központban lesz (Király utca 11.).





 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás