Egy vitamin elképesztő mértékben csökkenti az időskori elbutulás kialakulásának mértékét, javítva az agy kognitív funkcióit, derült ki egy friss kutatásból.
Az agy D-vitamin-szintjét vizsgálták az amerikai Tuft Egyetem kutatói, akik az agyat támadó betegségben szenvedő felnőtteket vizsgáltak.
A kutatás során az agyban lévő D-vitamin-szint és a kognitív teljesítmény közti összefüggéseket keresték – írta meg az Interesting Engineering.
Megerősítettük annak fontosságát, hogy a tápanyagok hogyan védik meg az öregedő agyat az olyan betegségektől, mint az Alzheimer-kór vagy más demenciák
– hangsúlyozta Sarah Booth, a tanulmány szerzője.
Amellett, hogy ez volt az első ilyen típusú kutatás, máris rámutattak a tudósok: hosszú távú céljuk, hogy jobb megelőzési és kezelési stratégiákat dolgozzanak ki a demenciával kapcsolatos betegségek ellen.
A D-vitamin – a kálcium és a foszfor felszívódását segítve – támogatja a fogak és a csontok egészségét is. Kiemelt szerepe van továbbá az immunrendszer megfelelő működésében. Ezért is fontos például, hogy télen is megfelelően pótoljuk szervezetünkben, amikor a napsütéses órák alacsony száma miatt jóval kisebb mennyiségben található meg szervezetünkben.
Ha azt szeretnénk, hogy D-vitamin-raktárunk télen se ürüljön ki, fogyasszunk halféléket, főként lazacot, heringet és szardíniát. Szintén segít a D-vitamin pótlásában a tojássárgája, a gomba, a máj, valamint bizonyos müzlik, joghurtok és gyümölcslevek.
D-vitamin-pótlással továbbá 78 százalékkal csökkenthető az időseknél az izomerő – életkor előrehaladtával járó – hanyatlásának kockázata. Mostanra újabb pozitívuma, hogy az öregedő agyat is segíti.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre